Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 12:06, 25 maj 2018

Do góry
U nas przechodzi burza.
Liliowo i kolorowo:) 11:29, 25 maj 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Danusiu co to jest 200 km autostrada. My 320 km na Ślask w jedna strone tam i z powrotem w neden dzien pomykamy. A jak bedzie obwodnica Czestochowy bedzie wygodniej.

Danusiu masz pieknie foty cudowne ale prosze rob odstep miedzy dwoma obok siebie sklejaja sie. Moze to nie jest problem dla ciebie bedzie lepiej wzrok skierowac na jedna fotke.

Pozdrawiam

Kiedys też nie było problemu nawet 1200km ale teraz już nie, w dodatku nie lubie autostrad, mój M codziennie do pracy jezdzi 100 i więcej km i też lubi odpocząc. Wiesz jak się przekroczy 60 to już oczy, refleks nie ten co kiedyś
Liliowo i kolorowo:) 10:20, 25 maj 2018

Do góry
Danusiu co to jest 200 km autostrada. My 320 km na Ślask w jedna strone tam i z powrotem w neden dzien pomykamy. A jak bedzie obwodnica Czestochowy bedzie wygodniej.

Danusiu masz pieknie foty cudowne ale prosze rob odstep miedzy dwoma obok siebie sklejaja sie. Moze to nie jest problem dla ciebie bedzie lepiej wzrok skierowac na jedna fotke.

Pozdrawiam
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 07:05, 25 maj 2018

Do góry
Przyszlam od Sylwii po twoim wpisie.
Bywalam w twoim ogrodzie, ale nigdy sie nie wpisywalam.
Dzjsiaj od poczatku do 160 strony musialam sie wgryzc w klimat ogrodu. Od konca watku tez zobaczylam kilkadziesiat stron.
Od 2012 roku to szesc lat ochrona brabantowa juz posadzone i z drugiej strony cyprysy? To duzy plus daja tlo.
Piekny plan, zagospodarowane wlasciwie wszystko teraz tylko pielegnowac. Piekny powojnik rubens jak on kwitl w tym roku to wszystko kwitlo.
Ta wiosna-lato jest wyjatkowa wszystko rosnie bez zatrzymania. Rosliny sa zdrowe i kwitna.
Widze, ze masz tez sad w ktorym obrodzily morelki wyjatkowy urodzaj.
Mam dzialke w zaglebiu sadowniczym, gdzie sady ciagna sie hektarami nie powtarzalny widok jak kwitna. A u mnie poniewaz dzialka na wydmuchowisku wszystkie drzewka marnjeja.
Sadze tylko to co ma szanse sie utrzymac.
Masz duzy i piekny ogrod. Tak trzymac.

Mam takie samo zdanie pod gorke ale samemu z planem w glowie a nie na papierze. Projektant i tak pyta co pani chce jak ma wygladac ogrod.
Tez mialam projektanta tylko dlatego aby moj pomysl rzucil na papier bo nie potrafie wytlumaczyc np. Panu od koparki jak ma wykopac dol pod oczko naj to ma wygladac. A z rysunku jestem slaba.
Ciezkie roboty i tak trzeba zrobic z ekipa, ale tylko tyle tzw uformowanie terenu. Nie bylam w stanie przewiezc 6 wywrotek zwiru to musi przewiezc sprzet lub taczkami kilku praciwnikow.
Wszystkie nasadzenia lacznie z trawnikiem robilismy sami.

Najladniejsze ogrody sa stworzone przez samych wlascicieli, projektuja dla samych siebie. Powoli ale samemu. Na tym forum jest ich bardzo duzo.

Rozpisałam się
Pozdrawiam ogrodnikow

[/quote

Dzięki za wizytę:

Moje zdanie na temat sposobu zakładania ogrodu jest jedno. Każdy robi jak uważa. Jeden przy pomocy osób profesjonalnych, drugi sam i z tym co ma w głowie. Nie neguję żadnego sposobu. Ale nawiązałam do tego jak postrzegane są ogrody przez laików, te które pokazywane są w programach telewizyjnych. Dużo szybciej identyfikujemy się z pracą rąk właściciela niż z pracą i pomysłem firm trudniących się tym zawodowo.

Uwielbiam oglądać programy typowo instruktażowe, bo dają mi one pogląd na całokształt i pokazują wiele możliwości, a z drugiej strony zachwycam się ogrodami typowo tworzonymi przez osoby indywidualne, które metodą prób i błędów kolorują i upiększają swoje podwórka.

Łatwiej nam "zbratać" się z kimś, kto tak jak my tyrając w pocie czoła dochodzi do efektów, które również można , a nawet trzeba pokazywać wszem i wobec.

Mój ogród powstawał z łąki. Wiedzy o nim nie miałam żadnej. Pierwsze rośliny- przypadkowe wsadzane jeszcze bardziej przypadkowo. Wiedziała, że chcę ścieżkę koło domu i tyle. Dziś może i niektórych zachwyca, są momenty, że spełnia moje wszystkie oczekiwania, ale są i takie gdzie wiem, że jest nieprawidłowo, że są zbyt długie okresy gdzie nic nie kwitnie, że musi przejść jeszcze trochę, by go pouzupełniać. Trudno- to jest cena tego, że uczę się razem z nim.
Słoneczny Ogród 22:08, 24 maj 2018

Do góry
Iryski piekne u ciebie.

Dziękuję, nadal kwitną, a kolejne spóźnialskie się otwierają.

Dzisiejsze zdjęcie przed zachodem słońca.

Słoneczny Ogród 22:05, 24 maj 2018

Do góry
Daria a ty wiesz jaki mam urodzaj winorosli. W dalszym ciagu nie wiem jak je ciac trudnonie pojme tego. Bede tylko liscie obcinala aby owoce byly wieksze.
Nawet zrobilam fote i wstawilam dla ciebie abys popatrzyla. Mialam do ciebie zajrzec, ale sen byl silniejszy.
W sobote bede to zrobie foty i dam cynk.

Moje perukowce tez w tym roku kwitna jak nigdy.
Mam horte bukietowa ktora nie kwitla od kilku lat zawsze 2-3 kwiaty i wiosna chciałam ja wykopac, ale tak wszystko pedzi, ze nie zdazylam patrze tydzien temu a ona na kazdej lodydze ma po kilka kwiatow.
Nie okrywana na zime wniosek z tego, ze wiosna nie zmarzla. Nie bylo mrozu od swiat.

Pozdrawiam

Po zimie winogron cięłam za 8 oczkiem. Za chwilke można uciąć końcówke bez owoców, kawałek za miejscem na którym jest grono, powiedzmy za następną parą liści. I liście też można obrywać, bo strasznie pójdzie w liście jak będzie miał dosyć wody.
Wpadne zobaczę.

Ty piszesz o hortce bukietowej na pewno? Czy o ogrodowej, bo mi pasuje opis do ogrodowej.
Mój ogródek 20:53, 24 maj 2018

Do góry

Co to za piekne kwiatki w lewym gornym rogu to krzewuszka?
Ale masz piwonii jak zaczna kwitnac jeden zapach. Mam 3 szt ale jedna bedzie kwitnac, nie wiem co zrobic niby wszystko maja karmione odpowiednio a nie kwitna.
Iryski niebieskie. U mnie juz koncza kwitnienie. Musze rozsadzic, bo za gesta kepa.

Tak Elu

To krzewuszka obsypana kwiatami,
Irysy też będę przesadzać
Ptasi gaj 19:03, 24 maj 2018

Do góry
Kasya napisał(a)
Gotta ?

Juz poprawilam Horta taki ma slownik moj tablet niech go.... Jak nie przeczytam to mam takie wpisy.
Ptasi gaj 18:59, 24 maj 2018

Do góry
Cd

Jedyne orliki oprócz różowych wszędobylskich mają małe kwiatki

Kwitną lilie wodne

Buk który nie zgubił zeszłorocznych liści, ma już przyrostu pół metra

Ptasi gaj 18:53, 24 maj 2018

Do góry
CD z wczoraj

Horta bukietowa, ktora nigdy nie kwitla

Ptasi gaj 08:47, 24 maj 2018

Do góry
Jeszcze kwitnie co nie co.

Moja pupilka najładniejsza. Pierwsza zaczęłam przycinać tytułem próby trzy lata temu.

Tawuła ta z tych późniejszych zaczyna kwitnąć. Nie ma specjalnie dużo galazek kwitnących za późno ja skróciłam w zeszłym roku.

Ptasi gaj 08:41, 24 maj 2018

Do góry
To jest misz masz posądzony w zeszłym roku iryskowy kwitną każdy inny. Wysadzę na stałe miejsce po okwitnieciu.

Ptasi gaj 08:37, 24 maj 2018

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Elu ja za taką nieuczciwośc zawsze mówie, że dla zasady bo tu 54 tam 25 i się uzbiera i idą na łatwizne i należy o takich głośno mówić masz racje Jak u Ciebie te wszystkie róże zakwitną to będzie spektakl kolorów Pozdrawiam

Danusiu nawet te które były w donicach rzekomo ukorzenione miały marny korzeń ledwo gdzieś tam biały korzonek jak pajęczyna wyrastał. Już nie chce się denerwowac takie ogryzki.
Pokażę tylko róże które dostałam od nich z odkrytym korzeniem "Qwin of Swiden" które sama posadziłam do donic i wczoraj je sadzilam na stole miejsce. Zamówiłam 2 sztuki to są róże licencjonowane i każdą powinna mieć metkę to oryginalna metkę miała tylko jedna.
Zamawiałam w zeszłym roku róże "Oliwia" w innej szkółce z odkrytym korzeniem i wszystkie miały oryginalne metki jak przyszły.

Ta róża z Kordesa "Grafin Diana" też powinna tak wyglądać.
Zbieram już foty konto wysłałam jak przyjdzie forsa zaraz im wszystko wygarnęła.
Przysłali foty w tunelu piękne róże to dlaczego takie dziadostwo sprzedają.
W każdym razie w Rosarium już nic nie kupię i odradzam każdemu.

To są róże z odkrytym korzeniem posadzone przeze mnie. W ciągu czterech tygodni pięknie ukorzenione.

Ogród w Tarnowie 00:09, 24 maj 2018

Do góry
Witam Ryszardzie jestem pierwszy raz w Twoim ogrodzie.
Jestes perfekcjonista w kazdym calu. Ogladalam od poczatku pozniej wizytowke, jak ogrod mial 10 lat w 2012 r teraz mamy 2018 to ok 15 letni ogród bardzo piekny te schody kaskadowe z roslinnoscia duza ilość roznych amfor mi sie podobaja.

Piszesz, ze wszystko sam sadziles w to uwierze bo sama tez wszystko sadze, ale ile to trzeba miec zaciecia i czasu aby tak to wszystko utrzymac pewnie dnia nie starcza albo przy latarce strzyzesz krzaczki.

Czerwony piaskowiec pieknke sie prezentuje. Oczko tak bliskie mojemu sercu tez piekne. Czysciusienka woda, czy dodajesz jakis srodkow aby byla taka czysta bo mimo roslin nie zawsze woda jest tak czysta znam to z praktyki.

Jeszcze raz bardzo ladnie.
Pozdrawiam

Ja również witam Elżbietko. Bardzo dziękuję że zadałaś sobie tyle trudu by przewertować wątek i wizytówkę. Jakoś sobie radzę i to bez latarki
Jeśli samemu robiło się nasadzenia i po latach widać efekty swojej pracy to jest wiele radości i zadowolenia. Co do wody w oczku to trudno utrzymać ją czystą przez dłuższy czas. Ja stosuję środki przeciw glonom i filtr biologiczny.
Dziękuję że się podoba i również pozdrawiam.
Ogrod stewardessy 23:36, 23 maj 2018

Do góry
Kamcia napisał(a)
Jak patrze na ta sosne to mi sie wydaje, ze ona pokazuje srodkowy palec

Wszystkie sosny tak pokazuja.

Napisz ile ta dzialka ma arow. Wiem, ze w Niemczech raczej male dzialki pod zabudowe sa, a ty piszesz, ze duza. Pewnie, ze jak sie ma pieniadze to mozna kupuć duza. Ale z ciekawosci pytam.

Ogrod stewardessy 23:24, 23 maj 2018

Do góry
Kamcia napisał(a)
Na zaczetej w zeszlym roku rabacie pojawily sie pierwsze paki kwiatowe tawuly japonskiej

Sa i pierwsze roze:

Krzewuszka. Czy ja powinnam ja przycinac?

Witam Kamila. Piekna krzewuszka o matko. Jezeli chodzi o przycinanie to od ciebie zalezy tylko po o kwitnieciu bo w nastepnym roku kwitnie na tych pedach starych lub co wypusci wiosna. Wiosna krzewuszki sie nie przycina.

To twoja chalupka na tych fotkach w dali za rozami.?

Pozdrawiam

Ptasi gaj 23:17, 23 maj 2018

Do góry
Bede u was jutro dzisiaj juz trzeba isc spac po tak pracowitym dniu.

Dobranoc
LeŚnicZaNka 22:48, 23 maj 2018

Do góry
Kasiu a tywiesz, ze dzisiaj myslalam o tobie co tam u ciebie sciagnelam cie myslami.

Ladne skrzyneczki biale na ktore choruje. Pokazywalam domownikom twoje skrzynki, ze takie chce. Wiec czekamna realizacje.
Iryskow masz duzo u mnie tez sa obdarowano mnie, ale sadzilam je wszystkie razem teraz kwitna i bede wieszala wstazki jaki kolor na razie robie foty bo wstazki trzeba poszukac. Ladne, ale misz masz.

Widac, ze roze tez juz u ciebie duze.
Dzisiaj sadzilam roze jeszcze czekam od Cwieka na przesylke i koniec sadzenia.
Kasiu juz mam dosyc staram sie aby zakonczyc rabaty i juz wiecej nie przerabiac, bo nie odpoczywam w tym co stworzylam tylko ciagle cos robie a tak bym chciala posiedziec nad oczkiem.
W sobote przyjezdza rodzinaz pomoca moze zrobimy wszystko i bedzie spokoj.
Mam duzo ciecia, na poczatku kwietnia cielam krzaki i w ciagu poltora miesiaca wyrosly raz takie. Co za wiosna wszystko rosnie ze nie nadazam.

Pozdrawiam
Mój ogródek 22:35, 23 maj 2018

Do góry
patrycja napisał(a)

Co to za piekne kwiatki w lewym gornym rogu to krzewuszka?
Ale masz piwonii jak zaczna kwitnac jeden zapach. Mam 3 szt ale jedna bedzie kwitnac, nie wiem co zrobic niby wszystko maja karmione odpowiednio a nie kwitna.
Iryski niebieskie. U mnie juz koncza kwitnienie. Musze rozsadzic, bo za gesta kepa.
Słoneczny Ogród 22:25, 23 maj 2018

Do góry
Iryski piekne u ciebie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies