Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

MirellaB 18:31, 23 cze 2015

Madżenko, mam dwa krzaki ciemno czerwonych róż pierwszy sezon kwitną, posadzone w ubiegłym roku, ale nie było płotków i były stratowane przez moje psy i z tych róż wcale nie opadają płatki (nie znam ich nazw).
Mam dużo różnych krzaków róż, ale z takim czymś się nie spotkałam.
Od kilku dni deszcze, inne róże gubią płatki czy to od ciężaru czy po prostu przekwitają, a ta czerwona nic, tylko zaczynają ciemnieć czy to znaczy, że przekwitają?
Konstancja30 18:58, 23 cze 2015

Madzenka napisał(a)

Chyba Artemis ale ja w białych nie jestem zakochana. Jesli bedę kupowac to budyniowe: Glamis Castle i Jude Obscure oraz krytykowana Claiire Austin

moja znajomość z Glamis krótka ... róża dopiero dorośleje ... kwiat już zachwyca ... budyniowy ... piękny w kształcie ... przesliczny ... to jej pierwszy sezon ... łodygi nie utrzymują kwiatu ... zwiesza łebek ale mogę uprawiać czołganie przez pełzanie by podziwiać ... warto ! ...

zdrowa ... jak dotąd niczego nie złapała (znaczy poza mszycą ale wokół pełno starych drzew owocowych ... po lekarstwie zaraza znikła ) ...

wada: jeżeli w porę się przekwitającego kwiatu nie zerwie - śmieci ... płatki duże łatwo wyzbierać ...
ZielonaAnia75 20:18, 23 cze 2015

Oj Marzenko co Ty nam robisz tymi różami... Tyle odcieni fioletów, nazw, odmian... róże śnią mi się po nocach-co jest oczywiście boskie! Ogród ze stipami i całą resztą dobra absolutnie piękny!
Kiedy wysadzasz do ogrodu hortensje z doniczki? Jesienią, jak przekwitną?
Madzenka 21:53, 23 cze 2015

Juzia napisał(a)
Madżen daj jakieś namiary, gdzie mogę kupić róże.
Zamówiłam w piątek a dzisiaj Pani napisała, że Tradescant mają małe i wyślą mi dopiero w lipcu, ale nie wiadomo kiedy...
Rezygnować? Czekać?

Juzia
Teraz jest mały wybór, zapytaj p. Chodun, nie wiem gdzie pytałaś.
Madzenka 21:54, 23 cze 2015

Konstancja30 napisał(a)

moja znajomość z Glamis krótka ... róża dopiero dorośleje ... kwiat już zachwyca ... budyniowy ... piękny w kształcie ... przesliczny ... to jej pierwszy sezon ... łodygi nie utrzymują kwiatu ... zwiesza łebek ale mogę uprawiać czołganie przez pełzanie by podziwiać ... warto ! ...

zdrowa ... jak dotąd niczego nie złapała (znaczy poza mszycą ale wokół pełno starych drzew owocowych ... po lekarstwie zaraza znikła ) ...

wada: jeżeli w porę się przekwitającego kwiatu nie zerwie - śmieci ... płatki duże łatwo wyzbierać ...

Sebek ma Glamis i wzycham do tej róży od roku
Iza ja kązdy akwatek każdej róży obcinam lub odrywam...codziennie.... i pilnuje kiedy całą gałazkę wilokwiatowych ciachnąć aby pobudzić do drugiego tłoczenia
Madzenka 21:55, 23 cze 2015

ZielonaAnia75 napisał(a)
Oj Marzenko co Ty nam robisz tymi różami... Tyle odcieni fioletów, nazw, odmian... róże śnią mi się po nocach-co jest oczywiście boskie! Ogród ze stipami i całą resztą dobra absolutnie piękny!
Kiedy wysadzasz do ogrodu hortensje z doniczki? Jesienią, jak przekwitną?

Cały czas wysadzam hortensję, gdy tylko brzydną od razu pakuję je do ogrodu. Wiosnne zakupy już upachane na hortensjowych rabatach. jesniea moga nie zdązyć się ukorzenić i przetrwac zimy
Madzenka 21:56, 23 cze 2015

MirellaB napisał(a)
Madżenko, mam dwa krzaki ciemno czerwonych róż pierwszy sezon kwitną, posadzone w ubiegłym roku, ale nie było płotków i były stratowane przez moje psy i z tych róż wcale nie opadają płatki (nie znam ich nazw).
Mam dużo różnych krzaków róż, ale z takim czymś się nie spotkałam.
Od kilku dni deszcze, inne róże gubią płatki czy to od ciężaru czy po prostu przekwitają, a ta czerwona nic, tylko zaczynają ciemnieć czy to znaczy, że przekwitają?

Tak gdy ciemnieje to przekwita Niektóre róże długo trzymają kwiaty zanim zgubią płatki
Madzenka 21:59, 23 cze 2015

Kasik napisał(a)
Marzenko pisałaś, że masz Darcey Bussell powiedz mi czy ona może byc posadzona na słonecznym miejscu. Kasia mi mówiła, że te ciemne róże lubią się odbarwiać.

No i kiedyś pisałam, że Rose de Resht mnie nie zachwyciła - odszczekuję

Jak widać na róże trzeba troszkę poczekać by o nich obiektywnie coś powiedzieć.

Kasiu wiesz że u mnie nie ma cienia... wszystkie róże muszą u mnie znosić słońce. W pierwszym roku kwiaty przypalało po 1 dniu (były upały 32-35 stopni), w tym roku wszystkie róże dają rade. Bo są starsze i aura zdecydowanie łagodniejsza. Gdy sa topiki to je przypala a w typowych polskich warunkach purpury dają bez problemu radę. Posadziłam jednak w tyle róż miskanty aby je ciut cieniowało w największy skwar, ale miskanty jeszcze małe...

Rose de Resht tez mnie nie zachwyca...ale daję jej czas
Juzia 22:00, 23 cze 2015

Madzenka napisał(a)

Juzia
Teraz jest mały wybór, zapytaj p. Chodun, nie wiem gdzie pytałaś.

No właśnie Pani Chodun mi napisała.
Nigdzie indziej nie znalazłam Tradescant.

Chyba jednak poczekam.
Madzenka 22:02, 23 cze 2015

Zeta napisał(a)
Madżen masz może white mediland ????? Różę ...kupiłam 6 między kulki z cisa myślisz że się sprawdzą ....danicę mam za cisami i w tym roku jest już cała w pąkach ....no nie przez Ciebie to róże kupuje.....ja co tych róż nie lubię

Hi hi z cisami pewnie dadzą rade i bedą tworzyć przepiękny kontrast. Niesty nie mam tej róży ale mailandy sa cudne