Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Zielonym do góry... 08:48, 23 lip 2014

Do góry
Robiłam tak jak Ty Chociaz M. nieraz marudził że po co tak szybko wszystko kupuję, dom niewykończony, przy domu wszystko rozbabrane, "a Ty sad robisz" Brzozy i modrzewie wokół działki też sadziliśmy juz od początku budowy. Tak jak u Was - brzozy były patyczkami, "dyngusem"- jak mówiliśmy. A teraz i jedne i drugie są juz sporo wyższe ode mnie. Fakt ze trochę z nich powypadało, teraz dokupujemy sukcesywnie.. Powoli trzeba robić, finansowo aż tak się tego nie odczuje, a jak będzie miło jak juz sie wprowadzicie.. A jeszcze i tak tyle do zrobienia przed Wami Ale to tak chyba będzie zawsze
Moja codzienność - ogród Oli 21:50, 22 lip 2014

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Ola dzięki za foto i objaśnienie . Ja chyba się zdecyduję na te całkiem zwykłe do ML, w brzozy. Te różowe na taką łąkę będą ok. A może w inne miejsce na białe, bo śliczne. Notuję odmianę. Szkoda tylko, że te płatki opadają.

A może różowe do ML ? codziennie rano z okna kuchennego się nimi zachwycam tylko ML małe a jeżówki mają z 90 cm
Białe też będą fajnie wyglądały i te odmiany są tanie po 5 zł
Moja codzienność - ogród Oli 21:41, 22 lip 2014

Do góry
Ola dzięki za foto i objaśnienie . Ja chyba się zdecyduję na te całkiem zwykłe do ML, w brzozy. Te różowe na taką łąkę będą ok. A może w inne miejsce na białe, bo śliczne. Notuję odmianę. Szkoda tylko, że te płatki opadają.
Ogródek Iwony 12:48, 22 lip 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

I to jest Doniu cudowne. U mojej siostry też jest stara czereśnia i świetnie jest pod nią. A ja kupiłam chyba jakąś miniaturkę, bo jest niziutka i nici z wielkiego cienia.

Doniu, ty masz ładne drzewa w ogrodzie. Może mi coś polecisz?

Iwonko, ja nie mam duzo drzew w swoim ogrodzie. Wiecej rosnie za naszym plotem, ale to takie stare drzewa sadzone jeszcze przez dziadkow mojego mezaA u siebie mam sliwowisnie (i jestem z niej bardzo zadowolona, ma taki bordowy kolor i ladnie na wiosne kwitnie), klon jesieniollistny "Flamingo"(tez fajnie sie przebarwia, ale taki smieciuch), lipki (co roku ciete), no i brzozy(jedna przytargana dawno z lasu, a druga kupiona w czerwcu sczczepiona w formie placzacej). A i jeszcze mam inna odmiane brzozy, takie malutkie ma listki. No i czeresnia, a pod nia hustawka i moj hamaczekBardzo podobaja mi sie wszelakie odmiany brzozy. U nas w szkolce widzialam fajna takie listki miala czerwone, ale kosztowala 100zl.
Ogród Sylwii od początku cz.II 12:08, 22 lip 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Jeżówki zachywcające w trawach. Napisz proszę jaka to odmina bo mają cudowny, idelany kolor.
Cala rabata zachwyca.
Syla jak patrzę na Twoje idealne brzozy to płakać mi się chce.... Co mam zrobić z moimi? Wyrzucić i posadzić od nowa? Dwie pendule i dwie strzeliste ale tez jakieś krzywe.... Wyrzucić to za łatwo mi się napisalo... Wykarczować.....

Madżenko to Southern Belle - jadę zaraz po stipę i dosadzę ... może przeżyje zimę

Pięknie by się prezentowały doorebosy u Ciebie ... one mają idealną białą korę .... na tle ciemnej zieleni idealnie się odznacza .... ale wiesz czym to grozi .... Korzenie brzozy masakrycznie szybko się panoszą po rabacie ... wczoraj tego doświadczyłam sadząc rośliny ... I nie wiem czy wysadzanie starych drzew u Ciebie nie przyniosło by dużo strat ....za dużo !!!
Ogródek Iwony 11:22, 22 lip 2014

Do góry
Danusia sadzi brzozy 'Doorenbos' i Brzoza 'Fascination" śliwa wiśniowa Pisardi, grab pospolity, grab pospolity fastigiata, Buki w odmianach
Ogród Sylwii od początku cz.II 11:20, 22 lip 2014

Do góry
nicol21 napisał(a)

Ależ mi się ten widoczek podoba! Super że brzozy znów wchodzą na salony! Ich kora, listeczki są cudniaste. No, ok może mniej cudne jak już opadną, ale przez te parę miesięcy są cudne!

Piękny obrazeka te jeżówki to Double Delight? pozdrawiam Sylwia
Ogródek Iwony 10:29, 22 lip 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
Co do drzew wystarczy pooglądać Danusi realizacje i będziesz wiedziała co poleca
Napewno ambrowiec, grujecznik, miłorząb, tulipanowiec, brzozy (choć wybiera takie inne)

Dzięki Małgosiu, sypiesz nazwami prosto z rękawa Masz rację, że takie Danusia sadziła.
Ogródek Iwony 09:55, 22 lip 2014

Do góry
Co do drzew wystarczy pooglądać Danusi realizacje i będziesz wiedziała co poleca
Napewno ambrowiec, grujecznik, miłorząb, tulipanowiec, brzozy (choć wybiera takie inne)
Ogród Sylwii od początku cz.II 09:06, 22 lip 2014

Do góry
Jeżówki zachywcające w trawach. Napisz proszę jaka to odmina bo mają cudowny, idelany kolor.
Cala rabata zachwyca.
Syla jak patrzę na Twoje idealne brzozy to płakać mi się chce.... Co mam zrobić z moimi? Wyrzucić i posadzić od nowa? Dwie pendule i dwie strzeliste ale tez jakieś krzywe.... Wyrzucić to za łatwo mi się napisalo... Wykarczować.....
Ogród Sylwii od początku cz.II 23:53, 21 lip 2014

Do góry
Syla napisał(a)
moje dzisiejsze wypociny .... jutro zrobię ładniejsze fotki .... teraz na roboczo ....

Ależ mi się ten widoczek podoba! Super że brzozy znów wchodzą na salony! Ich kora, listeczki są cudniaste. No, ok może mniej cudne jak już opadną, ale przez te parę miesięcy są cudne!
Kompozycje z trawami w roli głównej 22:57, 21 lip 2014

Do góry
Podpowiedzcie proszę, która odmiana Hakonechloa najlepiej wkomponuje się w biały kąt w moim ogrodzie. Chcę ją posadzić pod hortensjami Limelight. W pobliżu miskanty Gracillimusy i brzozy Doorenbos.
Obawiam się, że Aureola będzie zbyt żółta. Zastanawiam się nad Fubuki.
Co sądzicie o takim rozwiązaniu.
Przesyłam też link do kompozycji, która mnie zauroczyła:

http://www.houzz.com/photos/138184/Romantic-Tarrytown-Terrace-traditional-landscape-new-york

Zastanawiam się, która to z odmiana Hakonechloa.
W treści (opisach pod zdjęciem) pada słowo Aureola. Nie jest za mało żółta jak na Aureolę?
Mój kawałek planety 21:49, 21 lip 2014

Do góry
Katiaxx, ale brzozy są takie piękne!!
Mój kawałek planety 20:40, 21 lip 2014

Do góry
Kasiu, wiem że powinnam ale ciągły brak czasu to moja zmora, poza tym nie mam wielu roślin więc nie ma za bardzo fotografować, początkowo jesienią sądziłam że dam radę zrobić całą tę cześć ogrodu czyli tył domu, teraz wiem że dam radę zrobić połowę połowy.

Ale już wklejam zdjęcie gdzie planuję buki dawyck gold - pomiędzy ś. serbskim a brzozą, szczerze mówiąc pozbyłabym się tej brzozy , ich tam rośnie ze 4 w kępie a konto czegoś ciekawszego ale mąż się uparł ...

z góry wygląda tak :

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 15:48, 21 lip 2014

Do góry
Ewelino do prac w ogrodzie zmuszać nie muszą, z innymi pracami to już gorzej ale jak trzeba to łapie się za wszystko, wychodzę z założenia, że każda umiejętność może się kiedyś przydać, a na własnych błędach człowiek najwięej się uczy.

Co w planach... są dwie rabaty ta, która zacznie powstawać zarezerwowana jest dla kilku hortensji, różaneczników, żurawek no i kilku smaczków, które zapewne wyjdą w praniu. Druga to większe przedsięwzięcie, będą brzozy buksiki, hosty, tawuły paprocie i obok energetyczna bylinówka w kolorach czerwieni fioletu i różu, ale na tą trzeba będzie poczekać, a między tymi rabatami będzie namiastka krótkiej alejki wśród roślin, o takiej zawsze marzyłem, a będzie prowadzić do ogródu siostry, który powstaje na razie na papierze

Aniu spokojnie, mnie nie straszne doradzanie w kwestii żurawek, podajesz wymagania, a ja szukam czegoś konkretnego i w miare możliwości sprawdzonego

Agato to samo powiedziałem później mamie bo tak się złożyłą, że była w pobliżu no cóż często się tak zdarza.
Napisałaś wielkie słowa, ae dziękuje, że tak myślisz. Do wypełnienia moich planów potrzebne mi jeszcze dwa sezony, później będę sobie tylko kosmetycznie przerzucał rośliny z miejsca na miejsce i w międzyczasie budował ogród siostry

Jagodo cieszą mnie takie reakcje ludzi, ale zazwyczaj tak reagują osoby obce i nieznajome, miejscowi już tak z entuzjazmem nie podchodzą, albo nie komentują... oczywiście nie wrzucam wszystkich do jednego worka bo miłyvh komentarzy już dużo słyszałem
Na rabacie ędą na pewno hortensje bo ich bardzo mi w ogrodzie brakuje

Ewo najmilsze sytuacje są wtedy jak np podlewam i ktoś podchodzi pochwalić lub zapytać jakim cudem lilie mają ponad dwa metry muszę jeszcze troszke wielkoludó w dosadzić
Ogród Sylwii od początku cz.II 15:46, 21 lip 2014

Do góry
nicol21 napisał(a)
Ja też siły wzdychać nie mam. Cudne ciurkadełko, a jeszcze jak będą rośliny posadzone i podrośnięte... bosko będzie. A lustro i te duże brzozy!! Ehhhh. Pokazałabyś szerszą perspektywę na ciurkadełko i lustro i jeżówki posadzone! Masz fajne zestawienia roślin.

Nikol oczywiście , że pokażę szerszą perspektywę jak tylko ogarnę to i owo ....Nie dzierżę bałaganu to jak mam Was nim faszerować ?

Przy brzozowej dzisiaj pracuję .... Dosadzam kulki bukszpanowe , cisowe ... no i jeżówki i trawy ....
Ja zdążę przed burzą to wstawię fotki

teraz mieszam w garach
Ogród Sylwii od początku cz.II 14:32, 21 lip 2014

Do góry
Ja też siły wzdychać nie mam. Cudne ciurkadełko, a jeszcze jak będą rośliny posadzone i podrośnięte... bosko będzie. A lustro i te duże brzozy!! Ehhhh. Pokazałabyś szerszą perspektywę na ciurkadełko i lustro i jeżówki posadzone! Masz fajne zestawienia roślin.
Zielonym do góry... 11:03, 21 lip 2014

Do góry
No i pierwsze "nasadzenia"

Thujki wzdłuż ogrodzenia

i Brzózki (tak te patyki koło ogrodzenia to brzozy, ale zaraz wrzucę jak teraz wyglądaja) a przed nimi jodły...niestety coś u mnie choruują i nie wiem czemu...będę musiał wymienić...może na modne Serby ale to dopiero w przysżłości...

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:20, 21 lip 2014

Do góry
A_gawa napisał(a)
Zastanawiam się jakie drzewa alejowe pasują, według Was, do olbrzymich klonów polnych? Klony rosną przed płotem i zrzucają chyba tony liści i nasion...ale jesienią są przepiękne.

Planuję, oczywiście po ogrodowiskowemu, sadzić białokore brzozy. Co dokomponować, żeby całość trzymała się razem? Początkowo myślałam o katalpach, ale teraz już nie jestem pewna kompozycyjnej spójności. Czy jestem skazana na Klon pospolity 'Globosum'?

kolumnowe graby
http://www.pinterest.com/pin/431853051740985680/
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 23:26, 20 lip 2014

Do góry
Syla napisał(a)
Iza , ale ujęcia ... tojeść z paprocią w Twoim minimalistycznym wydaniu ... no obłęd !

Syla dziękuję ... lubię to połączenie ale obłęd i to klonujący się bez umiaru to mamy u Ciebie ... brzozy w plazmie powalają i insze inszości tez
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies