Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:04, 23 cze 2015

Do góry
Lamaze napisał(a)
Madzenko, wyobraź sobie, jadę sobie na wycieczkę rowerową a tu majaczy mi w oddali jakiś znajomy dom, zaraz przedogródek boooski i co widzę? Twój ogród! Co prawda nie widać go zbyt wiele, ale i tak zachwyca.

Rabata różana jest po prostu PRZECUDOWNA. I Twoje stipy - marzenie. Czekam na więcej zdjęć!

Hi hi a mnie nie widziałaś biegającej po ogrodzie?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:02, 23 cze 2015

Do góry
Ensata napisał(a)
samego azotu bym nie sypała, jak dasz koreczek z nawozem oscmocote, albo i 3 koreczki, plus obornik, lub kompost i glinę, to będzie miała duzo papu. Jaką masz tę lilię?

Ensata ale zadajesz trudne pytania ALba cos tam Rośliny wodne mnie nie interesowały do tej pory...
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:02, 23 cze 2015

Do góry
Zeta napisał(a)
Madżen masz może white mediland ????? Różę ...kupiłam 6 między kulki z cisa myślisz że się sprawdzą ....danicę mam za cisami i w tym roku jest już cała w pąkach ....no nie przez Ciebie to róże kupuje.....ja co tych róż nie lubię

Hi hi z cisami pewnie dadzą rade i bedą tworzyć przepiękny kontrast. Niesty nie mam tej róży ale mailandy sa cudne
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:59, 23 cze 2015

Do góry
Kasik napisał(a)
Marzenko pisałaś, że masz Darcey Bussell powiedz mi czy ona może byc posadzona na słonecznym miejscu. Kasia mi mówiła, że te ciemne róże lubią się odbarwiać.

No i kiedyś pisałam, że Rose de Resht mnie nie zachwyciła - odszczekuję

Jak widać na róże trzeba troszkę poczekać by o nich obiektywnie coś powiedzieć.

Kasiu wiesz że u mnie nie ma cienia... wszystkie róże muszą u mnie znosić słońce. W pierwszym roku kwiaty przypalało po 1 dniu (były upały 32-35 stopni), w tym roku wszystkie róże dają rade. Bo są starsze i aura zdecydowanie łagodniejsza. Gdy sa topiki to je przypala a w typowych polskich warunkach purpury dają bez problemu radę. Posadziłam jednak w tyle róż miskanty aby je ciut cieniowało w największy skwar, ale miskanty jeszcze małe...

Rose de Resht tez mnie nie zachwyca...ale daję jej czas
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:56, 23 cze 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Madżenko, mam dwa krzaki ciemno czerwonych róż pierwszy sezon kwitną, posadzone w ubiegłym roku, ale nie było płotków i były stratowane przez moje psy i z tych róż wcale nie opadają płatki (nie znam ich nazw).
Mam dużo różnych krzaków róż, ale z takim czymś się nie spotkałam.
Od kilku dni deszcze, inne róże gubią płatki czy to od ciężaru czy po prostu przekwitają, a ta czerwona nic, tylko zaczynają ciemnieć czy to znaczy, że przekwitają?

Tak gdy ciemnieje to przekwita Niektóre róże długo trzymają kwiaty zanim zgubią płatki
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:55, 23 cze 2015

Do góry
ZielonaAnia75 napisał(a)
Oj Marzenko co Ty nam robisz tymi różami... Tyle odcieni fioletów, nazw, odmian... róże śnią mi się po nocach-co jest oczywiście boskie! Ogród ze stipami i całą resztą dobra absolutnie piękny!
Kiedy wysadzasz do ogrodu hortensje z doniczki? Jesienią, jak przekwitną?

Cały czas wysadzam hortensję, gdy tylko brzydną od razu pakuję je do ogrodu. Wiosnne zakupy już upachane na hortensjowych rabatach. jesniea moga nie zdązyć się ukorzenić i przetrwac zimy
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:54, 23 cze 2015

Do góry
Konstancja30 napisał(a)

moja znajomość z Glamis krótka ... róża dopiero dorośleje ... kwiat już zachwyca ... budyniowy ... piękny w kształcie ... przesliczny ... to jej pierwszy sezon ... łodygi nie utrzymują kwiatu ... zwiesza łebek ale mogę uprawiać czołganie przez pełzanie by podziwiać ... warto ! ...

zdrowa ... jak dotąd niczego nie złapała (znaczy poza mszycą ale wokół pełno starych drzew owocowych ... po lekarstwie zaraza znikła ) ...

wada: jeżeli w porę się przekwitającego kwiatu nie zerwie - śmieci ... płatki duże łatwo wyzbierać ...

Sebek ma Glamis i wzycham do tej róży od roku
Iza ja kązdy akwatek każdej róży obcinam lub odrywam...codziennie.... i pilnuje kiedy całą gałazkę wilokwiatowych ciachnąć aby pobudzić do drugiego tłoczenia
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:53, 23 cze 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
Madżen daj jakieś namiary, gdzie mogę kupić róże.
Zamówiłam w piątek a dzisiaj Pani napisała, że Tradescant mają małe i wyślą mi dopiero w lipcu, ale nie wiadomo kiedy...
Rezygnować? Czekać?

Juzia
Teraz jest mały wybór, zapytaj p. Chodun, nie wiem gdzie pytałaś.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 17:23, 23 cze 2015

Do góry
Ensata napisał(a)
Marzena, już wiem, doczytałam, że stipia pokłada się na zbyt urodzajnej glebie, ew może za bardzo nawieziona? Nawiezienie, to moj pomysł,

Stała pieknie pionowo ale tak lało, ze mi gałezie drzew łamało i rzeka płynęła droga. Stipa aktualnie kwitnie i ma cięzka głowę... Co sie podniesie to leje.... Dzisiaj znow lało gdy naprawialiśmy nawadnianie... Na dodatek wiało w czasie ulew jak w Kielckim (sorry Iza
Ide poszukać sie w ogrodzie. Wpadne przed północą jak to na czarownice przystało
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 17:21, 23 cze 2015

Do góry
Ensata napisał(a)
Marzen, ja nie Ola, ale..lilie wodne sa żarłoczne, zeby dobrze rosły potrzebna jest im mieszanka, 1/3 ziemi- czarnoziem, 1/3 gliny i piasku, do tego obornik i przykrycie kamykami od góry, na koniec koreczki, osmocote do wodnych. Nie patrz na Olę, ona ma takie stężenie azotanów, ktorego Ty nie uzyskasz w zyciu Lilie na początku kładzie się w najpłytszej części, dopiero w kolejnych latach przesuwamy na docelowe miejsce

Zatem ide ja przesadzić razem ze skrzypem . Dam jej papu, zakwitła mi rok temu jednym kwiatkiem, zima trzymam ja w ogrodzie zimowym

Sypnąc jej azotu? I tak moja żabę rozszarpał kot sasiadow wiec w oczekiwaniu na wędrówkę nowych moge ją zasilić
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 17:19, 23 cze 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
Dostalam dzisiaj te rozyczki....i hmm...wydaje mi sie ze ascot pasuje do souvenira...tez taki troche chlodny kolor, rozowa malina

Myslalam ze taka malinowa czerwien jak pomidor to wtedy by nie pasowal...hmm
na zdjeciu dobrze kolor nie wyszedl, ale ja go oceniam jako chlodny wiec do tej purpury wg mnie pasuje...

Wszystko zalezy od warunkow głebowo deszczowych. U mńie taka mega dojrzala jesienna malina Souvenir głeboki ciemny purpurowy jak najlepsze wytrawne wino
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 17:18, 23 cze 2015

Do góry
agam napisał(a)
Obrzydliwie piękny ten Twój ogród .

edit: czy Burgundy Iceberg to to samo co Burgundy Ice? Bardzo mi się podoba kolorek.

Na mojej było napisane Ice ale wywodzi sie od matki Icberg, dlatego większosć nazywa ją Icberg
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 17:17, 23 cze 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
kiedy kwitnie perowskia ?

W lipcu, pózniej niż lawenda ale za to nieprzerwanie prze chyba 2 miesiace.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 17:16, 23 cze 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Chwalić słownie jak Iza nie umiem... wiec podpiszę się pod nią , że się zgadzam i też tak uważam.

Focie obejrzałam...

Falstaff ze Szekspirem nieaktualny...bo to nie Szekspir tylko Goethe
Ot ogrodnik

W rankingu róż powinno się brać nie tylko kolor i zdrowotność, strefę klimatyczną, ale jak długo kwitnie. Bo co z tego jak wszytko ma ok a kwitnie tylko 3 dni.

Aniu w rankingu dlugosci kwitnienia w tym sezonie :
munstead Wood
William Szekspir
Alnwick Rose
James Galway
Princess Anne
Gertruda Jekyll

Srednie oceny
Darcey - za mało obfite kwitnieni ale plus za sztywność pędów i długość kwitnienia
burgundy - długo kwitnie ale minus za kolor w tym roku....

Kwitnienie skąpe ale uzasadnione krotkim żywotem w moim ogrodzie......
Falstaff
Prince
gospel
Othello
Cardinal
tradescant
golden Celebration

Słabe oceny tegoroczne
princess Alexandra of Kent - po przeprowadzce zakwitła dwoma kwiatami.... A takiego mi rok temu narobiła apetytu
J.W? Goethe - w drugim seoznie wypuścił marne dwa kwiaty, ktore zgniły w deszczu...
astrid Grafin Von H. - małe dwa kwiaty, jeden zgnił w deszczu...
comte Ch. - cały czas lezy i gnije od deszczu....

Ale jeszcze za wczesnie na podsumowanie sezonu

Wiele jszcze nie zakwitło a wiele czeka na podsumowanie pierwszego tłoczenia. Obawiam sie , ze Munstead Wood zostanie zdetronizowana prze Ascot lub któregoś Leonarda da Vinci różowego lub Red

Ten pierwszy prawdziwie rózany sezon mnie zachwyca, ciekawe czy za rok tak samo bede go przezywać
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 17:08, 23 cze 2015

Do góry
Margarete napisał(a)
Znów nadrabiam.......ale jakie to miłe , te wszystkie obrazki z twojego ogrodu oglądać... i ta fachowośc w poradach . Doszłam do 590 strony i poddasje sie , reszta może wieczorem.
Póki co napiszę tylko tyle - pamiętam twój ogród sprzed 2014 roku, był bez róż, albo prawie bez róż i był sliczny, zachwycałam sie kompozycjami roslin zimozielonych z trawami i kwiatami kwitnącymi latem, były peonie, swiecznice, trytomy, szałwie, lawendy itd. ale teraz jak doszły róże to jest d o s k o n a ł y !
A co bedzie jak pokażą sie jeszcze jezówki, hortki...ehhh

Obiecuje w tym roku szleństwo hortensji ogrodowych maja tyle pąkow, ze od 5 lat tyłu nie widziałam a corocznie horetnsje z donic wysadzam do ogrodu, oj bedzie sie działo

Jezowki u mnie padaja.... Lawenda rownież, dosadzam je co roku z uporem maniaka.... perovskia tylko jak co roku nie zawodzi i bukszpany i trawy. Widzę ze rożom równiez moje warunki glebowe pasuja wiec mam nadzieje na związek doskonały
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 17:05, 23 cze 2015

Do góry
kamasja napisał(a)
Marzenko powiedz w jakiej odległości od siebie sadziłaś werbenę, czy ona tworzy taki gęsty krzaczek czy ma tylko jeden pęd. Bo oglądając zdjęcia mam wrażenie, że nie ma liści tylko te długie badylki i kwiatki. Kupiłam trzy sztuki (tyle tylko było w sklepie). Mam też swoje siewki ale maja 3 -4 cm i nie wiem wysadzać je czy dać sobie spokój. Werbenę chcę posadzić obok sosny, tak mi doradziła Magnolia. Jak będziesz miała chwilke to zajrzyj.

Nie pametiesty... Były maluteńkie sadzonki kupowane w lipcu ubiegłego roku, posadziłam gesto. Nei wymarzły prze zime, po przycieciu odbić i zrobił sie busz.
Te siewki za chwilę sie wzmocnią, zerknę wieczorkiem
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 17:03, 23 cze 2015

Do góry
eee_taam napisał(a)
Zdecydowanie odróżniam i dziele je na 3 odcienie:
- niebieskie purpury
- purpury biskupie
- purpury karminowo-malinowe

no szalona

a suvenira zaliczysz do której grupy?

Purpury biskupie bardzi ciemne bo sa tez jasniejsze
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 17:01, 23 cze 2015

Do góry
Karabela napisał(a)

a co byś teraz kupiła zamiast niej? bo ja właśnie zamawiam na przedpłocie białe okrywowe i zdecydowałam się na Aspirinke po Twoich zdjęciach

Chyba Artemis ale ja w białych nie jestem zakochana. Jesli bedę kupowac to budyniowe: Glamis Castle i Jude Obscure oraz krytykowana Claiire Austin
Roztoczańskie klimaty 16:35, 23 cze 2015

Do góry
Szałwia w idealnym towarzystwie

Madżenka dla Ciebie lawendowa skrzynia:
-)
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies