Reniu, dorzucę swoje trzy grosze Nie zabieraj stąd tych pomarańczowych tulipanów. One bardzo ładnie współgrają z kolorem żurawek. Białe żonkile mogłabyś zastosować trochę oszczędniej i bardziej punktowo rozrzucone. Zamiast tych purpurowych tulipanów poszłabym w ciemne, prawie czarne.
Przeczytaj tą książkę do końca Tam naprawdę zawarte jest chyba wszystko, co warto wiedzieć o kolorach. Dopiero wtedy spójrz na swój ogród Chyba najbardziej w powyższym wypadku przyda Ci się rozdział o kontraście i dwu- i trzytonacjach ( nie wiem, jak to jest przetłumaczone w książce). U mnie od strony 49tej.
Te wszystkie rośliny (te większe) były sadzone około 20 lat temu, jak był budowany dom i zakładany ogród.
Kolejny bukszpan
Kamienna altanka (może uda mi się coś podobnego zbudować, oczywiście nie samodzielnie )
Ogród z jednej strony osłania kamienny mur (fotka kolejnym razem).
I chyba za bardzo mieszam kolorami, tzn sadzę na przemian a chyba lepiej byłoby np żółty za cisami a za żółtymi bordo poprowadzić bardziej na lewo.
Z tyłu mam trzeci kolor śmietankowy
A jeszcze wcześniej na środku białe ale one wcześniejsze i już przekwitłych.
Dobrze że tulipany mam w doniczkach, więc mogę nimi mieszać nawet wiosną
Jak tu
Też to teraz widzę...hmm to z czym najlepiej komponować taki żółty-limonkowy, wychodzi na to że z zielonym.
Albo mocno żółte tulipany, bo też takie mam
Dobrze, że są w cieniu, choć też dają po oczach
Chyba dam je za cisami ellegantissima, bo mają żółte przyrosty...
Zamiast liliowców kulki na pniu, oregano zielone nie kłuje w oczy.
Żółta tuja malutka i jeszcze nie widoczna, miała być powtórzeniem do innej rabaty z żółtą tują i nawiązaniem do oregano.
Bardzo to wszystko trudno dopasować do siebie, do całości...ciężka sprawa robić to na czuja tak jak dotychczas robiłam.
Jak żurawki tu zostają bo pasują przez cały rok to ja bym do nich całą kompozycję zgrywała i przeniosła ten pomarańcz z fioletem na inną rabatę. Tu dała np. krem/biel i bordo/amarant (? Sorry nie wiem jaka to odmiana żurawek, na zdjęciu bardziej bordo niż fiolet). Ja miałam na pojałowcowej amarantowe Doll's Minuet z biało-zielonymi Spring Green i z żurawkami Berry Smoothie. Mi bardzo się to połączenie podobało i wrœcę do niego jeszcze.
Zobacz, zdjęcie potem usunę. Żurawki miały kolor o ton jaśniejszy jak tulipany.
Czytam sobie o kolorach, kontrastach, hierarchiach barw i tak się zastanawiam czy dobrym pomysłem było wprowadzenie białego koloru do pomarańczu i purpury?
Czy jednak biały podkreślił jeszcze te mocne barwy?
W tym roku białego nie będzie na przodzie tylko pomiędzy pomarańczem.
Czy lepiej z niego zrezygnować czy dać go jeszcze więcej np w jakiś delikatnych kwiatuszkach?
W pasujących do siebie zestawieniach był pomarańcz + purpura + jasny żółty ale mi tu ten jasny żółty w ogóle nie gra?