Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Lilie - Lilium 21:39, 17 gru 2012

Do góry
asc napisał(a)
Lilia Orientalna DISTANT DRUM te mam pierwszy rok i nie zimowały....... wiec trzymam kciuki, ale specjalnych ulg nie dostały, albo będą zimować normalnie jak inne, albo się rozstaniemy.. Wszystkie lilie bez problemu zimuja, bez zabiegów... niestety jedna pełna, czerwona nie przezimowała... kupiłam inne.... daję szansę..

Lilium Innocent Lady

Są niesamowite,ciekawe ile lat mogą rosnąć na jednym stanowisku.
Lilie - Lilium 21:35, 17 gru 2012

Do góry
akanta napisał(a)
Lilie są piękne ale te orientalne podobno nie są długowieczne.Jak długo macie je w swoich ogrodach i czy je wykopujecie tak zachowawczo i ew.do dzielenia? Trochę posadziłam jesienią ale mam apetyt na więcej.

Ja mam od 3 lat i sukcesywnie dokupuję..... i dosadzam... rosną coraz większe, i coraz więcej.... Matragon tylko powoli rośnie ....

I widoki ogólne..do Przemka mi daleko, ale ... dążę do moich ideałów .. a Przemyka napewno są moim ideałem..

Lilie - Lilium 21:29, 17 gru 2012

Do góry
Lilia Orientalna DISTANT DRUM te mam pierwszy rok i nie zimowały....... wiec trzymam kciuki, ale specjalnych ulg nie dostały, albo będą zimować normalnie jak inne, albo się rozstaniemy.. Wszystkie lilie bez problemu zimuja, bez zabiegów... niestety jedna pełna, czerwona nie przezimowała... kupiłam inne.... daję szansę..

Lilium Innocent Lady

Lilie - Lilium 21:28, 17 gru 2012

Do góry
Lilie są piękne ale te orientalne podobno nie są długowieczne.Jak długo macie je w swoich ogrodach i czy je wykopujecie tak zachowawczo i ew.do dzielenia? Trochę posadziłam jesienią ale mam apetyt na więcej.
Ogrodnik Mimo Woli cd 21:23, 17 gru 2012

Do góry
asc napisał(a)
Lilia L.O WHITE TRIUMPHATOR te lilie maja bardzo duże kwiaty.. takie śliczne trąbki ... ta to tegoroczny nabytek..sadzona wiosną.

Jejuniu, te są cudne lili nie mam ..... jeszcze ale lubię, ich zapach też póki co tylko liliowce ))
Pokazuj mi te kolorki letnie, bo mi ich strasznie brakuje
Pozdrawiam
Ogród szmaragdowy 21:16, 17 gru 2012

Do góry
asc napisał(a)
A ja dziękuję za lilie... te żółte to cud-miód-malina.... mam trochę żółtych z tego typu, ale wszystkie takie jasno żółte..... a Twoje to żółty prawdziwy
W rewanżu zostawiam moją Nazwa męska... Pontiac.. jak samochód..

Pontiac pikny dzięki Aniu.
Ogrodnik Mimo Woli cd 21:04, 17 gru 2012

Do góry
asc napisał(a)
Lilia L.O WHITE TRIUMPHATOR te lilie maja bardzo duże kwiaty.. takie śliczne trąbki ... ta to tegoroczny nabytek..sadzona wiosną.

ja uwielbiam lilie, a u ciebie to raj dla oka, same ciekawe okazy, białe chyba mi się najbardziej podobają, choć każda ma coś w sobie, u mnie w tym roku najwięcej było różowych, przypadkiem, bo kupowałam inne kolory
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:43, 17 gru 2012

Do góry
asc napisał(a)

Aniu te białe trąbki wymiatają,ślicznoty, zapisuję je na moją listę zakupów.
Ogród szmaragdowy 20:39, 17 gru 2012

Do góry
A ja dziękuję za lilie... te żółte to cud-miód-malina.... mam trochę żółtych z tego typu, ale wszystkie takie jasno żółte..... a Twoje to żółty prawdziwy
W rewanżu zostawiam moją Nazwa męska... Pontiac.. jak samochód..

Ogrodnik Mimo Woli cd 20:35, 17 gru 2012

Do góry

Ogrodnik Mimo Woli cd 20:32, 17 gru 2012

Do góry
Bardzo lubię lilie... u kogoś. U mnie jakoś ich nie widzę (co nie jest trudne, bo ich nie mam)
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:29, 17 gru 2012

Do góry
krisec napisał(a)
Aniu piękne lilie prezentujesz, jak mogło by ich zabraknąć w Twoim - moim ulubionym ogrodzie, też je uwielbiam, są piękne, ja mam ich garstkę w porównaniu do Ciebie.
Dzięki Tobie poznaję ich nazewnictwo, mogły by tylko dłużej kwitnąć.

Moje kwiatuchy dla Ciebie N

O kurcze, o matko.. a jakie piękne Dzięki za fotę ... dawno u Ciebie nie byłam.. pora zapuścić się do Ciebie ..
Tych żółtych nie mam, a są czaderskie..... dużo ludzi nie lubi żółtego koloru w ogrodzie.. a ja lubię .. zwłaszcza jak się patrzy na nie z dołu i na tle nieba... lubię się kłaść na trawie pod taka lilią i gapić się w niebo...
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:01, 17 gru 2012

Do góry
Aniu piękne lilie prezentujesz, jak mogło by ich zabraknąć w Twoim - moim ulubionym ogrodzie, też je uwielbiam, są piękne, ja mam ich garstkę w porównaniu do Ciebie.
Dzięki Tobie poznaję ich nazewnictwo, mogły by tylko dłużej kwitnąć.

Moje kwiatuchy dla Ciebie N

Ogrodnik Mimo Woli cd 19:08, 17 gru 2012

Do góry
JulkAd napisał(a)
Aniu piękne masz te lilie...przy takiej paskudnej pogodzie za oknem, aż miło się czas u Ciebie spędza, na pewno nie zanudzisz, a oczy nasze na pewno nacieszysz

Julka miło mi , że znalazłaś czas..... ja niestety ledwo mam czas poczytać swoje, a jak pójdę w wasze ogrody.. to tyle mnie w robocie widzieli.. wiec ograniczam się... na święta będzie czas nadganiać ...... rodziny tu w zasadzie nie mam.. wiec jedna wizyta .. i wolne... na narty też nie ma co liczyć... stopiło się.... A czerwone lilie miałam chyba 5 cebulek.. i tak się namnożyło ich przez 4 lata na 2 poletka
Szukając maleństw dla Ewy.. znalazłam mojego matragona.. ta jedna lilia ma zupełnie inne liście od pozostałych...

Ogrodnik Mimo Woli cd 19:02, 17 gru 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Ania, to ja zaczynam kurs liliowania. Skąd mam wiedzieć, że moja lilia wydała cebulki przybyszowe? I mogę je oddzielić? Trzeba wykopywać co roku?
Klasyfikacja i tak mi nic nie pomoże. Nasadziłam w tym roku 50 szt. ze sklepu poleconego przez Ciebie i jak wyrosną, to będę patrzeć, co ja kupiłam.

Pszczółko..... bo zobaczysz, że zamiast jednej lilii masz ...4.... Albo poczekaj ze 2-3 lata.. i wiosna lub jesienią, końcem lata wykop cebulę i oddziel malutkie cebulki.... i posadź w innym miejscu. Moje maciupeńkie w tym roku były całkiem spore, a niektóre nawet wydały kwiatki...... Były tak małe, że dużo wydeptaliśmy Nie mając co zrobić z maleństwami, za radą mamy zrobiłam rowek w ziemi i sypnęłam te resztki ząbków po pół centymetra.....
Małe są..bo jakieś 25cm ...ale kwitną.... a na lewo takie zielone na 10cm...
Na zimę można zasypać korą lub trocinami.. ale tych małych nawet niczym nie zasypywałam..bo to na takim nieużytku posadzone.... nawet nie sądziłam, że to urośnie.....

A tu takie gorsze cebulki po podziale, ale też wetknięte jak popadnie..

Zauważyłam, że wszystkie cebule co rok rosną głebiej, wpadaja w ziemię.... ale lilie co roku są płycej.. one wędrują do góry...... Wszystkie sadziłam na 3x wysokosć cebuli... połowę mam już równo z ziemią, a niektóre wystają... Teraz sobie o tym przypomniałam i miałam nawet z tego powodu podsypać kory.... albo przekopać i posadzić głębiej.... no i zaczynam się martwić o nie .....
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:51, 17 gru 2012

Do góry
asc napisał(a)

Te martagony trudno kupic . Ja mam tylko ten najbardziej popularny kolor i jak dotąd nigdzie ich innych kolorów nie spotkałam.Pozdrawiam Aniu.

Kupić Bogdziu można, tylko za ile Miałam właśnie napisać, że takie lilie botaniczne Ty masz i nawet komuś na spotkaniu dałaś I w tej materii Ty jesteś lepsza, bo doczekałaś się cebulek potomnych

Już pokazywałam, ale dla Ciebie Tercia i moje lilie.... WILLEKE ALBERTI....to ma trochę wysokości..

Piękne i Tereska i lilie olbrzymki.
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:41, 17 gru 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Te martagony trudno kupic . Ja mam tylko ten najbardziej popularny kolor i jak dotąd nigdzie ich innych kolorów nie spotkałam.Pozdrawiam Aniu.

Kupić Bogdziu można, tylko za ile Miałam właśnie napisać, że takie lilie botaniczne Ty masz i nawet komuś na spotkaniu dałaś I w tej materii Ty jesteś lepsza, bo doczekałaś się cebulek potomnych

Już pokazywałam, ale dla Ciebie Tercia i moje lilie.... WILLEKE ALBERTI....to ma trochę wysokości..

Ogrodnik Mimo Woli cd 18:16, 17 gru 2012

Do góry
Aniu piękne masz te lilie...przy takiej paskudnej pogodzie za oknem, aż miło się czas u Ciebie spędza, na pewno nie zanudzisz, a oczy nasze na pewno nacieszysz
Ogrodnik Mimo Woli cd 17:33, 17 gru 2012

Do góry
Vita.. rosną też nie za szybko .... ale ..... chociaż niecierpliwa jestem.. poczekam
A liliowce, lilie, piwonie... jeżówki.... cebulowe wszystkie.. bardzo lubię i gdyby nie wielkość działki i to, że nie mam czasu..to bym sobie całe łąki z tych kwiatuchów mogła zrobić
Ogrodnik Mimo Woli cd 14:18, 17 gru 2012

Do góry

Miła moja cieszę się , że żyjesz bo się już bardzo martwiłam, nawet chciałam telefonować, ale pomyślałam sobie, że zasięg masz kiepski i jeszcze będziesz musiała wybiegać na ten ziąb aby złapać zasięg.... Fajnie się czytało.. Madżenka zakablowała już .... rechotałyście się z naszego kibicowania, a my tak dzielnie kibicowałyśmy

nie odebrałabym, łóżko było w okupacji!

rechotałyśmy z miłością do was, za takie kibicowanie to tak jakbyśmy razem w tym miejscu były

lilie słoneczne!!!!!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies