Kasiu wiesz że u mnie nie ma cienia... wszystkie róże muszą u mnie znosić słońce. W pierwszym roku kwiaty przypalało po 1 dniu (były upały 32-35 stopni), w tym roku wszystkie róże dają rade. Bo są starsze i aura zdecydowanie łagodniejsza. Gdy sa topiki to je przypala a w typowych polskich warunkach purpury dają bez problemu radę. Posadziłam jednak w tyle róż miskanty aby je ciut cieniowało w największy skwar, ale miskanty jeszcze małe...
Rose de Resht tez mnie nie zachwyca...ale daję jej czas
Cały czas wysadzam hortensję, gdy tylko brzydną od razu pakuję je do ogrodu. Wiosnne zakupy już upachane na hortensjowych rabatach. jesniea moga nie zdązyć się ukorzenić i przetrwac zimy
Sebek ma Glamis i wzycham do tej róży od roku
Iza ja kązdy akwatek każdej róży obcinam lub odrywam...codziennie.... i pilnuje kiedy całą gałazkę wilokwiatowych ciachnąć aby pobudzić do drugiego tłoczenia
Stała pieknie pionowo ale tak lało, ze mi gałezie drzew łamało i rzeka płynęła droga. Stipa aktualnie kwitnie i ma cięzka głowę... Co sie podniesie to leje.... Dzisiaj znow lało gdy naprawialiśmy nawadnianie... Na dodatek wiało w czasie ulew jak w Kielckim (sorry Iza
Ide poszukać sie w ogrodzie. Wpadne przed północą jak to na czarownice przystało
Wszystko zalezy od warunkow głebowo deszczowych. U mńie taka mega dojrzala jesienna malina Souvenir głeboki ciemny purpurowy jak najlepsze wytrawne wino
Aniu w rankingu dlugosci kwitnienia w tym sezonie :
munstead Wood
William Szekspir
Alnwick Rose
James Galway
Princess Anne
Gertruda Jekyll
Srednie oceny
Darcey - za mało obfite kwitnieni ale plus za sztywność pędów i długość kwitnienia
burgundy - długo kwitnie ale minus za kolor w tym roku....
Kwitnienie skąpe ale uzasadnione krotkim żywotem w moim ogrodzie......
Falstaff
Prince
gospel
Othello
Cardinal
tradescant
golden Celebration
Słabe oceny tegoroczne
princess Alexandra of Kent - po przeprowadzce zakwitła dwoma kwiatami.... A takiego mi rok temu narobiła apetytu
J.W? Goethe - w drugim seoznie wypuścił marne dwa kwiaty, ktore zgniły w deszczu...
astrid Grafin Von H. - małe dwa kwiaty, jeden zgnił w deszczu...
comte Ch. - cały czas lezy i gnije od deszczu....
Ale jeszcze za wczesnie na podsumowanie sezonu
Wiele jszcze nie zakwitło a wiele czeka na podsumowanie pierwszego tłoczenia. Obawiam sie , ze Munstead Wood zostanie zdetronizowana prze Ascot lub któregoś Leonarda da Vinci różowego lub Red
Ten pierwszy prawdziwie rózany sezon mnie zachwyca, ciekawe czy za rok tak samo bede go przezywać
Obiecuje w tym roku szleństwo hortensji ogrodowych maja tyle pąkow, ze od 5 lat tyłu nie widziałam a corocznie horetnsje z donic wysadzam do ogrodu, oj bedzie sie działo
Jezowki u mnie padaja.... Lawenda rownież, dosadzam je co roku z uporem maniaka.... perovskia tylko jak co roku nie zawodzi i bukszpany i trawy. Widzę ze rożom równiez moje warunki glebowe pasuja wiec mam nadzieje na związek doskonały
Nie pametiesty... Były maluteńkie sadzonki kupowane w lipcu ubiegłego roku, posadziłam gesto. Nei wymarzły prze zime, po przycieciu odbić i zrobił sie busz.
Te siewki za chwilę sie wzmocnią, zerknę wieczorkiem