Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

Mala_Mi 19:02, 17 gru 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Ania, to ja zaczynam kurs liliowania. Skąd mam wiedzieć, że moja lilia wydała cebulki przybyszowe? I mogę je oddzielić? Trzeba wykopywać co roku?
Klasyfikacja i tak mi nic nie pomoże. Nasadziłam w tym roku 50 szt. ze sklepu poleconego przez Ciebie i jak wyrosną, to będę patrzeć, co ja kupiłam.

Pszczółko..... bo zobaczysz, że zamiast jednej lilii masz ...4.... Albo poczekaj ze 2-3 lata.. i wiosna lub jesienią, końcem lata wykop cebulę i oddziel malutkie cebulki.... i posadź w innym miejscu. Moje maciupeńkie w tym roku były całkiem spore, a niektóre nawet wydały kwiatki...... Były tak małe, że dużo wydeptaliśmy Nie mając co zrobić z maleństwami, za radą mamy zrobiłam rowek w ziemi i sypnęłam te resztki ząbków po pół centymetra.....
Małe są..bo jakieś 25cm ...ale kwitną.... a na lewo takie zielone na 10cm...
Na zimę można zasypać korą lub trocinami.. ale tych małych nawet niczym nie zasypywałam..bo to na takim nieużytku posadzone.... nawet nie sądziłam, że to urośnie.....

A tu takie gorsze cebulki po podziale, ale też wetknięte jak popadnie..

Zauważyłam, że wszystkie cebule co rok rosną głebiej, wpadaja w ziemię.... ale lilie co roku są płycej.. one wędrują do góry...... Wszystkie sadziłam na 3x wysokosć cebuli... połowę mam już równo z ziemią, a niektóre wystają... Teraz sobie o tym przypomniałam i miałam nawet z tego powodu podsypać kory.... albo przekopać i posadzić głębiej.... no i zaczynam się martwić o nie .....
Mala_Mi 19:08, 17 gru 2012

JulkAd napisał(a)
Aniu piękne masz te lilie...przy takiej paskudnej pogodzie za oknem, aż miło się czas u Ciebie spędza, na pewno nie zanudzisz, a oczy nasze na pewno nacieszysz

Julka miło mi , że znalazłaś czas..... ja niestety ledwo mam czas poczytać swoje, a jak pójdę w wasze ogrody.. to tyle mnie w robocie widzieli.. wiec ograniczam się... na święta będzie czas nadganiać ...... rodziny tu w zasadzie nie mam.. wiec jedna wizyta .. i wolne... na narty też nie ma co liczyć... stopiło się.... A czerwone lilie miałam chyba 5 cebulek.. i tak się namnożyło ich przez 4 lata na 2 poletka
Szukając maleństw dla Ewy.. znalazłam mojego matragona.. ta jedna lilia ma zupełnie inne liście od pozostałych...

Mala_Mi 19:15, 17 gru 2012

A to pierwsze kwitnienie moich lilii.. od nich się wzięła cała plantacja.. ... ta wysoka to żółta.. też już ich trochę się rozmnożyło.... ależ miałam rabatę .... to 2010 rok

Kindzia 19:35, 17 gru 2012

Pierwsze? Matko i córko jak już pięknie gęsto miałaś! U mnie samotnie sobie kwitły, straszne braki mam jeszcze w zieleninie
krisec 20:01, 17 gru 2012

Aniu piękne lilie prezentujesz, jak mogło by ich zabraknąć w Twoim - moim ulubionym ogrodzie, też je uwielbiam, są piękne, ja mam ich garstkę w porównaniu do Ciebie.
Dzięki Tobie poznaję ich nazewnictwo, mogły by tylko dłużej kwitnąć.

Moje kwiatuchy dla Ciebie N

Mala_Mi 20:29, 17 gru 2012

krisec napisał(a)
Aniu piękne lilie prezentujesz, jak mogło by ich zabraknąć w Twoim - moim ulubionym ogrodzie, też je uwielbiam, są piękne, ja mam ich garstkę w porównaniu do Ciebie.
Dzięki Tobie poznaję ich nazewnictwo, mogły by tylko dłużej kwitnąć.

Moje kwiatuchy dla Ciebie N

O kurcze, o matko.. a jakie piękne Dzięki za fotę ... dawno u Ciebie nie byłam.. pora zapuścić się do Ciebie ..
Tych żółtych nie mam, a są czaderskie..... dużo ludzi nie lubi żółtego koloru w ogrodzie.. a ja lubię .. zwłaszcza jak się patrzy na nie z dołu i na tle nieba... lubię się kłaść na trawie pod taka lilią i gapić się w niebo...
Tess 20:32, 17 gru 2012

Bardzo lubię lilie... u kogoś. U mnie jakoś ich nie widzę (co nie jest trudne, bo ich nie mam)
Mala_Mi 20:34, 17 gru 2012

No to jeszcze jedne wrzucę.. ale jadę po koleii jak mam wrzucone w folder, bo zaraz się pogubię co pokazywałam...

Lilia L.O Dolcetto czyli mieszanka z orientalnymi

Mala_Mi 20:35, 17 gru 2012

Lilia L.O WHITE TRIUMPHATOR te lilie maja bardzo duże kwiaty.. takie śliczne trąbki ... ta to tegoroczny nabytek..sadzona wiosną.

Gardenarium 20:37, 17 gru 2012

Anuś, a wkleisz w wątku liliowym też?

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies