Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 20:52, 20 lut 2021

Do góry
Wiem, ze to oklepany prolog, ale nie ma sensu zaprzeczać oczywistym faktom: Ogrodowisko jest dla mnie od kilku lat źródłem wiedzy i inspiracji, ale odezwałam się dotychczas tylko kilka razy . Powodem pierwszego logowania (w 2017 roku) była chęć zwerbalizowania zachwytu nad ogrodem Admete - Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi.
Chęć podzielenia się obrazkami ze swojego ogrodu pojawiła się kilka razy, ale w obliczu oszałamiających ogrodów, jakie tu widziałam - nie odważyłam się. Odwagi wystarczyło mi jedynie na zamieszczenie kilku biforafterow na stronie z metamorfozami . Dlaczego zatem teraz? - rozpaczliwie potrzebuję Waszej pomocy!
Żeby nie przynudzać zbytnio już w pierwszym wpisie, zamieszczę to, co sama lubię najbardziej czyli łobrazecek z ogrodu . To wczorajszy widok z okna.

Pamiętajcie o ogrodach 20:37, 20 lut 2021

Do góry
No i chyba po zimie. Dzisiaj było 13 na plusie dzięki czemu od 10 do wieczora korzystałem z świeżego powietrza. A roboty co niemiara. W poniedziałek będzie ciąg dalszy.

Najpierw z tyłu ogrodu, podcinałem wierzby i przygotowywałem miejsce na morwy.

a potem już była walka z przodu i dalszy ciąg tego co zacząłem przed mrozami.
Odsłonięcie ogrodzenia, które bedzie odnawiane i musi być do niego dostęp. Został środek do wycięcia.

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 20:30, 20 lut 2021

Do góry
Powoli mi się wraca. Pozdrawiam z Rybitwiej Mielizny

Mały podmiejski 20:22, 20 lut 2021

Do góry
Iwonka tak też myślałam, zasadzę po swojej stronie też żywopłot, choć jeszcze nie wiem jaki, cały czas waham się między grabem, bukiem a cisem. Za cisem przemawia to że jest najwęższy, a za grabem i bukiem to że szybciej rośnie, no i cena Chyba że tak jak piszesz - mieszany, ale nie jestem na razie do tego przekonana. Muszę jeszcze na jakieś foty popatrzeć.
A cis to ile trzeba by od płotu sadzić i jak wąsko można go prowadzić?
Buki u Ewci piękne, u Ciebie też takie będą. Jestem pewna.

inka74 napisał(a)

Sporo błędów popełniłam i dopiero teraz po latach na O i obejrzeniu kilkunastu innych ogrodów na żywo to widzę i poprawiam. Mając trochę więcej wiedzy inaczej bym teraz ogród zaprojektowała od początku. Trochę mi się jeszcze zejdzie zanim doprowadzę go do stanu z moich wyobrażeń i zanim drzewa podrosną. Ale krok po kroku może mi się uda

Ale nie ma błędów nie do naprawienia, pomalutku i do przodu Ja na pewno też je popełnię, ale taki to już los nowicjuszy.

Mary Brzoza sąsiada śmieci też u nas, nawet w domu, ale nie bardzo mi to przeszkadza

A dziś dostałam Laurowiśnie otto luyken - aż 7 szt. Są już jak na tę odmianę bardzo duże, mają 1m wysokości i 1m szerokości....Są piękne, zdrowe, zieloniutkie...tylko nie wiem co ja mam z nimi zrobić???? Gdzie je posadzić, w którym miejscu? Na razie są w donicach ale powinny niedługo pójść do gruntu. No i mam kłopot
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 20:07, 20 lut 2021

Do góry
Moje pewnie też, na razie jest nadal za dużo śniegu, przed mrozami i śniegiem je przykrył pokrojoną choinką świąteczną haha
Jak stopnieje trochę zobaczymy czy cokolwiek zostało...

To zdjęcia z okolicy świąt... Potem je przykryłam, do tej pory są przykryte... Zobaczymy.
Ogród w Klein Kottorz 20:06, 20 lut 2021

Do góry
daszum napisał(a)

Przepiękne zdjęcia sobie wyszperałam u ciebie. Jakie ogromne kępy traw, babmusów, hortensje. Cudnie!
Pozdrawiam!
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:54, 20 lut 2021

Do góry
Witam serdecznie. Mam problem z kompozycją rabaty.
Muszę ją całkowicie przemeblować, bo za płotem powstał dom z widokiem na mój taras, a ja chciałbym się trochę osłonic. Tak to wyglądało jeszcze niedawno

Teraz tak tam, gdzie był widok na drzewa stoi długi budynek:

.
Chciałabym po prawej stronie dać kompozycję najlepiej z iglaków wysokich żeby zasłonić widok na dom sąsiada. Jak to połączyć z rabatą na, której znajdują się żurawki na obwódce, potem fiołki wonne i misz masz z kosaćców kocimiętki bukszpanów rudbekii jeżówek rozplenicy liliowców rozchodnika łubinu wilczomlecza astrów ostróżek piwonii tawułki i 3 sztuk hortensji bukietowej. Czy ta rabatą wymaga zmiany? Z prawej przy płocie rosną 3 brzozy, ale zimą nie spełniają swojej roli. Proszę o pomoc, czy takie połączenie jest możliwe i jak to skomponować.
Ogród ciągłych zmian. 19:38, 20 lut 2021

Do góry
W 2019 kończyłam to, co pozaczynałam w latach poprzednich. Niestety jestem w gorącej wodzie kąpana. Jak mam jakiś pomysł muszę go natychmiast zrealizować zapominając o tym czym zajmowałam się w danej chwili.
Ciągle kupuję i ciągle sadzę chociaż miejsce się już dawno skończyło.

Wiosna 2019. Nie widać w końcu placu budowy.

Leśny zakątek już dawno wymknął się spod kontroli. W 2020 niestety wyginął mi bodziszek żałobny.

W 2019 roku nie brakowało wody więc wszystko mocno się rozrosło, a trawy, które tak ochoczo sadziłam w ubiegłym roku zaczęły mnie przerażać

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 19:36, 20 lut 2021

Do góry

Ale pięęęękne widoki w takiej kuchni można urzedowac buzia sama się śmieje
Pozdrawiam weekendowo
Przerwa na kawę... 18:54, 20 lut 2021

Do góry
inka74 napisał(a)
Udało nam się zamówić ramę na lustro za znacznie niższą kwotę i to tu lokalnie. Nie będzie miała otwieranych drzwi ale nie są mi potrzebne. Powiem szczerze, cieszę się jak głupia ))
Siedzę, rysuję popijając kawę i patrząc na takiego cudaka. Nie wiedziam, że ten ciemiernik sprawi mi taką frajdę

Śliczny .

Super, że udało się z tą ramą .
A co ciekawego rysujesz?
Crocus - krokus (szafran) 18:47, 20 lut 2021

Do góry
niezawodne, najpierwsze juz kwitna a dzis nawet goscie byli

Ogród w remoncie 18:46, 20 lut 2021

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Sezon oficjalnie można uznać za otwarty
Osiedlowy ogródek 18:37, 20 lut 2021

Do góry
Na wszystkich wątkach to samo: cięcie, cięcie, cięcie

Ciachnęłam hortensje, miskanty i trochę turzyc.
Troszkę bylin też mi się udało, chwastów już nie ogarnęłam.
Zdjęłam kaptury ochronne z hortensji ogrodowych i doniczki z ciemierników.
Udało się , nie zmarzły i mają mnóstwo pączków

Tulipany i inne cebulowe oczywiście wychodzą, eM chyba okularów zapomniał

Przyszłam do domu i padłam

Ogród ciągłych zmian. 18:17, 20 lut 2021

Do góry
Idąc dalej.
W 2019 roku poza dokupowaniem roślin i wpychaniem ich w puste miejsca głównie zajmowałam się domkiem.
Zaczęłam już w 2018 ale ciągle mi było szkoda czasu więc przeciągnęło się do 2019. Przemalowałam cały na biało,przeszkliłam ganek starymi oknami i częściowo ociepliłam w środku.
Zimą zostawiam otwarte drzwi żeby koty mogły się schronić.

Ogród bez reguł 18:15, 20 lut 2021

Do góry
Na niebie zaczyna się ruch

Miskanty zielone

Ogród bez reguł 18:13, 20 lut 2021

Do góry
Cebulowe ruszają pełną parą
Przebiśniegi, iryski, krokusy już na wierzchu, że o szafirkach nie wspomnę - są na wierzchu od października

Ogród bez reguł 18:10, 20 lut 2021

Do góry
Ogród bez reguł 18:09, 20 lut 2021

Do góry
W ogrodzie oczary dają czadu

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 18:08, 20 lut 2021

Do góry
Rumianka napisał(a)
U Ciebie kwiatki startują, a u mnie zalegające góry śniegu...

Elisa stopnieja

Ja dzis nazbieralam kamieni na polu, bede robic cieply inspekt. No i kancikzrobilam wzdloz rozanki. Bylo tak cieplo, ze najpierw zamienilam kurtke na polar a potem i polara sie pozbylam

Ogród bez reguł 18:08, 20 lut 2021

Do góry
Uprzejmie donoszę, że znów się strułam tlenem Oczy mi się same zamykają

Pogoda byłą akuratna, słońce co prawda za chmurami, ale dosyć ciepło. W porywach zrzucałam z grzbietu kufajkę, żeby za minut kilka szybciutko ją zakładać . Ale fajnie było

Tego cięcia to oczywiście starczy na kilka następnych dni. Dziś przycięłam w całości jedną rabatę pod murem - miskanty, rozplenice, stipy, werbena (pięknie przezimowała i odbija od korzenia zielonymi listkami ), klony, jabłonki ozdobne (zdążyłam przed płaczem ), trochę turzyc, hortensje. Patyki hortensjowe włożyłam do wody, spróbuję ukorzenić.

I wypiłam pierwszą w sezonie kawę w ogrodzie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies