Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Osiedlowy ogródek

Osiedlowy ogródek

Kokesz 11:04, 27 gru 2020

Grudzień 2020

Zamiast liliowców kulki na pniu, oregano zielone nie kłuje w oczy.
Żółta tuja malutka i jeszcze nie widoczna, miała być powtórzeniem do innej rabaty z żółtą tują i nawiązaniem do oregano.
Bardzo to wszystko trudno dopasować do siebie, do całości...ciężka sprawa robić to na czuja tak jak dotychczas robiłam.

Kokesz 11:06, 27 gru 2020

Iwona, masz śliczne rododendrony, jaka to odmiana?
Kokesz 11:19, 27 gru 2020

inka74 napisał(a)
Tu inne kolory na zdjęciach

Strona 20-21 książki. Może trochę wystarczy ograniczyć jakiś kolor? Może kwestia proporcji. Ogólnie to jest dobre połączenie. Na żywo myślę, że dobrze wygląda.
Edit:
Po obcięciu oregano i jesienią dużo spokojniej ta rabata wygląda

Też to teraz widzę...hmm to z czym najlepiej komponować taki żółty-limonkowy, wychodzi na to że z zielonym.
Albo mocno żółte tulipany, bo też takie mam
Dobrze, że są w cieniu, choć też dają po oczach
Chyba dam je za cisami ellegantissima, bo mają żółte przyrosty...

Edit.

Tu jeszcze białe wczesne i narcyze

Kokesz 11:30, 27 gru 2020

I chyba za bardzo mieszam kolorami, tzn sadzę na przemian a chyba lepiej byłoby np żółty za cisami a za żółtymi bordo poprowadzić bardziej na lewo.
Z tyłu mam trzeci kolor śmietankowy
A jeszcze wcześniej na środku białe ale one wcześniejsze i już przekwitłych.
Dobrze że tulipany mam w doniczkach, więc mogę nimi mieszać nawet wiosną
Jak tu

inka74 11:39, 27 gru 2020

Rodek to Polarnacht. Kolor piękny ale... Jest mega wrażliwy na przymrozki wiosenne i jego kwitnienie jest bardzo ograniczone. W twoich rejonach cieplej, może by dał radę. On też łapał u mnie wszystko co można. Skoczka w pąkach, opuchlaki, brak żelaza.

Przed rodkiem jest azalia Kermesina - tę polecam - niezawodna i bezproblemowa.
Kokesz 11:48, 27 gru 2020

Hmmm...myślę gdzie pasowałyby jeszcze te pomarańczowe tulipany...
Po klonem atropurpureum?
Jak tu trzeba przesunąć na trzecie zdjęcie.

Anda 12:40, 27 gru 2020

Kokesz napisał(a)
Czytam sobie o kolorach, kontrastach, hierarchiach barw i tak się zastanawiam czy dobrym pomysłem było wprowadzenie białego koloru do pomarańczu i purpury?
Czy jednak biały podkreślił jeszcze te mocne barwy?
W tym roku białego nie będzie na przodzie tylko pomiędzy pomarańczem.
Czy lepiej z niego zrezygnować czy dać go jeszcze więcej np w jakiś delikatnych kwiatuszkach?
W pasujących do siebie zestawieniach był pomarańcz + purpura + jasny żółty ale mi tu ten jasny żółty w ogóle nie gra?

Reniu, dorzucę swoje trzy grosze Nie zabieraj stąd tych pomarańczowych tulipanów. One bardzo ładnie współgrają z kolorem żurawek. Białe żonkile mogłabyś zastosować trochę oszczędniej i bardziej punktowo rozrzucone. Zamiast tych purpurowych tulipanów poszłabym w ciemne, prawie czarne.

Przeczytaj tą książkę do końca Tam naprawdę zawarte jest chyba wszystko, co warto wiedzieć o kolorach. Dopiero wtedy spójrz na swój ogród Chyba najbardziej w powyższym wypadku przyda Ci się rozdział o kontraście i dwu- i trzytonacjach ( nie wiem, jak to jest przetłumaczone w książce). U mnie od strony 49tej.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
nyna76 12:57, 27 gru 2020

Reniu,kupiłam mnóstwo tulipanów jesienią, ale nie miałam sposobności by je wsadzić i teraz widzę że one puszczają kiełki. Natchnęłaś mnie pomysłem, by je bez mieszania kolorami wsadzić do doniczek i przynajmniej tak je uratować. Ale czy koniecznie trzeba je dołować w ziemi?
Każda moja rabata i tak będzie w tym roku zryta więc zaoszczędziłabym sobie kłopotu z ponownym wykopywaniem i sortowaniem kolorów.
antracyt 13:40, 27 gru 2020

Trzy grosze Andy naprawdę super
Kokesz 13:41, 27 gru 2020

nyna76 napisał(a)
Reniu,kupiłam mnóstwo tulipanów jesienią, ale nie miałam sposobności by je wsadzić i teraz widzę że one puszczają kiełki. Natchnęłaś mnie pomysłem, by je bez mieszania kolorami wsadzić do doniczek i przynajmniej tak je uratować. Ale czy koniecznie trzeba je dołować w ziemi?
Każda moja rabata i tak będzie w tym roku zryta więc zaoszczędziłabym sobie kłopotu z ponownym wykopywaniem i sortowaniem kolorów.

A gdzie chciałabyś je przechować?
Ja takie NN mam zadolowane w donicach pod plotem i później jak jestem pewna koloru to dosadzam na rabaty.
W donice możesz wsadzić plastikowe znaczniki z opisem odmiany.