Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Osiedlowy ogródek

Osiedlowy ogródek

Basilikum 19:24, 26 gru 2020

ale fajowa
Kokesz 20:30, 26 gru 2020

W środku jest dorsz z porami a ciasto francuskie
Środek z jednego a ciasto z drugiego przepisu.

https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/dorsz-w-porach-w-ciescie-francuskim/1?kujawski=1

https://www.google.com/amp/s/pieguskowakuchnia.pl/marynowany-losos-w-ciescie-francuskim/amp/
Kokesz 21:53, 26 gru 2020

Czytam sobie o kolorach, kontrastach, hierarchiach barw i tak się zastanawiam czy dobrym pomysłem było wprowadzenie białego koloru do pomarańczu i purpury?
Czy jednak biały podkreślił jeszcze te mocne barwy?
W tym roku białego nie będzie na przodzie tylko pomiędzy pomarańczem.
Czy lepiej z niego zrezygnować czy dać go jeszcze więcej np w jakiś delikatnych kwiatuszkach?
W pasujących do siebie zestawieniach był pomarańcz + purpura + jasny żółty ale mi tu ten jasny żółty w ogóle nie gra?

inka74 08:28, 27 gru 2020

Ja mam pomarańcz z fioletem w tulipanach. Tylko pomieszane między sobą. Potem przechodzi moja rabata w biel taką śmietanową. I ta rabata jest wtedy jak żarówa. Mocno zwraca uwagę. 3 kolory kontrastowe oprócz zieleni to już sporo a 4 czy 5 to jeszcze więcej... Ja na tym zdjęciu zwróciłam uwagę na bordowe żurawki... Żonkile zaś mają w sobie 2 kolory. Słoneczny żółty środek (może on ci na żywo nie pasuje) i taki krem właśnie.
Kokesz 09:21, 27 gru 2020

Żonkile mają pomarańczowe środki tylko na zdjęciu wyszły jak żółte.
Miały nawiązać do tulipanów. Wcześniej miałam żółte z pomarańczowym środkiem ale je przeniosłam na inną rabatę bo się naczytałam że żółty z pomarańczem to blee. A z palety barw wychodzi że pasuje. Tylko ten żółty był mocny, słoneczny, to może faktycznie nie bardzo?
Trochę przemieszałam żonkile pomiędzy, zobaczę jak to wyjdzie w tym roku.
Sama nie wiem czy podobają mi się mocne plamy tulipanów czy wszystkie pomieszane.

Żurawki zostają bo one są tam cały rok i później pasują do nich bordowe rudbekii, Red baron, czarne lilie, może stipę wymienię na inną trawę?

A może dodać to tulipanów jeszcze czarne tulipany albo bordowy lak, one przekwitają w maju/ czerwcu...albo zmniejszyć ilość tulipanów żeby nie zajmowały całej rabaty...
inka74 09:43, 27 gru 2020

Jak żurawki tu zostają bo pasują przez cały rok to ja bym do nich całą kompozycję zgrywała i przeniosła ten pomarańcz z fioletem na inną rabatę. Tu dała np. krem/biel i bordo/amarant (? Sorry nie wiem jaka to odmiana żurawek, na zdjęciu bardziej bordo niż fiolet). Ja miałam na pojałowcowej amarantowe Doll's Minuet z biało-zielonymi Spring Green i z żurawkami Berry Smoothie. Mi bardzo się to połączenie podobało i wrœcę do niego jeszcze.
Zobacz, zdjęcie potem usunę. Żurawki miały kolor o ton jaśniejszy jak tulipany.
Kokesz 10:37, 27 gru 2020

Śliczne zdjęcia nie usuwaj ich

Ta sama rabata

Grudzień 2019

Kwiecień 2020

Kokesz 10:46, 27 gru 2020

Maj 2020

Hmmm, tu jeszcze róż zawciągu nadmorskiego jako kolejny kolor

Lipiec 2020

Żólte oregano po ścięciu.
Zamiast pomarańczowych liliowców i porzeczek są kulki tujkowe na pniu.

Kokesz 10:57, 27 gru 2020

Wrzesień 2020

I jeszcze jesień 2019
Chyba niepotrzebnie zamieniłam zieloną tuję pod modrzewiem na żółtą...
Oj długą drogą jeszcze przede mną

inka74 10:58, 27 gru 2020

Tu inne kolory na zdjęciach

Strona 20-21 książki. Może trochę wystarczy ograniczyć jakiś kolor? Może kwestia proporcji. Ogólnie to jest dobre połączenie. Na żywo myślę, że dobrze wygląda.
Edit:
Po obcięciu oregano i jesienią dużo spokojniej ta rabata wygląda