A gdyby na tarasie na końcu tak 40-50 cm schodka dolać do równego z górnym schodkiem ?
I mam pytanie co do miejsca: znak zapytania przy wejściu do kotłowni: tam też zejście jest? Czyli też rabata by weszła na schodki?
edit: jak pisałam o wężu ,to umknęło. Chyba za szybko to wszystko leci tutaj. Dominiko, będziesz musiała na spokojnie jeszcze raz poczytać wszystko
Rok temu planowałam moją rabate bylinową, z Małą Mi sie narysowałam, kropkami doniczki na kratkowanym papierze stawiałam w prawidłowych odstępach, a jak doszło do sadzenia, plany poszły w łeb. W realu więcej wchodzi i inaczej na żywo doniczki się rozstawia
Oglądam jeszcze raz projekt:
Nadal uważam, ze na żywo trzeba by było ułożyć wąż i zrobić wizję lokalną.
Rata na 1,5 metra, to dość wąsko. Za dużo nie wejdzie. )
Co do wody na tej rabacie, trzeba pamiętać o podlewaniu, albo dać linię kroplującą. Ja mam rabaty przy samym domu i podlewam wężem.
Kulki bliżej brzegu, bo rozplenice je pożrą. Na każdą rozplenicę potrzebujesz docelowo metr przestrzeni. Hameln jest ładna https://pl.pinterest.com/pin/529876712386453826/
Musisz jej zarezerwować miejsce. Stipę dasz tam, gdzie będzie zbyt pusto. To taka ładna zapchajdziura
I chyba tych berberysów dasz mniej. W odstępach. Tak co 80 cm. Dla koloru. One się rozrosną.
Od strony schodów niższe roślinki. Tak, by wylewały się na schody. Ale by zostawić wygodne zejście do kotłowni
Ale też mam wątpliwość, czy jak dasz liliowce, to dać rozplenice? Choć na 4 metrach przecież tych liliowców tyle nie będziesz miała, to można dać i to i to. Ja miałam jedno i drugie na rabacie bylinowej i się ładnie uzupełniało. Choć moje rozplenice nie zakwitły, a liliowce kwitną w czerwcu, a potem są zielone kępki
Co do tych schodów, sama musisz zdecydować, jak daleko ma wejść ta rabata. Najlepiej ułożyć wąż po łuku.
Mirelko, hortensje są ładne, ale trzeba pamiętać o odpowiednim sąsiedztwie roślin. Hortki, kulki, trawy to jedno, a liliowce, lilie to drugie. Liliowce ładnie będą wyglądać w towarzystwie innych bylin. Jeżówek, łubinu, ostróżek, ...
Tak to czuję. https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/97/974740/original.JPG
Ładne by były bukszpany, ale ja w jednym miejscu sadziłam u siebie tuje Danica, są tańsze, też ładnie można formować. Borbetka ma je takie większe już.
Tylko Danica bardziej plaska jest. : Ale to tańsza alternatywa dla bukszpanu https://www.ogrodowisko.pl/watek/6212-borowcowy
Czerwone - to berberysy kolumnowe, zielone - liliowce, z przodu roślinki o innej fakturze, mogą być byliny, do tego stipa i jeżówki
A jakbyś chciała, to możesz tam dodać kulki .
Mirelka, ale miały być berberysy kolumnowe i liliowce. Hortka tu nie pasuje mi jakoś. Nie ta bajka. Hortensje widzę pod płotem na rabacie na jakiejś linii widokowej, by móc podziwiać z tarasu
Dobör roślin jest fajny. Dodaj stipę i jeżówki.
Nad linią tej rabaty myślę. Powinna być częścią koła. I nawet fajnie wyglądało delikatne dojście do schodów. Ale max. jedna trzecia szerokości. Nic więcej. reszta powinna być ładnym zejściem na trawnik do ogrodu
W sprawie leżanki odpisałam na priv. Iwonko strasznie trudne jest zrobienie wizytówki sama wiesz, stwierdziłam jednak, że czas juz na to ale mam problemy z podejmowaniem decyzji ...Starość