Asia
jestem prawie codziennie ,tylko nie zawsze się odzywam -czytam i oglądam wszystkie ulubione ,ale czasem nie mam weny co pisać ....życie
czekamy na ciepło,żeby od rana w ogrodzie siedzieć i działać
Iwonka
fajnie ,że zaglądasz
zmobilizowałaś mnie zrobiłam fotki .....wkurza mnie to zimno ,gdyby nie one ,to już bym miała porządek ,a tak ,to niestety tylko trochę ogarnięte
Buziaki
Basiu
u mnie też zimnica ,pomimo,że słoneczko świeci .....
kolor niebieski ma Anitka z mój azyl na wichrowym wzgórzu ....,nie wiem ,kto jeszcze .....
ale wyczytałam ,że jednak szarość zrobisz ...
nie potrafię doradzić w takich wyborach niestety .....ale myślę ,że szarość jest zawsze fajna
Miłego dnia Basiu
Daria
dobrze,że już marzec tylko czemu tak zimnoooo
jestem jeszcze w lesie z pracami -narazie tylko trawy powycinane i powiedzmy jakaś część zrobiona ....czekam na cieplejsze dni ,żeby kończyć porządki ...
niestety wiele jeszcze pracy przede mną -trochę omijałam najgorsze kawałki ,ale i tak widać
Buziaki
Ula
do pięknie to daleko jeszcze
a do perfekt to jeszcze dalej miałam ambitne plany ,że dziś coś zrobię ,ale zimnica okropna pomimo ,że słońce świeci ....wyszłam tylko fotki pocykać
Buziaki
zdjęcia drastyczne
te może trochę lepsze ale można dostrzec walającą się puszkę
Alicja przez wcześniejsze lata miałam duuuużo więcej cebulowych, niestety wszystkie gryzonie, które zwokły się do mojego ogrodu, pałaszują wszystko co popadnie. Walczę z nimi nieustannie. Z marnym skutkiem
Jesienią robiliśmy wiatę na dwa samochody, wybraliśmy ziemię i na razie ta ziemia czeka na rozwiezienie.
Zobacz co tu się dzieje ile korytarzy. Na rabatach podobnie
Rozłożyłam trzy opakowania trutki.
Ręce opadają...
Mam dylemat.
Na wprost tarasu pod jałowcami stricta od zawsze rosły śmiałki darniowe. Ostatnimi czasy były jednak już bardzo rzadkie. Wczoraj chciałam je ciąć, ale praktycznie nie mają młodych źdźbeł... zatem zamierzam je wykopać.
No i pytanie, co tam posadzić pomiędzy lawendą a jałowcami. Jakaś trawę bym potrzebowała na średnie piętro. Albo jakąś ładną zadarniającą bylinę.
Zbigniew, mam pytanie do Ciebie jako do praktyka cyrpysikowego: czy jesteś w stanie pokazać jakieś aktualne zdjęcia, głównie zależy mi na odmianach Klippert i Pendula?
W katalogu ZSP piszą, że Klippert: "Ma ładniejszy, bardziej wysmukły kształt i inne zabarwienie igieł niż starsza odmiana Chamaecyparis nootkatensis `Pendula`".
Nie widzę tego na (nielicznych) zdjęciach, wygląda szerzej i bardziej zwiewnie, ażurowo (na zdjęciach z dużej odległości trochę jakby miał "pióra").
Zdjęć Penduli jest bardzo dużo i w sumie często cyprysiki przyjmują różny pokrój, mniej lub bardziej wąski i mniej lub bardziej sterczący na boki. Klippert wydaje się szerszy a z tymi zwiewnymi (?) gałązkami jeszcze bardziej baśniowy.