Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Pomysł na ogród 19:59, 15 cze 2014

Do góry
amyma napisał(a)

Kocham brzozy, są piękne, moja sąsiadka ma takich parę sztuk, zaraz przy naszym ogrodzeniu, ale wszystko chce wyciąć (mimo iż nie ma ani jednego więcej drzewa )

specjalnie dla Ciebie - na pokrzepienie serc
wygrzebałem te zdjęcia
tak wyglądała nasza działeczka

a tak wiosną podczas rozpoczęcia prac

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:50, 14 cze 2014

Do góry
Danutka napisał(a)

Obawiam się właśnie tych liści i kotków, wszędobylskich mszyc i kapiących soków brrr...
Nie spodziewałam się że brzozy mogą chorować ?

Poczytałam w necie o doorenbos i chyba się zdecyduje na jeszcze dwie brzozy. Te które mam nie sprawiają jak na razie problemów(odpukać)

Miłego weekendu macham

Doorenbosy nie sprawiają takich problemów. A mszyc moje nigdy nie miały....
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 17:16, 14 cze 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Polecam doorenbos z całego serca i nie są tak bardzo uciązliwe z liśćmi jak inne brzozy i z tzw. Kotkami. To takie brzozy bez wad typowych do brzóz.
U mnie jednak zachorowały na kędzierzawość liści. Czekam na odpowienią aurę na opryski...

Obawiam się właśnie tych liści i kotków, wszędobylskich mszyc i kapiących soków brrr...
Nie spodziewałam się że brzozy mogą chorować ?

Poczytałam w necie o doorenbos i chyba się zdecyduje na jeszcze dwie brzozy. Te które mam nie sprawiają jak na razie problemów(odpukać)

Miłego weekendu macham
Ogród Sylwii od początku cz.II 13:05, 14 cze 2014

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Będziesz miała piękny widok z zimowego ogrodu nie tylko latem, ale i zimą, przez cały rok. Rabata zimozielona w gabione i brzozy, czego chcieć więcej...?

Mam tę różową szałwię (o ile to ta sama odmiana, Bright Rose), ona wg mnie wcześniej zaczyna kwitnąć niż fioletowa, tak przynajmniej było u mnie.

Miłego weekendu Syla! U nas pogoda taka sama.

Właśnie nie znam nazwy tej różowej ... były wymieszane ....

W gabionie długo zastanawiałam się nad wyższymi nasadzeniami ale pole widokowe na brzozy musi być na wierzchu Powrzucam sobie jeszcze troszkę niskich zimozielonych trawek i zakupione szałwie .... i powinno być ok ...

ściskam sobotnio a na niedzielę życzę słońca
Ogród Sylwii od początku cz.II 12:55, 14 cze 2014

Do góry
Będziesz miała piękny widok z zimowego ogrodu nie tylko latem, ale i zimą, przez cały rok. Rabata zimozielona w gabione i brzozy, czego chcieć więcej...?

Mam tę różową szałwię (o ile to ta sama odmiana, Bright Rose), ona wg mnie wcześniej zaczyna kwitnąć niż fioletowa, tak przynajmniej było u mnie.

Miłego weekendu Syla! U nas pogoda taka sama.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 11:43, 14 cze 2014

Do góry
Danutka napisał(a)

Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź Bardzo mi pomogłaś

Polecam doorenbos z całego serca i nie są tak bardzo uciązliwe z liśćmi jak inne brzozy i z tzw. Kotkami. To takie brzozy bez wad typowych do brzóz.
U mnie jednak zachorowały na kędzierzawość liści. Czekam na odpowienią aurę na opryski...
Moje ukochane miejsce na ziemi 10:33, 14 cze 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Języczki spod brzozy out i to natychmiast.... one lubią mokro a nawet bardzo mokro.. a brzoza to pijak..
Skarpę masz super... niedługo zarośnie i będzie piękny dywan.. bezobsługowy. Obserwuję u sąsiadki..

Ania języczki już dwa lata tam rosną ...dają radę...dzięki za info

skarpa będzie super za rok,dwa
już widzę efekty ...
Ogród Margaret-ki :) 00:26, 14 cze 2014

Do góry
Witaj Margaretko, piękny ogród się zapowiada. Staw jak marzenie, mostek i brzozy - słowem - śliczności. Dziękuję za odwiedziny. Z przyjemnością będę do Ciebie zaglądać.
Pomysł na ogród 23:56, 13 cze 2014
Do góry
Myślę, że w niedzielę Wam się na pewno uda ognisko, pogodynki nie zapowiadają ani jednej kropli. My zaostrzyliśmy już patyki, ciągle się przymierzamy na kiełbaski z ogniska, ale sąsiad psuje nam szyki, bo zaprasza na grilla - kiedy ja chcę jak prosty szczęśliwy człowiek zjeść kiełbasę z patyka
Kocham brzozy, są piękne, moja sąsiadka ma takich parę sztuk, zaraz przy naszym ogrodzeniu, ale wszystko chce wyciąć (momo iż nie ma ani jednego więcej drzewa )
Moje ukochane miejsce na ziemi 22:38, 13 cze 2014

Do góry
Języczki spod brzozy out i to natychmiast.... one lubią mokro a nawet bardzo mokro.. a brzoza to pijak..
Skarpę masz super... niedługo zarośnie i będzie piękny dywan.. bezobsługowy. Obserwuję u sąsiadki..
Ogród cichy i przytulny 22:00, 13 cze 2014

Do góry
MagdalenaK8 napisał(a)
Asiu ja też wczoraj cały wieczór pryskałam na mszyce , dziś miałam na grzyba i co i pogoda zepsuła mi plany. To nic.... nadrobię .
Miłego wieczoru życzę

Magda, jak spojrzałam na prognozę to po pracy spięłam się i szłam jak burza
Zrobiłam wszystkie możliwe opryski (pomidory, jabłonie, karagany, brzozy, świerki, róże, kaliny... i jeszcze na chwasty
Jeszcze mąż wyjeżdzał - uwijałam się jak mogłam i 2.30 poszłam spać z poczuciem dobrze przeżytego dnia
Tylko uważaj bo jutro ma padać - tylko czy będzie???
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:40, 13 cze 2014

Do góry
Danutka napisał(a)
Marzenko jak mam pytanie o brzozy:

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/44/440393/original.JPG

Czy to są takie zwykłe leśne? Jak one się sprawują w ogrodzie, są ekspansywne bardzo, jakoś sprawujesz nad nimi kontrolę?
Mam dwie brzozy zwisające i zastanawiam się jeszcze nad dokupieniem dwóch tylko teraz już nie wiem jakich

Ha dobre pytanie.... miały być 4 szt doorenbos odmina pendula czyli long trunk... dwie takie są a dwie niewiadomo co. Własciwie to jedna ta po prawej na zdjeciu trochę taka nieszlachetna... Oryginalne doorenbosy są bardzo szlachetne, mają piekne ciemnozielone duże liście i bielutkie pnie.
Pomysł na ogród 16:35, 13 cze 2014

Do góry
u mnie pada i ...leje
a więc nici z tradycyjnego - piątkowego ogniska

ale woda potrzebna jak nie wiem co
brzozy broniąc się przed upałem i nadmiernym parowaniem zrzucały liście
mimo codziennego podlewania
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 11:00, 13 cze 2014

Do góry
Marzenko jak mam pytanie o brzozy:

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/44/440393/original.JPG

Czy to są takie zwykłe leśne? Jak one się sprawują w ogrodzie, są ekspansywne bardzo, jakoś sprawujesz nad nimi kontrolę?
Mam dwie brzozy zwisające i zastanawiam się jeszcze nad dokupieniem dwóch tylko teraz już nie wiem jakich
Mała Eleczka 10:46, 13 cze 2014

Do góry
Viola napisał(a)
Aga, dzięki za wykład o mszycach. Zauważyłam mszyce i mrówki na młodych listkach brzozy. Nie wiedziała co to za zależność, teraz już wiem

Cieszę się, że mogłam pomóc
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:49, 12 cze 2014

Do góry
katarzynkak napisał(a)

Agnieszko,
Dziękuje Ci bardzo za wspaniałe pomysły.
Co do brzozy- to planuje na jesieni wsadzic w tę rabatę owalna na środku 3 szt brzozy pożytecznej.
Kolorów mam trochę mało, masz racje, dlatego własnie zanim cokolwiek kupię, chciałbym mieć pewność, że dobrze robię
Nie moge znaleźć tego wątku, o którym pisałaś.
Na zdjęciach podobaja mi się te drzewa o bordowych koronach- to śliwy wiśniowe?
Chciałm je umieścić u siebie w ogrodzie, ale naprzeciw wejścia, bliżej domu na rabacie z hortkami vanilkami i żurawkami. Może dać trzecią szt tam przy wjeżdzie?
Bardzo podoba mi się również to zdjęcie z kulkami bukszpanowymi podsadzonymi różami. Może u mnie poszerzyć rabatę i tak posadzić róże wzdłuż i całą tę rabatę przy wjeżdzie?

Brzoza jest prze-cu-do-wna. U mnie z kolei będzie rosła przy płocie i za nim - taki a la zagajnik.

Kolorki - rozumiem. U mnie też długi proces decydowania, ale to się opłaca, bo nie zmienia się ciągle nasadzeń i nie traci pieniędzy.

Właśnie nie wiem czy są to śliwy, ale jak oglądam zdjęcia, to zapewne polecana tutaj Śliwa wiśniowa odm. purpurowa - Prunus cerasifera 'Nigra'.
Jednakże sprawdź. To drzewo i na mnie robi wielkie wrażenie. Mijam takie w drodze do pracy - są fantastyczne. Z "Akademią Pana Kleksa" mi się kojarzą.

Co do pytań o rabatki, to Kochana, Twoje propozycje są świetne. I dokładnie wiem, że sama musisz zadecydować.

Zdjęcie podesłałam Ci specjalnie. Niesamowita klarowność nasadzeń. Można dodać żwir - choć sama nie wiem.

Dziś widziałam na żywo kule bukszpanowe z płożącymi jasnoróżowymi różami - bajka po prostu.

Co do planowanych śliw - przed domem? Też mi się podoba ten pomysł. A nawiązanie jeszcze gdzieś na ogrodzie - super. Kobieto - Ty wiesz dokładnie czego chcesz, jescze parę dni i dojrzejesz do ostatecznej decyzji!!!
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:48, 12 cze 2014

Do góry
A_gawa napisał(a)

Pewnie wolałabyś kogoś innego do doradzania, ale przypadkiem znalazłam takie zdjęcie, może coś Ci podpowie.

http://www.pinterest.com/pin/308848486918336839/

http://www.pinterest.com/pin/313985405242916184/

Dla mnie te rozwiązania są piękne. U mnie skarpy i pochyłości wszędzie, więc nie bardzo mogę je stosować.

Wspominałaś o drzewach - uważam, że to bardzo dobry pomysł. Może i nie zimozielone, bo chyba masz już takie kulki. A może o brzozach himalajskich pomyśl - biel kory przez cały rok. Na mój gust brakuje kolorów u Ciebie. Weź kredki i wybierz ulubione kolory, a później przenieś je do ogródka.

Przyjrzyj się wątkowi ogród Anety. Jest krótki i czytelny. Zdjęcia mówią same za siebie.

Agnieszko,
Dziękuje Ci bardzo za wspaniałe pomysły.
Co do brzozy- to planuje na jesieni wsadzic w tę rabatę owalna na środku 3 szt brzozy pożytecznej.
Kolorów mam trochę mało, masz racje, dlatego własnie zanim cokolwiek kupię, chciałbym mieć pewność, że dobrze robię
Nie moge znaleźć tego wątku, o którym pisałaś.
Na zdjęciach podobaja mi się te drzewa o bordowych koronach- to śliwy wiśniowe?
Chciałm je umieścić u siebie w ogrodzie, ale naprzeciw wejścia, bliżej domu na rabacie z hortkami vanilkami i żurawkami. Może dać trzecią szt tam przy wjeżdzie?
Bardzo podoba mi się również to zdjęcie z kulkami bukszpanowymi podsadzonymi różami. Może u mnie poszerzyć rabatę i tak posadzić róże wzdłuż i całą tę rabatę przy wjeżdzie?
Pomóżcie wyczarować mi ogród 09:24, 10 cze 2014

Do góry
dajana napisał(a)
Poczekaj z tym cięciem brzozy do jesieni Co to za brzoza ?jest sliczna to moje ulubione drzewka

Dziękuję za odpowiedź w sprawie róż Dajano, wczoraj wylazł z pąka jakiś wielki robal. Koniec z litością. Dzisiaj będę mordować chemicznie. Właśnie szczepienie jest nad ziemią i nie da się przysypać bo za wysoko - spróbuję delikatnie przesadzić i tak jak przeżyje to cud. Za słabo się przygotowałam teoretycznie przed sadzeniem.
A brzozy to Doorenbos - mam nadzieję, że będą dobrze rosły chociaż już widzę na młodych listkach mszyce. Zwariować przyjdzie. Mój pierwszy sezon w ogrodzie, a już "studia ogrodowiskowe" w parę tygodni muszę zrobić. Dobrze, że mam tylu mądrych wykładowców
Pomóżcie wyczarować mi ogród 09:13, 10 cze 2014

Do góry
Loosiuu napisał(a)
Brzozy tnie się późnym latem/jesienią, bo płaczą mocno. To czy masz ciachać zależy tylko od Ciebie. Jak utniesz będzie prosty pień z czysto białą korą, a jak zostawisz to będzie gęstsza od dołu.

Dzięki, tego właśnie nie wiedziałam. W zasadzie nie przeszkadza mi ich taki rozczochrany, naturalny wygląd. Myślałam tylko, że powinnam to zrobić, żeby wyższe gałęzie były silniejsze.
Zdecydowanie muszę przymocować wysoki bambus do jednej z nich bo widzę, że przewodnik (w zasadzie dwa równorzędne) bardzo się pokłada. W dwóch pozostałych są strzeliste. Czyli z ewentualnym cięciem nie czekać do stanu bezlistnego tylko do zakończenia rośnięcia - wrzesień, październik jest ok?
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 08:27, 10 cze 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Madzia z obserwacjo ogrodu mojego, Noemi, Wieloszki i Gabi mogę napisać, źe dobrze radzą sobie: pissardi, wisnie umbracullifery, oczywiście graby (męczą się po posadzeniu, ale potem już bardzo dobrze rosną), brzozy doorenbos , surmie, perukowce. Natomiast utopiły mi sie : wiśnie amanogawy, sosny a dziewczyny mają problemy z swierkami serbskimi i cisami.
Teraz testuję ambrowce i buki ale dam znać za rok jakie efekty. I takie tereny lubią trawy w szczególności rozplenice i miskanty

Dzieki kochana, amanogawy właśnie pamiętałam, że utopiły się.

Madżen a klony? Bo znalazłam u nas flamingo, globosum, drumondi i royal. I jeszcze może ktoś wie jak sobie wiąz holenderski poradzi?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies