Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 12:21, 21 paź 2020

Do góry
Przed domem jesiennie ale skromnie..
Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:19, 21 paź 2020

Do góry

Cudna ta rabata Kasiu, świetnie skomponowana, lekka.. bardzo mi się podoba.
Zdrówka Ci życzę..
U mnie też ciągle jakieś choroby dzieci na przemian siedzą w domu... ręce opadają.
Zieleń, drewno i antracyt 12:12, 21 paź 2020

Do góry
Rośnie w skrzyni z ziołami pod domem. Na zimę zostaje w ogrodzie juz chyba 3 rok. Nie dbam o niego w ogóle, raz do roku na wiosnę dostanie garstkę kompostu, popiołu i to tyle. Zrobił się z niego spory krzaczor, ale nie tnę bo jak siedzę na tarasie na leżaku to zasłania domy w oddali
Zieleń, drewno i antracyt 12:03, 21 paź 2020

Do góry
antracyt napisał(a)
Asia, dziś na obiad krem z dyni i pomidorów
Dorzucę też chyba trochę papryczki cayenne, jeszcze kilka krzaczorków mi zostało do oberwania

A jako ciekawostka, ponownie rozpoczyna kwitnienie rozmaryn no chyba, ze to norma, tylko o tym nie wiem

Jak dbasz o rozmaryn? Zabierasz na zimę do domu ? Ja mam ale mi słabo rośnie i jeszcze ani razu nie zakwitł.
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 11:42, 21 paź 2020

Do góry
Ciemierniki kropki ciemnozielone

Jeśli natomiast na tę rabatę patrzy się z różnych stron, to drzewa należy rozmieścić pośrodku, a hortensje przysunąc do pni drzew, ale nie rządkiem. Przemieszać. Resztę dokończ sam. Nie wariuj w żadnym wypadku, na świecie i tak tego wariactwa jest za dużo
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 11:40, 21 paź 2020

Do góry
Jeśli patrzysz od tej strony co strzałka zielona, to mogłoby to wyglądać tak:

1. Prunus cerasifera Nigra 2 szt (na wysokim pniu min 150 cm)
2. Hydrangea 'Vanille Fraise' 4 - 5 szt
3. Buxus kula 2 szt
4. Buxus kula na pniu 80-100 cm wys. pieniek
5. Heuchera (ciemne bordo) lub berberys 'Bagatelle' kulki 15 szt
6. Carex 'Evergreen' - ciemnozielona turzyca zimozielona 11-15 szt
pomiędzy turzyce rój 150 szt tulipanów w kolorze burgund, czarnym i różowym
Plus białe krokusy 100 szt.

Chaotycznie należy rozmieścić białe ciemierniki (Helleborus niger) - jakieś 15 szt.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 11:36, 21 paź 2020

Do góry
Cześć,

W pierwsze dni października miałem "firmę" która miała wykonać równanie oraz siew. Sam totalnie się nie znam na ogrodnictwie, do tej pory byłem mieszczuchem ale wydaje mi się że siew jest wykonany bardzo słabo, niby widziałem że siali na krzyż ale 650m posiali w 30minut prawie że biegając z tymi siewnikami.

Zlecone było przejechanie glebogryzarką, równanie terenu oraz przygotowanie pod siew.

"Firma" przejechała niechlujnie glebogryzarką, gdzieniegdzie nawet nie było przejechane a raczej kawałek przejechany i ziemia rozciągnięta tak żeby przykryć resztę nie zoranej ziemi (doszedłem do takich wniosków później jak sam część poprawiałem). Przejechali broną, zapytali czy ok, wydawało się że jest równo, więc posiali i uwałowali i wtedy wyszła masakra, oczywiście - "przecież Pan zaakceptował, a już posiane, o 5 cm nie będziemy się kłócić" na dziury na 3m o głębokości koło 7cm, kurde żałuje że wcześniej nie poczytałem jak to powinno wyglądać i że wziąłem usługę z siewem. w skrócie jeden raz - glebogryzarka - brona - siew - wałowanie, żadnego wygrabienia kamieni itd. Oczywiście Pan twierdził że glebogryzarka "wbije" kamienie na 30cm i gdyy to jeszcze było wykonane na jeden raz, zajęło im to 20 dni, przyjechali porobili 2h no i będą w środę w przyszłym tygodniu i tak cały czas - masakra.

Dlatego sam, przerzuciłem 30 taczek, kupiłem trawę i dosiałem ręcznie( te gołe place - czerwone prostokąty).

Nic mleko się rozlało, poproszę o ocenę siewu i pomoc w dobraniu jakieś planu naprawczego jeśli potrzebny ( głównie chodzi mi o pasy, a w nich jak by linia ziaren z siewnika co 5 cm ), czy dzisiaj szybko kupić trawę dosiać - czy poczekać do wiosny- problem jest też taki że ta ziemia jest już zbita przy dosianiu nie widzę opcji wałowania, bo bym musiał po trawie jeździć można tak? a przy opadach na powierzchni woda powoduje że nasiona spływają, i nie wiem jak powbijać nasiona przy ewentualnej do siewce.

Trochę się boję, bo były noce koło 2 stopni, a i musiał być mróz bo raz auto skrobałem.

Mam też jedno miejsce takie ciemniejsze (ziemia) na którym stoi mi woda, zastanawiam się czy nie posypać tam piachem i przejechać glebogryzarką co by trochę rozluźnić ziemię? dobry zły pomysł? i dosiać to miejsce teraz lub na wiosnę.

Z góry Dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam
Artur

Zieleń, drewno i antracyt 11:19, 21 paź 2020

Do góry
Asia, dziś na obiad krem z dyni i pomidorów
Dorzucę też chyba trochę papryczki cayenne, jeszcze kilka krzaczorków mi zostało do oberwania

A jako ciekawostka, ponownie rozpoczyna kwitnienie rozmaryn no chyba, ze to norma, tylko o tym nie wiem

Działka prawie w Borach Tucholskich 10:54, 21 paź 2020

Do góry
Big Ben

Ogród kwiatowy 10:53, 21 paź 2020

Do góry
violaskom napisał(a)

Zatkało mnie Piękności
Ogrodowe wariacje 10:50, 21 paź 2020

Do góry
A tu moje trzy klony razem w obecnym ogrodzie - zdjęcie z początku nasadzeń
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 10:48, 21 paź 2020

Do góry
czerwone koraliki właśnie z Bena

Big Ben średnio mnie do tej pory zachwycał jednak
"..
Dziś piękność twą w całej ozdobie
Widzę i opisuję..."

Ogród kwiatowy 10:47, 21 paź 2020

Do góry
deszczowymaj napisał(a)

Piękne kolory masz jeszcze w ogrodzie , aż nie do wiary że to jesień ta szałwia urocza

Wiolu a czy to Alstroemeria? jeżeli tak, to jak ją zimujesz ?

Tak to alstromeria. Mam ja pierwszy sezon i jeszcze nie zimowała. Mam zamiar zostawić ją w gruncie. Sprzedawcy zarzekali się, że to odmian zimująca. Zobaczymy! Mam Jeszce taką i ta też zostaje na zimę.
Ogrodowe wariacje 10:47, 21 paź 2020

Do góry
Znalazłam też moje mini wrzosowisko - zobacz jak było, a jak potem zmieniłam

Zmiana

Ostatecznie wyglądało tak - w tle widać obciętą śliwę wiśniową na wielopniową
Osiedlowy ogródek 10:45, 21 paź 2020

Do góry
Kokesz napisał(a)
Jedna częśc balkonu, ta reprezentacyjna, którą widzę z pokoju
A ta druga gospodarcza trawy i ciemierniki czekają na posadzenie w ogrodzie

Świetny kącik. Te chryzantemy białe w tym koszyczku wyglądają cudnie. Dynia też. Masz super widok!
Ogród kwiatowy 10:43, 21 paź 2020

Do góry
violaskom napisał(a)

Piękne kolory masz jeszcze w ogrodzie , aż nie do wiary że to jesień ta szałwia urocza

Wiolu a czy to Alstroemeria? jeżeli tak, to jak ją zimujesz ?
Ogrodowe wariacje 10:42, 21 paź 2020

Do góry
Fajne konkretne plany. Cieszę się, że podsunęłam Ci pomysł z śliwą wielopniową i grujecznikiem W poprzednim ogrodzie miałam śliwę wiśniową i tak ją poobcinałam zostawiając tylko najgrubsze pędy, że pięknie wyglądała jak świdośliwa tylko z czerwonymi liśćmi

Poszperałam w starych zdjęciach i znalazłam - fotki z poprzedniego ogrodu.

Klony.
Ten przebarwiony jesiennie

Shirasawy - pieknie wygląda z czosnakami
Osiedlowy ogródek 10:35, 21 paź 2020

Do góry
Jedna częśc balkonu, ta reprezentacyjna, którą widzę z pokoju
A ta druga gospodarcza trawy i ciemierniki czekają na posadzenie w ogrodzie

Zieleń, drewno i antracyt 10:23, 21 paź 2020

Do góry
antracyt napisał(a)

Ostatni malutki letni akcent

Śliczny kwiatuszek

Ale z tymi pomidorami to dałaś czadu nie dość ,że tak obfite zbiory to jeszcze tak długo ? no szaleństwo jakieś masz łapkę do pomidorów i nie tylko oczywiście
Zszywkowy ogród marzeń :) 10:07, 21 paź 2020

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies