Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Tu ma być ogród :) 12:04, 30 mar 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
tylko, że nie wszystkie nawozy można rozpuszczać - z tych które ja mam zalecone, żaden się nie nadaje.
Pani ze stacji Chem-ROl powiedziała, że nie można rozpuszczać saletry potasowej, amonowej i siarczanu potasu, za to już saletrzak ponoć tak.

Ale ja myślałm np o podawaniu czego ś w stylu Florovitu tujkom
Tu ma być ogród :) 12:01, 30 mar 2016

Do góry
tylko, że nie wszystkie nawozy można rozpuszczać - z tych które ja mam zalecone, żaden się nie nadaje.
Pani ze stacji Chem-ROl powiedziała, że nie można rozpuszczać saletry potasowej, amonowej i siarczanu potasu, za to już saletrzak ponoć tak.
Tu ma być ogród :) 11:57, 30 mar 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

jakbyś zobaczyła tą niezrobioną część mojego ogródka, to czym prędzej wykreślałabyś to zdanie o profesjonalnym podejściu

Chyba każdy ma takie miejsca.. Ja jedną stronę mam do całkowitej przeróbki i nawet jak ją mijam to staram się nie patrzeć
Lawendowy zawrót głowy 11:45, 30 mar 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
a ja właśnie skończyłam rozmowe z doradcą ze stacji Chem-Rol gdzie kilka dni temu robiliśmy badanie gleby i Pani powiedziała, że mam zwertykulować mój 1,5 roczny trawnik, bo przez słaba zimę trawa rosła bardzo długo, jest mocna, jest w niej dużo filcu i taka wertykulacja jest wręcz wskazana.

Ja też wertykulowałam swój trawnik po roku od założenia choć rzeczywiście wszędzie piszą żeby tego nie robić.
Tu ma być ogród :) 11:24, 30 mar 2016

Do góry
Agania napisał(a)
Ściana wodna, to tegoroczne wyzwanie Edytko?...będę kibicować

Trawnik się zabierze, nie wiem czy już robiłaś wertykulację, może nie doczytałam, ale deszczyk i nawóz zrobi robotę

Donice super, każda ładnie wygląda, dla mnie najtrafniejsza to propozycja z pierwszej fotki, te większe donice po obsadzeniu może za bardzo zasłonią piękny murek....ale Ty masz elegancki ten front

ściana wodna ma być w tym roku - o ile nie pojawią się nieoczekiwane przeszkody po drodze.

Do trawnika w tym roku podeszliśmy na poważnie, zrobione badanie gleby, obdzwaniam właśnie hurtownie z nawozami, żeby zakupić zalecone pozycje w możliwie jak najlepszych cenach, bo kosztują koszmarnie dużo.
Wertykulacja w weekend.

Nie chcę jeszcze zdradzać moich odczuć co do donic, żeby nikomu nic nie sugerować, ale Twoje argumenty bardzo trafne.
Tu ma być ogród :) 11:09, 30 mar 2016

Do góry
Efffa napisał(a)
Donice 2 zdjęcie

musiałaś wybrać najdroższe, hihi
nie no, żartuję - czekam na głosy, a ja spadam na podwórko kończyć plac pod graby.
Tu ma być ogród :) 11:02, 30 mar 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

Marnande tez posialam pierwszy raz
W zeszłym roku zrobiłam dużo przecierow i suszonych

ja z tych 3 odmian miałam dotychczas tylko black cherry, bardzo mi smakowały.
Tu ma być ogród :) 10:57, 30 mar 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Black Cherry, Kmicic i Marmande - każdej odmiany po 7 szt. a to i tak chyba o połowę za dużo dla nas.

Marnande tez posialam pierwszy raz
W zeszłym roku zrobiłam dużo przecierow i suszonych
Tu ma być ogród :) 10:56, 30 mar 2016

Do góry
Efffa napisał(a)
powiedz jak wysoka ta ścianka będzie i jak szerokie siedzisko?

nie wiem jeszcze do końca - nie było czasu sobie tego rozrysować, a na rysunku najlepiej widać czy proporcje dobrze dobrane.

Ściankę wodną rysowaliśmy i kilka razy zmienialiśmy zdanie co do wymiarów, żeby osiągnąć fajny efekt.
Tu ma być ogród :) 10:54, 30 mar 2016

Do góry
Zapodam Wam jeszcze temat donic przy wejściu, bo mam kłopot z podjęciem decyzji odnośnie modelu i wysokości. Które byście wybrali?

Zastanawiam sie nad dwoma modelami, tak by się prezentowały mniej więcej.

I takie uwagi, murek wokół schodów ma wysokość 60 cm - granitowy daszek jest szeroki na 43 cm.

Na pierwszym zdjęciu donice o wysokości 62 cm, średnica u góry 32 cm.

Tu ten sam model, ale wysoki na 78 cm i średnica u góry 43 cm.

I drugi model - wysokość donicy 70 cm, średnica u góry 35 cm

Tu ma być ogród :) 10:45, 30 mar 2016

Do góry
Dzowniłam właśnie do doradcy ogrodniczego ze stacji Chem-Rol, bo miałam jeszcze kilka pytań odnośnie naszego trawnika, ciekawa rozmowa, dużo się dowiedziałam, mam nadzieję, że zaowocuje to pięknym trawnikiem w tym sezonie.
Tu ma być ogród :) 10:39, 30 mar 2016

Do góry
AgaeM napisał(a)
Aaaa, super pomysł.

Ale na efekty trzeba jeszcze trochę poczekać.
Szałwie czy lawendy? 10:29, 30 mar 2016

Do góry
AgaeM napisał(a)
Wczoraj grad wybil nam krokusy ktore łaskawie powyłaziły z dużym opóźnieniem w stosunku do wszystkich ogrodowiczan. I sasanki też leżały.

u jaka szkoda...
moje już przekwitają i też mi żal, za to tulipany teraz idą w górę jak szalone.
Odcienie zieleni 10:26, 30 mar 2016

Do góry
Efffa napisał(a)
hmmm może faktycznie zamiast zembli dać te ciemierniki?!
Dokładnie tam jest tak króciutko słońce, Edyta przeciez wiesz jak jestem obmurowana.Zamiast tych beatlesów tez myślałm dać coś żółtego, zamówiłam tą montane i aureolę, wiec moze któraś z tych!

tylko nie pamiętam co tam jeszcze szykujesz, bo przecież Ty nieustanie coś zmieniasz, a ja nie nadążam
No może, tylko, ze one przez zimę brzydkie są, Elata albo Everillo w takim zacienionym miejscu może nawet w zimie by ładne były, żurawki też, te seledynowe to jedyne z wielu jakie mam i one najlepiej przez zimę i po zimie wyglądają.
Lawendowy zawrót głowy 10:19, 30 mar 2016

Do góry
a ja właśnie skończyłam rozmowe z doradcą ze stacji Chem-Rol gdzie kilka dni temu robiliśmy badanie gleby i Pani powiedziała, że mam zwertykulować mój 1,5 roczny trawnik, bo przez słaba zimę trawa rosła bardzo długo, jest mocna, jest w niej dużo filcu i taka wertykulacja jest wręcz wskazana.
Tu ma być ogród :) 09:49, 30 mar 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

ściankę, która ma być przesłoną a równocześnie oparciem ławek wokól przyszłego paleniska -
powiedz jak wysoka ta ścianka będzie i jak szerokie siedzisko?
Tu ma być ogród :) 09:41, 30 mar 2016

Do góry
frezja napisał(a)

U mnie dozownik z Substrala i podłączony do węża...w ten sposób robię nawożenie Florovitem.
Gardena ma dozowniki do nawozu do linii kroplującej.

też go mam i właśnie pod nawożenie Florovitem przeewidziany był jak go kupowałam.
Tu ma być ogród :) 09:40, 30 mar 2016

Do góry
nicol21 napisał(a)
Ale rewelacyjne dekoracje świąteczne - jajo i cała instalacja super! Zajączek też fajniusi!! Fajny taki barter jest

Ależ mi miło, a z wymiany baardzo się cieszę!
Tu ma być ogród :) 09:39, 30 mar 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Edyta
A nie rozważaliście z eMem podpięcia do nawadniania tych nawozów?
Kurczę tylko nie wiem dokładnie jak to się robi ...
Może się orientujesz?

PS Mój eM ostatnio taki pomysł rzucił jak zaczęłam planować całe to nawożenie trawnika

no właśnie ostatnio mój eM kilka godzin spędził na rozeznawaniu takiego tematu, po czym na koniec stwierdził, że to chyba jednak tak się nie robi, bo nawet jak trawa jest mokra to nie powinno się nawozu rozsiewać, bo jak przyklei się do ździbeł to może je popalić, granulki powinny trafiać na ziemię i tam się szybko rozpuścić.

Ale będę dzwonić do ogrodnika ze stacji Chem-Rol, bo mam jeszcze kilka pytań to zapytam i o to, może się mylę i jednak można tak robić.
Tu ma być ogród :) 09:36, 30 mar 2016

Do góry
Efffa napisał(a)

Ja nie Edytka , ale odpowiem za nią, nasza Edytka bedzie murowała wypasioną ścianę wodną

to się jeszcze okaże czy ona będzie wypasiona, czy wyjdzie gniot
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies