Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Coś jeszcze, coś więcej... 13:16, 05 wrz 2020

Do góry

I trochę ogrodu. Patrzę ze zmartwieniem na ciagle ratowane kule I żywopłoty - Wlansie gąsienice ćmy jedzą bukszpany sąsiadki...

Ice Dance w tym roku wyrosły gigantyczne - maja jakieś 70 cm

Wrzośce pozują .

Coś jeszcze, coś więcej... 13:10, 05 wrz 2020

Do góry
Dziś zmieniłem zmęczone begonie na jesienny zestaw, który w sumie będzie tu przez kolejne pół roku

Rozpoznawanie odmian róż 13:08, 05 wrz 2020

Do góry
Proszę o podpowiedź jaka to róża. Kupowałam ją jako gospel, ale chyba nic z nią nie ma wspólnego
Zieleń, drewno i antracyt 12:43, 05 wrz 2020

Do góry
U mnie już jesień rozpoczęła się na 100%.
Po raz pierwszy w tym roku obudził mnie o świcie basowy ryk jeleni. Rykowisko rozpoczęte Uwielbiam ten czas, te ryki i siłę natury

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:40, 05 wrz 2020

Do góry
Ewab26- dziwnie się czuję, kiedy mam pokazać fragment swojego ogrodu. Jestem zaskoczona, że ktoś analizował ten opis oprócz Ciebie. Z drugiej strony wiem, że kiedyś sama szukałam inspiracji. Nie było internetu. Wracając do grządki. To jest trudne miejsce, na ścianie powinien być bluszcz, ale jeszcze nie doszedł że wschodniej strony. Tu nie mam go gdzie posadzić. Brakuje tła. Teraz poznasz całą prawdę o tym miejscu. Przedtem mowilam o trawach. W najszerszym odcinku od cyprysika biegnie układ trzech szt. Filifera aurea nana.
Taka osłona, rzeczka, zywoplocik. Kończy się przed poidelkiem turzycą palmową. Zza niego wyglądają 3 szt. róż pastella, w centrum tego obszaru jest tej wiosny przesadzana hortensja Grandiflora na nóżce. Chciałam rozjaśnić to miejsce, dość ciemne. U podnóża pomiędzy jasnotami posadziłam brunnery. Ta Grandiflora pewnie stamtąd wyleci, zamiast będzie biały miś lub limelight.
Pozdrawiam
Blaski i cienie nowego życia 12:35, 05 wrz 2020

Do góry
Silver Dollar są białe, piękne pełne

Blaski i cienie nowego życia 12:30, 05 wrz 2020

Do góry
kasiek napisał(a)
A jak ze zdrowiem u Ciebie po takich rewolucjach w ogrodzie?

W wakacje musiałam się wziąć za rehabilitację własną, masaże miałam co 1,5 tyg. Przywróciły mi sprawność. Ten rok i może przyszły to chyba będą ostatnie moje poważne prace. Potem odpuszczam. Będę dbać o to co zrobiłam i tyle....jakieś tylko przesadzanki. Już nie będę kopać i jeździć z ziemią taczkami.

Jak słaba kobieta może wykopać pień brzozy. Sprytem i sposobem z użciem łopaty, rąk i sekatora

Moje hortensje Magical Candle zaczynają się przebarwiać odkąd zrobiły się chłodne wieczory i poranki

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 12:24, 05 wrz 2020

Do góry
Katkak napisał(a)
Ania optymizm przede wszystkim bo zwariujemy. Zdrowy rozsądek oczywiście tez, ale optymizm wskazany baaaardzo'

Tak Kasiu i tak nalezy podchodzic. Na Zulawach pod wzgledem pogodowym mnniej optymistycznie. Kolejny dzien deszczowy ale dzisiaj to juz leje.

Blaski i cienie nowego życia 12:23, 05 wrz 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Witam Urszula

Czytam o tej słomie a jaka to słoma żytnie, owsiana czy jeszcze inna.

Mam dużo słomy po trawach i każdej wiosny mam dylemat co zrobić z taką ilością zawsze paliłam w tym roku wywiozłam.
Myślę aby kupić taką sieczkarnie moglabym wtedy do kompostu wyrzucać albo ściółkować. Mam rozdrabniacz myślałam może te grubsze trawy przemiele, ale za miękkie.
Trzeba będzie pomyśleć co zrobić.

Pozdrawiam

Nie wiem jaka ta słoma. Jest zbelowana w postaci pociętej. Nie robię z nią nic, tylko układam na rabacie. O efektach będę mogła napisać za rok.

Chopin i Goethe

Blaski i cienie nowego życia 12:19, 05 wrz 2020

Do góry
popcorn napisał(a)

uff to cieszę się że to nie Edenka hihihihi pokażesz Edenkę teraz plis? Nawet bez kwiatów? Dobrze wiedzieć na co zwrócić uwagę, nie wiedziałam o czerwonych pędach na jesień!

Proszę, jesienna odsłona edenek na edenkowej z czosnkami skalnymi.

Przerwa na kawę... 12:18, 05 wrz 2020

Do góry
inka74 napisał(a)
A tu wracam do kształtu rabaty który bardziej mi pasuje

kochana nawet sie nie zastanawiaj, raptem tej trawy wiele nie usuniesz. argument zeby wykorzystac ubytki po pedrakach jak najbardziej na miejscu.

ja akurat mam szczescie do ambrowcow, w dwoch ogrodniczych ladne i ksztaltne egzemplarze widzialam. maja tez ambrowca kolumnowego. wysokosci od 180-200 cm, niezbyt duze ale ksztaltne i dosc tanie. z tego co czytalam to te zwykle ambrowce dosc szybki maja przyrost, mam dwie sztuki i oby tak bylo, jeden rosnie na granicy z oknami sasiadow, po cichu licze ze szybko nas zasloni
Blaski i cienie nowego życia 12:15, 05 wrz 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)

MAm tą turzycę w ogrodzie.
Ale widzę w donicy ona też wygląda fajnie.

U Madzi je podglądnęłam w donicach U mnie nie sprawdzi się jednak od południowej strony, trzeba non stop podlewać. Zresztą u mnie nawet rojniki trzeba podlewać bo inaczej padają. Mam niesamowitą letnią patelnię.

Rozpoznawanie chorób i szkodników 12:15, 05 wrz 2020

Do góry
Witam. Mam problem z moimi roślinami na balkonie. Wszystkie zostały zaatakowane przez coś czego nie potrafię zidentyfikować. Rośliny są różne (cytrusy, drzewko laurowe, figowiec, milin, czy nawet słoneczniki). Pozostałych (mini kiwi, kawa arabica, lawenda czy zioła) się to nie ima. Zaatakowane rośliny wydzielają lepką substancję. Ten szkodnik nie porusza się, jest tak jakby przyklekljony do łodygi rośliny. Liście na tych roślinach zrobiły się jakieś brudne. Pomóżcie proszę w identyfikacji i zwalczaniu tego.
Blaski i cienie nowego życia 12:12, 05 wrz 2020

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Ula widzę że ciągle coś nowego u Ciebie Super

Tak, ciągle coś nowego. Dzisiaj ciężko pracuję żeby zrobić jeszcze liliowcową- moje marzenie sprzed kilku lat. Nie myślałam nigdy że nadam jej bananowy kształt ale tak mi pasowało w miejscu gdzie gromadzi się najwięcej wody. Na pewno liliowcom będzie sprzyjało. W okresie mocnych opadów woda stoi w gruncie na pół łopaty. Rabatę robię podwyższoną-sloma, glina z korą i kompost.

Zajawka- narazie wyłożyłam słomę na przygotowanym wcześniej miejscu.

Lepiej późno niż wcale - dojrzewanie ogrodowe 12:09, 05 wrz 2020

Do góry
I mam język
Tam gdzie słabo trawa/ więcej jeszcze ziemi - to była "dobudowa" trawnika po rabacie z wrzosów.

Dzisiaj planuję przesadzić drzewa z "języka" oraz posadzić nowe (i pewnie ostatnie w tym roku) nasadzenia. Zaszalałam z trawami i bylinami - zwłaszcza tymi "daj drugie życie" po 5-8 zł np. jeżówki.
Tylko pada i pada....

A takie widoki za świerkami czasem się zdarzają...

Pamiętajcie o ogrodach 11:52, 05 wrz 2020

Do góry
greg66 napisał(a)
No u mnie mają takie

Moje bardziej sie przewieszaja, nie sa takie stojace
Przerabianie ogródka pod swój gust 11:35, 05 wrz 2020

Do góry
Gosiek- no nie bede przeciez pokazywac tego co poniszczone Wczoraj sprobowalismy krazkiem linowym czy uda nam sie wyrwac tuje z zywoplotu mocujac druga czesc do innej tui, rosnacej pojedynczo i bardzo rozrosnietej.I faktycznie tuje z zywoplotu wychodza z korzeniami.To byla tylko proba, bo usuwac mozna dopiero pod koniec wrzesnia.Ale musielismy na jednej sprobowac, czy nie trzeba bedzie zalatwiac jakiejs pomocy. Wiec przynajmniej tam gdzie uda nam sie tym dojsc bedziemy wyrywac sami. Na miejsce zywoplotu stanie plot. Za 4 tygodnie.
No wlasnie robotnikow pozbede sie dopiero w listopadzie ale przynajmniej nie ma ich juz codziennie jak ostatnie 3 miesiace. Czeka nas jeszcze postawienie plotu, usuniecie dwoch drzew w pazdzierniku i okna piwniczne sa do wymiany- w dwoch pokojach mamy suterene i normalnie je uzywamy jako pokoje do zabaw i pokoj goscinny. Na tarasie powstanie jeszcze szklana przegroda przeciw wiatrowi. I nowa roleta od okna dachowego sie zepsula, wiec musi przyjsc ktos i to naprawic. Wczoraj zamontowali nowa brame do garazu- po miesiacu opoznienia.Ale jest tez posadzka specjalna i odplyw zrobiony. Od wczoraj mam w koncu porzadek Bo wszystko z szopy moglam znow do garazu na polki przeniesc.

Caly czas mysle co zrobic przeciw opurchlakom.Wczoraj zajrzalam do siadow, wszystko maja pogryzione. Ciezko bedzie, jak ich ogrody tez sa zaatakowane. Chyba bede musiala juz zawsze lac nicienie, by nie dopuscic do ogromnych strat.Albo jakas wyjatkowo mrozna zima je w koncu zdziesiatkuje. Podobno stonogi, chrzaszcze biegacze, ptaki sa naturalnymi wrogami.Mam mnostwo kryjowej z kamieni, lisci, 3 wielkie kompostowniki,mase materii organicznej i nie wiem co jeszcze zrobic, by jakos naturalnie zmnijszyc ich liczebnosc.
Ogród do odnowy 11:17, 05 wrz 2020

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
tej paproci nic się nie ima, ciągle piękna i okazała

Gosiek33 napisał(a)

Nie mam pojęcia jaka to odmiana, przed laty gdy chciałam w tej samej szkółce dokupić kolejną sadzonkę to już nie było. Może GalgAsia ją rozpozna?
Wywołana do odpowiedzi melduję, że prawdopodobnie to jakaś nerecznica samcza Dryopteris filis - mas. Odmiany ze zdjęcia nie rozpoznam
Ogrodowe marzenie Mrokasi 11:15, 05 wrz 2020

Do góry

Ogrodowe marzenie Mrokasi 11:11, 05 wrz 2020

Do góry
Zaraz ruszam w ogród . Miłego dnia dziewczyny!

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies