Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "malkul"

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:55, 14 sty 2016

Do góry
Zielona napisał(a)
Koko - przyszłam podziękować za przepis na sernik Przed Świętami zajrzałam do Ciebie i... zachwyciłam się tym przepisem. Dzięki Tobie upiekłam mój pierwszy w życiu sernik. Wyszedł doskonały. Idealnie gładki. Nie pękł, nie wylał się z formy, nie upadł. Może to szczęście żółtodzioba, a może jednak nie Piekę różne słodkości, ale sernikową ekspertką jest moja Mama. Tym razem to ja byłam adresatką pochwał. Dzięki Tobie
Buziak w Nowym Roku.

I dla Ciebie Marto
sernik skradł niejedno serce to prawda
kto nei zrobił polecam spróbować

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:54, 14 sty 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
cos dla milosniczki traw

https://pl.pinterest.com/pin/506725395545495017/

razem z mężem mamy do psów raczej negatywny stosunek
ale te trawy jakby tak na płasko posadzić czemu nie
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:53, 14 sty 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)

to już za m-c ...choć dziś wydaje się być pogoda wczesno marcowa u mnie

ja oceniam na 2 m-ce
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:53, 14 sty 2016

Do góry
makkasia napisał(a)
Najpierw uściski noworoczne przesyłam i donoszę, że u Ciebie jestem na bieżąco, i dziękuję za te wszystkie wnętrzarskie perełki, ozdoby i ...bałwana
Czekam na wiosnę a dzięki Tobie to czekanie nie będzie inspirujące
jeszcze raz ściskam

kochana TY
bywaj częściej i chloń co potrzebujeszCAłuski
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:52, 14 sty 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Gdybym jadła tyle ciast co Ty pieczesz to bym sie nie zmieściła we własne drzwi

Bałwan niesamowity!

z bałwana została kupa śniegu!
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:50, 14 sty 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
Gdybys jeszcze zerknela jednm okiem, to chcialam wiedziec jak szybko rozrasta sie the beatles, tzn co jaki czas mozna dzielic...

mnie sie wydaje że rośnie dośc szybko w dwa sezony potrafi już zachwycić,

zasada nr jeden
to sadzić je w szmacie w wyciętych dziurach - bo ta traka dość ostro łazi i robi się plama zamiast czupryn
zasada nr 2
ja nei dzielę w sensie że łopatę na kawałki tylko ajk chce pozyskać sadzonki to zabieram je z tych młodych przyrostów dookoła "matki", one mają swoje korzonki i bez problemu sie przyjmują i rozrastają
zasada nr 3
duzo lepiej rosną w półcieniu niz na patelni

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:48, 14 sty 2016

Do góry
hejka
ZYĆ SIĘ CHCE !

dziś u nas pięknie SŁOŃCE W PEŁNI
mimo że tylko 0 stopni na termometrze i ostra ślizgawica
ale słońce= życie

ostatnie dni jak w letargu- za oknem buro smutno ponuro
Ja i mój ogródek, a może ogród 19:36, 13 sty 2016

Do góry
Iwonka też podziela moje zdanie odnośnie jałowców i połączenia lawendy z jałowcami.

Czułam, że to nie będzie fajne

Lawendę po przekwitnięciu w kulki miała obciętą Gosia Malkul fajnie to wyglądało

Ja w szpalerze lawendy mam posadzone czosnki główkowate
Tu ma być ogród :) 11:17, 13 sty 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
Ja bardzo lubie sosny i mnie zadne krytyczne uwagi nie zrażają

tylko, że na przedpłociu nie mam kontroli nad tym co się dzieje, a nie chciałabym, żeby moja praca i pieniądze szły na marne.

Pytałaś u Malkul o trawy the Beatles - ja kupowałam 1.06 i wyglądały tak:

Bardzo szybko rosną, nie mam zdjęcia, ale w październiku to z jednej sadzonki można było zrobić 4 takie jak na zdjęciu.
Drażni mnie tylko w nich to, że jak wrośnie tam jakiś trawiasty chwast, to graniczy z cudem wyrwanie go z korzeniami z takiej kępy.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:28, 12 sty 2016
Do góry
malkul napisał(a)
jestm na odwyku
planuję wiosną wrócić z jakimś foto
papappa

to już za m-c ...choć dziś wydaje się być pogoda wczesno marcowa u mnie
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:23, 12 sty 2016

Do góry
malkul napisał(a)
nie mam

no trudno, ale dzieki
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:21, 12 sty 2016

Do góry
nie mam
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:19, 12 sty 2016

Do góry
malkul napisał(a)
jestm na odwyku
papappa

ale jednym oczkiem zerkasz ?

to moze zajrzysz do Madzenki czy masz jakas z trawek o ktore tam zapytałam ?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:09, 12 sty 2016

Do góry
jestm na odwyku
papappa
Tu ma być ogród :) 12:40, 08 sty 2016

Do góry
Magda70 napisał(a)
Sesleria nie zasłoni berberysów raczej bo ona rośnie w kępie - nie rozłazi się.

Co do skrzyń....ja nie zrobiłabym niższych.
Mam 174cm wzrostu i dla mnie akurat.
Przy niższych musiałabym się bardziej zginać lub kucać a tego chciałam uniknąć. Przy tych mogę skubać chwasty na stojąco bez kucania.

a widzisz o tym nie pomyślałam, ale ja jestem z tych niższych ludziów więc będę brać pod uwagę słowa Malkul, bo my podobne wzrostem jesteśmy - dziękuję za opinię
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:39, 07 sty 2016

Do góry
LewOgrodowy napisał(a)
Piszesz, że cieszy Cię docenienie ogrodu przez nas - myślałam, że już się przyzwyczaiłaś do ochów i achów, dlatego nie chciałam tutaj wpisać standardowego "Pięknie!".
Ale fakt jest taki, że oglądam zdjęcia i im więcej czytam forum, tym bardziej widzę, jaki Twój ogród jest mądry, przemyślany, zaczynam już kojarzyć mniej więcej, co koło czego jest usytuowane, co na prawo od furtki, co na lewo - a to sukces, bo orientacja w przestrzeni to dla mnie abstrakcja. Zaczynam zauważać sens pewnych połączeń: roślin, faktur i form. Każdy widok jest pełny, niczego nie brakuje, nie mam odczucia, że tu za łyso, tu jakoś pusto. Patrzę na zdjęcia, gryzę pazury i chłonę każde ździebełko trawy i płatek róży.
Miło tu być.

Moniko takie słowa bardzo ciesza . Po 14 latach pracy we własnych ogródkach (nie liczę debiutu w ogrodzie tesciowej) zaczynam dostrzegać te niuanse, o ktorych piszesz. Wszysy się dziwią dlaczego ja ciągle rewolucjonizuje, przekopuję, zmieniam. Właśnie dlatego, ze czasem kolor lub faktura lisci, ich kształt , mimo że przy planowaniu wydają sie dobrym połączeniem, nie pasuja do siebie. Niektorzy maja to we krwi, inni jak ja uczą sie latami
Przez wiele lat walczyłam z moja wewnętrzna kokoszka (uwielbiam to okreslenie Malkul) teraz wiem, ze minimalizm w ogrodzie nie dla mnie. Lubię ten moj zmienny busz.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 07:58, 07 sty 2016

Do góry
malkul napisał(a)
Aniołki u nas były
no pięknie, pieknie ... musieliście być grzeczni w 2015 na maxa ...

Równie grzecznego i pomyślnego 2016 !!!
Wilczyca Wam życzy !!!
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 07:54, 07 sty 2016

Do góry
malkul napisał(a)
ciasto makowe

Ciasto: 1 kostka margaryny lub masła; 1 szkl. cukru; 5 łyżek wody; 1 cukier waniliowy: -wszystko to razem zagotowac aż się cukier rozpuści

Jak ochłodnie dodac : 5 zółtek, 2 łyżki proszku do pieczenia, 1 szklanka mąki krupczatki; 1 szklana maku nie mielonego. Wymieszac to wszystko mikserem dodac ubite bialka (5) i pokrojone orzechy (ja daję tez rodzunki i migdały i co tam mam jeszcze)

Wlać do formy ja robie w tortowej i smarują olejem obsypuję bułką tartą nadamia strzepać i gotowe)
.Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni C) piec około 40-45 minu ( w zależności od pieca)
Potem oblewam lukrem czasem sypię kokosem czasem skórką pomarańczową

skorzystałam ...dzięki

bałwan mega ...czesc Kokosia
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:28, 06 sty 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Karol, Malkul, Aika, Haniu, lwk, Bozga, Oliwka, Ewik, Juzia dziękuję, ze mi towarzyszycie. Informuję, że rok 2016 to będzie u mnie rok traw i róż. Dopiero teraz pokażą na co je stać

Już nie mogę sie doczekać , bedzie sie działo
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:22, 06 sty 2016

Do góry
Lindsay, Leon , Siakowa, Magda, Malkul, Juzia i Sebek szczególne podziękowania że jesteście z popcornem czy bez uwielbiam te nasz klubokawiarnie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies