To druga osoba, która przyznała się do przypomnienia na lodówce o programie.
Już sobie wyobrażam jak wnukowie przyjadą ile to będzie przestawiania i zabawy.
Nie patrzyłam w stronę kamery, nigdy nie wiedziałam czy już kręcimy, czy tylko rozmawiamy. Czasem miałam wrażenie, że to już nakręcają, a tu się okazuje, że tylko próbowaliśmy jak to wyjdzie i znów wracamy za tuje i lilaki i powtarzamy to samo. Wtedy bardziej się spinałam. Panu Markowi podobało się to, że wykorzystuję naturalne produkty do dekoracji i że nie sprzątam całego ogrodu na zimę.
Bardzo mi miło, że chcesz zrobić stroik, który wymyśliłam, nie mam nic przeciwko temu.
Pożegnanie z trawnikiem na frontowej...
Dziś było zdecydowanie cieplej, tylko mgła towarzyszyła cały dzień.
A pomiędzy nową rabata a grujecznikiem w dolnym ogrodzie w przyszłym sezonie wsadzę 2 grujeczniki oraz zrobię tam przechowalni, żeby rośliny nie stały w doniczkach. Trzeciego grujeczniki posadzę z drugiej strony między bukiem a aktualnym grujecznikiem... Trawnik zryty...
Teraz trzeba to przykryć, żeby trawa się przerobiła...
Dziękuję Aniu Ja od zawsze lubiłam dekorować na Boże Narodzenie ogród. Pamiętam zimy gdy było -15, stopni, a ja rozwieszałam światełka przemarzając na tym mrozie. Teraz przy -2 mogę być tylko 15-20 minut w ogrodzie, bo już jestem przemarznięta.
Teraz dekoruję w domu, mam też zagniecione ciasto na piernikowe chatki. Niestety przez 3 dni kiesko się czułam i wszystka robota zatrzymana.
Pozdrawiam
Wykorzystuję termoregulator i grzałkę z piekarnika, dzisiaj wymontowałem górne grzałki i szykuję kominek ze skraplaczem żeby nie kapało na wędzonki.
Mięsiwo się pekluje ale przed świętami będzie powtórka z serami i śledzie tylko z nimi jest problem bo w gminie krąży wirusik (nawet za płotem), na szczęście ostatnio trzymałem dystans.
W miarę świeży śledź prawie nie ustępuje pstrągowi.
Oczywiście fundament pod grillo-wędzarnię już gotowy dymbox będzie na szybkozłączkę raz tu raz tam. Duży worek(10kg) zrębków kupiony , będzie się działo
Gosia, a ty jesteś pewna, że to jest Schizachyrium scoparium 'Blue Haven"? Masz może inne zdjęcia? Bo tu wygląda jak Andropogon ternarius – zdjęcia dla porównania:
(zdjęcia z encyklopedii traw Mariusza Surowińskiego)
Basiek wspomnienia fajne a ile przy tym radochy zwłaszcza gdy wracają zatarte momenty tak jak np gdy obgadywaliśmy naszą szaloną praktykę w Świnicy (obniżone oceny ze sprawowania), zapytałem który to z Zbyszków(4) zgasił światło za pomocą 2metrowego korzenia wiszącego na ścianie i tu wszyscy wybuchnęli śmiechem bo okazało się że to ja chciałem już spać a oni grzecznie grali w karty . Afera niesamowita bo razem z żyrandolem poleciało pół sufitu z sztukaterią. Wypady do klasztoru za murem obok to już inna sprawa
Szanujmy wspomnienia ....
Ogrogroch na szczęście nie miałem z nim "przyjemności" bo to było kilkadziesiąt lat wcześniej ale kolega z podstawówki mieszkał na tej samej uliczce na obrzeżach Ziębic (Münsterberg) i buszowaliśmy w pobliżu jego domku. Dorośli nie chcieli na ten temat mówić bo nie był to temat politycznie słuszny, sami znali tylko plotki z czasów tuż po wojnie gdy jeszcze w okolicy byli przedwojenni mieszkańcy tych okolic