Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:33, 02 maj 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Ja w kazdym razie nauczona tym goracem jaki mamy od ponad miesiaca musze wiecen nasadzen zrobic w cieniu.

Nie wiem czy ogladalas u mnie na watku foty z parku dywany tulipanow.
Wszystkie dywany z tulipanow byly posadzone pod drzewami lisciastymi, ktore kwitna juz 3 tydzień.

Szafirki piekne lubie niebieskie kolory to moj ulubiony kolor we wszystkich odcieniach. Zebym mogla wszystkie kwiaty bym pomalowala na niebiesko.
Neszcze ostrożki.
Widziałam Nawet w pierwszym momencie myślałam, że to u Ciebie w ogrodzie Cudne tulipanowe dywany...
Ja też lubię niebieski w ogrodzie ale tych niebieskości nie jest dużo. Oprócz szafirków u mnie już kwitły na niebiesko hiacynty i cebulice. Za chwilę irysy syberyjskie, później ostróżki, tojad (piękny szafir) i mikołajki. Zawsze kupuję jednoroczną moją ulubioną niebieściutką lobelię. Trochę się tego naskładało

Jak lubisz niebieski to zostawiam jeszcze kwitnący fioletowo-niebieski żagwin

Sezon 2017 u Hanusi 23:20, 02 maj 2018

Do góry
Juz półmetek. Dzisiaj cieplo ale nie upalnie. Jutro podobno masakra.
Chociaz na Pomorzu macie tam umiarkowana pogode nie to co w centrum.
Gożdzikowa - wiejski ogród 23:12, 02 maj 2018

Do góry
gobasia napisał(a)
Izabelo czasami chciałoby się pogadać przez płot...trochę poplotkować

tu na tej fotce widać moich sąsiadów...
najbliższa sąsiadka to moja córcia...Jesienią zaczynamy robić ogród...

widać też moje przemarznięte perukowce..czekam jeszcze z wycieciem bo puszczają listki

Sasiedzi to plusy i minusy. Ja mam jednego i niech ich... Na szczescie z 3 stron mam pola wiatr hala czyli wygwizdow. Do wszystkiego mozna sie przyzwyczaic.
Mieszkam w budynku mam 2 sasiadow nade mna i podemna wspaniali ludzie. Jest to male osiedle prawie wszyscy sie znaja przez dzieci. Jak rozmawiam z ludzmi to roznie to bywa to sasiedztwo.

Teraz odnosnie perukowcow wiatr je obwial nje lubia mroznych wiatrów i dlatego. Widze, ze od dolu puszcza liscie to zaczekaj albo ciachaj wypusci nowe zdrowe.
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 22:48, 02 maj 2018

Do góry
Ja w kazdym razie nauczona tym goracem jaki mamy od ponad miesiaca musze wiecen nasadzen zrobic w cieniu.

Nie wiem czy ogladalas u mnie na watku foty z parku dywany tulipanow.
Wszystkie dywany z tulipanow byly posadzone pod drzewami lisciastymi, ktore kwitna juz 3 tydzień.

Szafirki piekne lubie niebieskie kolory to moj ulubiony kolor we wszystkich odcieniach. Zebym mogla wszystkie kwiaty bym pomalowala na niebiesko.
Neszcze ostrożki.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:34, 02 maj 2018

Do góry
Sylwia jeszcze jest rozwiazanie posadz drzewa ktore szybko rosna i daja duzo cienia. Widze, ze juz tam posadzilas, ale np. Platany, brzozy derembosy od strony slonecznej.
Radze, bo mi ciebie szkoda, ze tak musicie latac z tymi konewkami.
Wiem co to znaczy jak nie mialam studni, ani wodociagu, a sasiedzi zakrecili wode. Wynanelam z kolka rolniczego i podlewałam wiadrami.

Pozdrawiam, zycze deszczu.
Blaski i cienie nowego życia 22:32, 02 maj 2018

Do góry

Sa miejsca w Polsce, ze ciagle pada, burze z gradobiciem widocznie dany teren sciaga te burze. U nas tez nie pada.
Czego wam zyczyc cieplego des, czu majowego.

U nas w zeszlym roku lało codziennie wichura za wichura teraz jest pieknie.

Słyszałam że od Częstochowy w górę pada
Blaski i cienie nowego życia 22:24, 02 maj 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

U nas to samo, a z tego co w tym roku posiane nic nie wschodzi w łące to o wschodach mogę tylko pomarzyć

Sa miejsca w Polsce, ze ciagle pada, burze z gradobiciem widocznie dany teren sciaga te burze. U nas tez nie pada.
Czego wam zyczyc cieplego des, czu majowego.

U nas w zeszlym roku lało codziennie wichura za wichura teraz jest pieknie.
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 22:22, 02 maj 2018

Do góry
Piekne kolory. Tulipany ładne w cieniu w przyszla. W przyszlym roku raczej jesienia tez wiecej posadzę tulipanów w półcieniu tak szybko nie pezekwitaja.

Malgosiu tak to lilak M... Nie ciety. W tym roku dopiero przytne.
Masz rację Elu! W półcieniu dłużej tulipany cieszą oko, choć pewnie trochę później wystartują.
Część moich tulipanów zasadzonych w donicach zadołowałam w słonecznym miejscu (więc szybko wystartowały) ale gdy miały już spore pąki przeniosłam je w bardziej cieniste miejsce i wciąż kwitną To kolejna zaleta "mobilnych" tulipanów
Też się przymierzam do cięcia Palibina ale nie wiem czy mogę zrobić drastyczne cięcie czy raczej tylko kosmetyczne
Niebieskości zostawiam

Blaski i cienie nowego życia 21:54, 02 maj 2018

Do góry

Zebym ja miala taka cierpliwosc do patyczkow. Ja mam blisko ogrodnika więc tam latam i kupuje dosyc sporo.

Narybku do sadzenia tez masz duzo.
Chodze po dzialce i coraz czesciej mysle o ograniczeniu wszystkiego. To co i koniec.
Wiosna bardzo duzo roboty, moze sie za bardzo rozdrobniłam i dlatego. EM traci cierpliwość.
Pozdrawiam

Ja też się ograniczam zimozielone mam na myśli i to takie które nie wyrastają zbyt wysoko i drzewa kolumnowe bez zbytniego cięcia. Krzewy nie bo to nie kończąca się praca.
U mnie cierpliwość wynika z sytuacji że muszę tworzyć ogród minimalnym kosztem. To co da się wyhodować to mam z nasion albo patyczków albo sadzonek. Niektóre rzeczy trzeba kupić wiadomo.
Mam też już doświadczenie co u mnie urośnie.
Ptasi gaj 16:58, 02 maj 2018

Do góry
Anusia napisał(a)
Pięknie. Mam floksa, właśnie chcę go podzielić jak przekwtnie.

Anusiu te wszystkie różowe floksy są z 2 doniczek. Rozmnażam urywam. Z krzaka i wsadzam do ziemi. Przyjmują się jak chwasty.
Ptasi gaj 16:56, 02 maj 2018

Do góry
Pracuje w pocie czoła.
Miłkowo - sezon 2016-2022 16:42, 02 maj 2018

Do góry
Milus są piękne ogrody na tym forum, ale ty się wyróżniasz. Tyle odpowiedzi na twój wpis u mnie.
Ogród ładny to niestety nie od razu powstaje. Wszystko ma swój czas najmniej ok 10 lat.
U każdego można poszukać to coś co zainteresuje oglądające. U ciebie to "coś" jest w każdym metrze kwadratowym twojego ogrodu.

Milus jutro będziemy robić porządki pod rododendrony i inne tam. Nie wiem jak to będzie ma być 30 stopni.

Będę wieczorem.
Ptasi gaj 12:50, 02 maj 2018

Do góry
Może jeszcze z innej strony. Zarasta trawa od trawnika czeka na pieleniem.

Nie wiem czy rulon już byl

Już nie długo ale w tej postaci też piękny

Buk czerwony. Biedak w zeszłym roku zmarzł biedak i odchorowal w tym roku jak widać.

Ela, jestem zachwycona
Ptasi gaj 12:47, 02 maj 2018

Do góry

Oj Urszula podziwiaj. Na pewno się kiedyś doczekasz swojego chociaż małego ciurkadełka. To i ja będę podziwiać.
U nas ciepło nawet bardzo deszczu brak miały być burze, ale czyste niebo.
Siałam pietruszkę, marchew i ogórki i jeszcze inne.

Ciepło i mokro to dla trawy istny raj więc rośnie nawet na rabatach.

Żółta magnolia kwitnie kwitnie 2 razy w roku.

Przepiękna magnolia, pamiętasz nazwę??? Lilaki juz u innych podziwiam, wywalił mąż wszystkie, mam tylko Palibin
Ptasi gaj 12:22, 02 maj 2018

Do góry
I tam takie drobiazgi ogrodowe.

Jeszcze dodam , że skalniak imponujący i to otoczenie żwirkowe wkoło stawiku, no... przyciąga wzrok na dużej przestrzeni to jest COŚ!

A co to za roślina na zdjęciu , jakaś kalina ?
Ptasi gaj 09:22, 02 maj 2018

Do góry
jolanka napisał(a)
No wszędzie te lilaki A ja nie mam
Powojniki u Ciebie kwitną?

Tak Jolu to te wczesniejsze wiosenne powojniki.
Konieczni kup lilaka bardzo dekoracyjny nawet bez kwitnienia. Zapach jak kwitnie na caly ogrod.
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 09:16, 02 maj 2018

Do góry
Jescze jedno w zeszlym roku posadzlam czosnki i tez nie jestem zDowolona jeszcze kulki ie nie rozrosly a liscie zolkna i wygladaja nie ladnie.
Chyba w krzaki trzeba sadzic aby zatuszowac liscie.
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 09:11, 02 maj 2018

Do góry
m_gocha napisał(a)

Dzięki Aniu Trochę ta wiosna za szybko pędzi i właściwie jest już bardziej letnio niż wiosennie. Cebulowe zadyszki dostały i ledwo zakwitły już przekwitają na tych upałach
Czytałam u Ciebie, że pozbyłaś się cebulowych - ja też nie lubię zasychających liści dlatego część tulipanów sadzę w dużych donicach. Dodatkowa korzyść to to, że są mobilne i łatwo je na szybko "posadzić" (czyt. ustawić) tam gdzie nam pasuje
Oto przykład mobilnych tulipanów

Piekne kolory. Tulipany ladne w cieniu w przyszla. W przyszlym roku raczej jesienia tez wiecej posadze tulipanow w polcieniu tak szybko nie pezekwitaja.

Malgosiu tak to lilak M... Nie ciety. W tym roku dopiero przytne.
Ptasi gaj 09:04, 02 maj 2018

Do góry
m_gocha napisał(a)
Floksowe poletka śliczne
Czy na ostatnim zdjęciu to Lilak Meyera 'Palibin'?
Po kwitnieniu przycinasz go? Gdzieś chyba czytałam, że można ciąć wtedy ładnie się zagęszcza i tworzy regularną kulę
Ja swojego jeszcze nie cięłam

Tak to lilak M... Moj tez nie ciety. Jest bardzo gesty mam jeszcze 2 szt mniejsze tez geste. Moj kwitnie dwa razy drugi raz troche mniej i zawsze mam problem z cieciem.
Kindzia powiedziala aby ciac ona ma na nozce.
W tym roku bede ciela bo sie bardzo rozrosl i wychodzi poza swoj teren.

Widzialm kilka lat temu jak moj kupowalam olbrzyma pieknego. Zreszta on jest dekoracyjny nawet bez kwitnienia.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 02:40, 02 maj 2018

Do góry

Ja dzisisj tez podlewalam co niektore rosliny te szczegolnie co maja caly dzien slonce. Mam te same tulipany w sloncu i w polcieniu. W polcieniu piekne a w sloncu krotko sie trzymaly i juz kwiaty oblecialy.

U nas nie jest najgorzej, ale tak jak pisalam slonce piecze nie miłosiernie nalezy sie cieszyc ale deszcze jakby przyszedl nie byloby zle bez wichur taki majowy cieply z pol dnia.

U nas w zeszlym roku jesienkai nawet w zimie deszcze mocne padaly i ziemia nasiankieta widze po studniach mioracyjnych.

U nas i zima sucha i wiosna sucha, a jesień była pochmurna, ale nie bardzo deszczowa. W rowach już dawno sucho. W studni woda głęboko poszła.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies