Jeśli czosnki w połowie maja masz już takie ładne to może nie myśleć o innych cebulowych wcześniej kwitnących?
Koniec maja wycinam liście czosnków i już ML jest w miarę ładny a pewnie jeżówki w tym czasie pokazują już liście?
Czosnek kończy kwitnienie a zaczynają jeżówki czyli tak naprawdę cały czas coś sie dzieje
Element dekoracyjny na zimę bardzo wskazany...Mam proso, które okropnie się pokłada ale ze względu na to, że na zimę ścinam kwitostan do wazonów przeniosłam go na rabatę do części gospodarczej.
Czyli Virgin wygrywa Nawet już znalazłam sklep gdzie są dostępne. Zaczynam się wciągać...
Idę zobaczyć do Ciebie na te czosnki. Główkowaty pasuje mi bardzo kolorystycznie do ogrodu między hortensje ale z tym półcieniem może być problem. Lipa sąsiada coraz większa i już nawet widzę po smaragdach jak mniejsza ilość słońca i wody wpływa na nie niekorzystnie
Tulipany średnio lubię ale czy jest coś innego wcześnie kwitnącego białego z cebulowych? Tak aby zakwitały przed Everestami?
20 maj, za jakiś tydzień liście przycięłam do połowy, a za kolejny tydzień wycięłam całkowicie..
17 czerwiec i potem długo te kule są też ozdobne.. tylko robią się brązowe, ale kule są bardzo trwałe, ja je potem ścinam i wstawiam do wazonu... na zewnątrz.. i kule są do teraz, stoją w starej donicy na rabacie
Pogooglowałam z podanych propozycji i mam trzy typy
Wysoka do 1m.- White Swan
Niższa do 60 cm- biała Virgin i zielona Green Jawel. Te niższe bardziej mi się podobają
Muszę dzisiaj po pracy iść tam z miarką i dokładnie pomierzyć.
Problemem może być ML, który rośnie tam jakby chciał a nie mógł... w ogrodzie ML ładnie przyrastają a te jakieś opóżnione w rozwoju.
Jeśli w przyszłym roku ML dalej bądą stały w miejscu to jeżówki mogą być te niższe ale jak zaczną rosnąć to jeżówki już wyższe...I bądz tu ogrodniku mądry
Anek coś czułam, że konkretnie pomożesz Lubię to Twoje konkretne podejście do tematu poparte doświdczeniem.
Na wiosnę planuję aby były jakieś cebulowe, myślałam o białych tulipanach ale kiedy one kwitną to oczywiście nie wiem ( taki ze mnie ogrodnik jak z koziej....).Poszukam tych narcyzów o któych piszesz chociaż nie wiem czy te żółknące liście nie będą mnie denerwować...
Czyli wiosną będzie coś kwitnącego, koniec maja będą juz widoczne trawy, na koniec czerwca myślałam o czosnkach główkowatych, które planuję posadzić też w ogrodzie w hortensjach ale wygooglowałam Everesty i myślę, że będą jeszcze lepsze Będą łądnie się komponować z zielonym bluszczem.
Lato to jeżówki. Masz rację, że musi być coś wyższego. Niska bylina zostanie zagłuszona przez ML, które będą coraz większe i szersze więc jezówka Secret Pride odpada ale zostaje White Swann, którą również poleciła Ola
Nie ukrywam, że Green Jewel bardzo mi się podoba! Ta limonkowa zieleń jest śliczna...
Czyli teraz pozostaje mi wybrać między tymi dwoma jeżówkami
Dzięki za info o zawilcach. Jednak za wysokie i żałuję bardzo bo kwiaty ma piękne. Może polecisz coś na biało kwitnącego z delikatnymi kwiatami, tak max. do 60 cm.?