Modrzew ma ładny pień, grab (jeśli dobrze poznaje)kształt ma super,buczki zarąbiste podstawa taka wiekowa z jednego utworzyłbym "korzenie na skale"
Zazdroszczę powierzchni ogrodu masz gdzie pracować wszystkie drzewka sadzisz u siebie ?
Mam na oku kilka takich perełek ale miejsca zero może jak dokupię kawałek ziemi
dziękuję za słowa pochwały co do tulipanowca, to nie miał i nie ma żadnej złamanej gałęzi; cały czas podcinamy dolne gałęzie, aby dołem było miejsce na inne kompozycje; trochę się przekrzywił jak wiały u nas wiatry powyżej 100 km/godz.; mąż opatulił go, aby nie uszkodzić kory i tak zostawił na 3 miesiące. W tej chwili jest prościutki i już nie będzie podcinany. Placki na korze, to posmarowane rany po odcięciu gałęzi. Teraz tylko czekam, kiedy zakwitnie
Marzeno mówisz o pospolicie u nas rosnąca Marzanna barwierska(Rubia tinctorum) jest to pospolity chwast i masz racje czepia się wszystkiego. Marzanka(Galium odoratum) o której pisze to inna roślinka ma 15- 30 cm max niczego się nie czepia i ładnie okrywa ziemię dzięki podziemnym rozłogom .
Siema ,ogród bardzo duży i widzę ładne hosty , na zdjęciu z ławką ładny tulipanowiec nadłamał się bo widać tam coś w rodzaju 'szyny' -Wrocław południowo zachodni biegun ciepła możesz eksperymentować z ciekawostkami.
Hylomekon zwany makiem leśnym to niska bylina z rodziny makowatych i kolejna ciekawostka do ogrodu leśnego, lubi żyzne wilgotne gleby dość cieniste na suchszych rośnie słabo (sprawdziłem),rozrasta się w kępy dla większego efektu sadzimy kilkanaście roślin obok siebie rozrasta się średnio szybko, za to łatwo mnoży z nasion i przez podział, w czasie kwitnienia ( kwitnie na żółto koniec kwietnia -maj) wygląda bardzo ładnie im go więcej tym efektowniej wygląda.
Tak Danusiu masz oko rośnie tam pomiędzy zawilec gajowy ,mnoży się łatwo można ją dzielić sadzonkować i rozmnażać z nasion,jak już się rozrośnie tworzy zwarty kobierzec po kwitnieniu liście zachowują ładny zielony kolor do zimy , na zdjęciu dopiero zaczyna kwitnienie w pełni kwiatów jest więcej.
Mój ogród znajduje się za miastem i ze wszystkich stron graniczy z polami uprawnymi. Wszystkie roślinki kwitną u mnie 7-10 dni później niż w oddalonym o 5 km mieście. Niestety wieloma roślinami mogę się tylko zachwycać, ale nie mogę ich mieć.
Jest wrażliwsza na mrozy niż np.koralowa mam dwuletnią okrywałem pierwsza zimą liśćmi z biegiem czasu jak się dobrze ukorzeni i zaaklimatyzuje stroisz będzie zbędny u Ciebie może być trochę gorzej ale na twoim miejscu bym spróbował