Ja też sadziłam graby o wysokości 1,2 M i od razu je skracaliby o 1/3 w celu zagęszczenia. Niestety proponuje posadzić max co 30 cm. Ja mam tez ugór za płotem i tylko takie geste sadzenie zapewni ci zwarty żywopłot od początku
Sadz z gołym korzeniem w marcu
Wracam do szerokosci sadzenia grabów. Ogladałam w kazdym miejscu Europy zyoploty grabowe (takie moje zboczenie) duzo ich bowiem jest w Holandi i sa tez popularne w Niemczech i Austrii. Wszędzie są sadzone co 25-30 cm. Jesli chesz aby to była zwarta , regularna zasłona (u mnie od wiatru) to musisz posadzic gesto.
Po prawie 6 latach od posadzenia bez problemu utrzymuje mój zywopłot na szerokosc 50 cm. Asia juz napisała odległosci od płotu, trzeba je zachować aby zywopłot był zwarty, gesty , niepoczochrany a przeciez inny u Ciebie nie moze być
Ja sama tne mój zywopłot akumulatorowymi nozycami. Tylko na wysokosć przycina M, bo wyprowadziliśmy zywopłot na 2 M.
Jesli kupisz nierozkrzewione sadzonki, ale tanie poczekasz tylko rok dłuzej na efekt. Sadzonki z donic szybciej rusza ale pytanie czy chcesz wydac wielokrotnie wieksze pieniadze na zywopłot?
Kupiwałam sadzonki z doniczek 100 szt bo wiatry były strasznie dokuczliwe i chcieliśmy jak naszybciej osłonić. A i tak w porówaniu do zywopłotu thujowego to był wielkrotnie niższy koszt
Uffff wreszcie nadrobiłam wszystkie posty.
Nie lubie sosen a kosdrzewiny miniturowe uwielbiam
Na przedpłociu wszystkie psy oblewają moje kulki bukszpanowe.........
jest ładniejszy zimą, ma ładniejszy kolor brązu taki bardziej miodowy ale wiecznie zdobniczki i inne takie dokuczają i jest bardziej kapryśny na warunki.
Dziękuję za wszystkie porady - od wczoraj sporo więcej wiem o grabowych żywopłotach.
Dobrze, że można na Was wszystkich liczyć, z książek pewnie bym się tyle nie dowiedziała i to w tak krótkim czasie.
Już nie mogę się doczekać tego sadzenia