Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogród na glinie 22:02, 27 paź 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)

Berberysy są teraz pomarańczowe, ale za chwilę powinny być jeszcze ogniście czerwone, więc stracą ten pomarańczowy kolor.
Ale dochodzę do wniosku, że jesienne barwy do siebie pasują. Są ciepłe, od żółci do czerwieni i brązów + zieleń i chyba wszystko do siebie pasuje.

Mi się podoba.
Widziałaś u Jagody erecty?
Niesamowicie się przebarwiły. Twoje za chwilkę też tak powinny.
Ogród na glinie 21:57, 27 paź 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Podoba mi się powtórzenie przebarwień w podobny sposób u Miskanta i berberysów.
Podobnie żurawki powtarzają kolor. A stipa w oddali dodaje lekkości. Tak ładnie rozświetla szmaragdy
Zaczynam ją jesienią doceniać w szczególny sposób

Berberysy są teraz pomarańczowe, ale za chwilę powinny być jeszcze ogniście czerwone, więc stracą ten pomarańczowy kolor.
Ale dochodzę do wniosku, że jesienne barwy do siebie pasują. Są ciepłe, od żółci do czerwieni i brązów + zieleń i chyba wszystko do siebie pasuje.
Ogródek Iwony 21:16, 27 paź 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Przypomnij jakie odmiany kupiłaś i gdzie? Do mnie jutro dotrze Giardina

Zamówiłam z Floribundy jeszcze na początku września. Nie zdążyłam odwołać zamówienia i dostałam informację, ze przesyłka za pobraniem jest przygotowana dla kuriera, a potem, że wysłana. Tak więc przyszły do mnie golaski:
Artemis ,
Mariatheresia ,
Kronprinsesse Mary (Poulcas018),
Giardina - pnąca ,
AUScot(Abraham Derby)

Posadzę w zaprawione dołki: ziemia z worka ogrodowa, kompost, rodzima piaszczysta i glina.
Od razu je okopczykuję kompostem.
Ogródek Iwony 20:47, 27 paź 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Dotarły dziś do mnie róże. Odebrałam wieczorem od kuriera. Rozpakowałam i zamoczyłam w pojemniku z wodą. Jutro sadzenie

Przypomnij jakie odmiany kupiłaś i gdzie? Do mnie jutro dotrze Giardina

Podziwiam, za stworzenie tych porównań - prawdę piszesz, że cięzko wybrać z tych setek zdjęć takie jakich się akurat szuka.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:16, 27 paź 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Obsadzenie donic na biało w prostych donicach zachwyciło mnie.
Na ogród się napatrzyłam, zakładam, ze te róże, to aktualne fotki. U mnie dwa tygodnie temu mróz ściął wszystko.
Masz pięknie Madżenko, ale to wiesz
Pozdrawiam

Wszystkie zdjęcia wykonane w sobotę. Munstead wood załuje, ze nie ścięłam do wazonu....
Ogród pod trzema dębami 19:36, 27 paź 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

WOW
Czy ten klon ma jakąś nazwę? Nie przemarza? Jak znosi zimy?
Cudny

O kloniku już kilka razy pisałam przeklejam więc odpowiedź z marca.

Całą historię klonika opisywałam rok temu ale chętnie odpowiem jeszcze raz, bo to moje ukochane drzewko.
Kupowałam go 10 lat temu jako maluszka, nie mając pojęcia co to i jakie ma wymagania.
Sprzedawca powiedział mi tylko, że to miniaturka i nigdy duży nie urośnie.
Posadziłam go więc blisko płotu i ścieżki na pełnym słońcu, bez osłony przed wiatrem i tak sobie rósł.
Po latach musiałam go ciągle przycinać bo właził na ścieżkę.
Jednego roku uschła mu cała gałąź, która opierała się o płot.
Mama stwierdziła, że jest za wielki już, zapadła więc decyzja, że go zabieram do siebie.
Był przesadzany w czerwcu w upale i suszy, można powiedzieć, że z gołym korzeniem, bo cała ziemia się obsypała.
Po przesadzaniu radykalnie obcięty, zgubił większość liści ale przeżył.
Dopiero po całej akcji dowiedziałam się, że klony to delikatne drzewa.

Stawiam, że to odmiana Garnet.

Poza tym jednym przypadkiem z uschniętą gałęzią, nic się z nim nie działo, ani zimą ani latem.
Czasem słonko lekko listki przypala ale ponieważ są bordowe nie widać tego mocno.

Ogródek Iwony 18:43, 27 paź 2015

Do góry
Dotarły dziś do mnie róże. Odebrałam wieczorem od kuriera. Rozpakowałam i zamoczyłam w pojemniku z wodą. Jutro sadzenie
Tu ma być ogród :) 15:33, 27 paź 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Edytko, gratuluję na 300.
Masz piękny dom, super planujesz rabaty.
Trzymaj tak dalej.
Bardzo mi się podobają te jesienne klimaty

Dziękuję Iwonka - dużo się przez ten rok nauczyłam, ale i tak w przyszłym niektóre miejsca będę przerabiać
Ja też cieszę się tymi kolorowymi jesiennymi dniami i staram się uchwycić w obiektywie piękno przebarwiających się roślin, coraz więcej liści opada z dnia na dzień, więc to już chyba ostatnie podrygi jesieni.
Tu ma być ogród :) 15:13, 27 paź 2015

Do góry
Edytko, gratuluję na 300.
Masz piękny dom, super planujesz rabaty.
Trzymaj tak dalej.
Bardzo mi się podobają te jesienne klimaty
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 15:09, 27 paź 2015

Do góry
jazzy napisał(a)

Czyli sadzisz do gruntu, a potem wykopiesz, czy zadołujesz w doniczce?

Ja to jednak gupia jezde. Ostatnio w szkółce była jedna, ostatnia, ale piękna, dorodna, gęsta i w dodatku pieknie kwitnąca sadzonka carexa evergolda (którego bardzo chcę), ale odpusciłam, bo:
1. był drogi (20zl)
2. był jeden, ostatni
A przecież mogłam go podzielić na 10 sadzonek!!! Durna ja...

Ja tak sobie odpuściłam cudną hostę. Piękną, rozrośniętą. Tylko dlatego, że kosztowała 20 zł i pan nie chciał zejść z ceny.
Żałuję do dziś. Już rok
Mały ogród Kasi 13:16, 27 paź 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

To lepsza obwódka z widokiem na plan dalszy.
Ja mam wokół tarasu podwyższony murek, do którego domurowałam donice. Widok fajny na taras z ogrodu, ale z tarasu już gorzej. Gdybym dziś robiła taras, to tak jak u ciebie, otwarty z widokiem na ogród.
Żadnych murków wokół, najwyżej po bokach coś.

Murku podwyższonego na pewno nie będzie. Specjalnie taras obniżałam, żeby był bliżej ziemi. W wolnej chwili zrobię wizualizację mojego pomysłu, ale nie wiem, czy ta wolna chwila szybko nadejdzie...
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 12:08, 27 paź 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Beatko, dwie pierwsze fotki są z Ogrodu z lustrem, z drugiej części realizacji Danusi:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=335
Bardzo fajne zestawienie lawendy z bukszpanem. Zamiast stożków, mogłyby być kulki i do tego kulki na kiju

Co do gracilimusów, to rok temu o tej porze kupiłam w szkółce na wyprzedaży po 7 zł, a pierwotna cena 22. Woleli wyprzedać przed zimą

Vanilki kupowałam rok temu i się słabo przebarwiły do zimy, podejrzewałam, ze mam oszukane, ale w tym roku pokazały na co je stać i były piękne. Może u ciebie będzie podobnie?

Iwonka no tak mi te zdjęcia gdzieś znajome były, matko .... jak jeszcze znajdę czas to zajżę do ogrodniczego może akurat cos mi się trafi
Wiesz co coraz bardziej czasem mi się wydaje, że to jednak vanilki ... nawet w ogrodzie z lustrem gdzieś Danusia pisała czym różni się pinky od vanilek
Buziaki
Mój ogród pod górkę... 08:07, 27 paź 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Cześć Kasiu. Miłego dnia życzę.
U mnie dziś było na minusie i biało od mrozu

Cześć Iwonko! Wzajemnie! U mnie też na trawniku w cieniu było szaro Chyba trzeba się przyzwyczajać
Mój ogród pod górkę... 08:04, 27 paź 2015

Do góry
Cześć Kasiu. Miłego dnia życzę.
U mnie dziś było na minusie i biało od mrozu
Ogródek Iwony 07:59, 27 paź 2015

Do góry
Olu, tobie też życzę miłego dnia.
Słoneczko zagląda przez okno, więc się mocno zdziwiłam, jak ja się przez nie wychyliłam. Dziś wszystko przymroziło. Na trawniku, trawach, hortkach jest szron.
W nocy musiała być ujemna temperatura. Rano o 7.00 było -1.

Słoneczka wszystkim życzę.
Czasem słońce czasem deszcz 07:34, 27 paź 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ewa, yulipanowca madz chyba najładniejszego na O
U Małgosi z ogrodu na glinie przebarwił się ledwo, ledwo ...
Miłego dnia

Iwonka nawet nie wiesz jak mi się miło zrobiło chociaż żadna to moja zasługa cieszę się że coś mojego może się podobać
Moja "przyziemna" :) pasja 07:15, 27 paź 2015

Do góry
Cudowna rabata. Jagoda, mogłabyś wstawić zdjęcie tej rabaty o różnych porach roku dla porównania?
Zapamiętałam zmienność kolorów na niej.

Jak myślicie, czy Orange Rocet mógłby dorównać wybarwieniem ?
Czasem słońce czasem deszcz 07:07, 27 paź 2015

Do góry
Ewa, tulipanowca masz chyba najładniejszego na O
U Małgosi z ogrodu na glinie przebarwił się ledwo, ledwo ...
Miłego dnia

edit: Matko kochana, jak telefon literówki przerabia
Samej siebie nie mogłam przeczytać
Kosolkowa Pasja 07:02, 27 paź 2015

Do góry
Ja też chyba lubię wpleść trochę naturalnych barw...
Olu, skąd czerpiesz inspiracje?
Kosolkowa Pasja 06:10, 27 paź 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Wianuszek śliczny. Wklejaj czasem Olu swoje prace. Bardzo je lubię

Dziękuję Ci Iwonko. To pierwszy z serii. Wczoraj ruszyła produkcja, teraz już będę "plotła" codziennie. Szczerze mówiąc, to ja wolałam go gdy był w "pół roboty" - gdy szyszki, orzechy i patyki były w naturalnym kolorze, przeplatane tylko bielą i srebrem ozdób. No ale takie było zamówienie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies