Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

polinka 08:12, 27 wrz 2015

Madzenka napisał(a)
Dla zawilców chyba masz tam za mało miejsca. Głosuję za jeżówkami

Rabata bardzo wąska 1,5x 0,5m.

A może coś innego na biało kwitnącego wys. do 50-60 cm.??
nawigatorka 08:21, 27 wrz 2015

50 cm to faktycznie ciasno a juz chcialam za zawilcami zaglosowac.hmmm a tam.jest cien czy slonce? Moze tawuly biale? Jezowki tez bylyby super mysle.
polinka 08:34, 27 wrz 2015

nawigatorka napisał(a)
50 cm to faktycznie ciasno a juz chcialam za zawilcami zaglosowac.hmmm a tam.jest cien czy slonce? Moze tawuly biale? Jezowki tez bylyby super mysle.

Zawilce jednak za wysokie...Madżenka pisała,że Jej białe mają 140 cm! Półcień do 13.00 póżniej pełne słońce. Tawuły muszę poszukać.

Nie przypuszczałam, że w tym roku będą szukać bylin kwitnących A ja w tych tematach bardzo początkująca...

JAk tam weekend?? Sobota udana?
polinka 08:40, 27 wrz 2015

Niestety tawuła i tawułka odpada Za bardzo poczochrane i za duże kwiaty.

Chciałabym delikatne, drobne kwiatki
Juzia 09:21, 27 wrz 2015

Najpierw orliki, a później jeżówki bym obstawiała

A może liatry???
Mala_Mi 09:26, 27 wrz 2015

Zawilce tu odpadają, będą się pokładać, za mało miejsca. Tawułka moim zdaniem tu nie pasuje i za dużo słońca, szybko zrobi się brzydka, ona lubi półcieniste miejsce i wilgotne.

Teraz pytanie ..kiedy chcesz by było tu najładniej?? Byliny kwitną tylko jakiś czas.

Wiosną tu najpuściej i najsmutniej bo nie ma traw. Może narcyzy (narcyze - nigdy nie wiem jak to się odmienia) drobnokwiatowe Pepeperziva White lub typu żonkil Mount Hood lub średnie Thalia. Kwitną w kwietniu, przełom kwietnia/maja
Wada - długo żółknące liście
Zaleta - kwitną bardzo wcześnie, długo i narcyzów nie trzeba wykopywać

Osobiście uwielbiam połączenie traw z czosnkami, czosnki Everest trzymają się sztywno pomimo swojej wysokości. Będzie fajne uzupełnienie rabaty przed wzrostem traw. Czosnki będą górowały nad trawami. Zasychające liście dziewczyny ucinają bez szkody dla czosnków.

Z pozostałych bylin moim zdaniem nadaje się tu tylko jeżówka. Połączenie jeżówek i traw zawsze jest eleganckie. Jeżówki długo kwitną.
Pasują tu o sztywnych pędach by się tak łatwo nie pokładały i do głowy mi przychodzi White Swann (do metra).. i Secret Pride (do 60cm).
Wydaje mi się, że wysoka tu też będzie pasować i nie musi być posadzona niska jeżówka, którą stłamsi trawa.

Może udałoby Ci się wcisnąć czosnki i jeżówki. Jak za 3 lata zrobi Ci się za gęsto to to wszytko podzielisz.. cały asortyment tyle wytrzyma bez wykopywania.

Z niższych i sztywnych jeżówek poleciłabym Ci jeszcze Green Jewel, nie jest białą tylko limonkowa, kwitnie najpóźniej z jeżówek, jest bardzo sztywna.

Jeżówki nie maja drobnych i małych kwiatków, ale pasują do traw.

Edit. Jeżówki kwitną od początku lipca do końca września, jak będziesz przycinać przekwitłe kwiatostany to pojedyncze kwiaty będą jeszcze dłużej. Green Jewel zaczyna o miesiąc później i miesiąc dłużej kwitnie.
leon60 09:33, 27 wrz 2015

polinka napisał(a)

Ola a jaką wysokość osiągają jeżówki? Kwitną przez dłuższy czas?

Widzę, że już Ania odpowiedziała Białe czosnki i jeżówki to dobry pomysł
Mala_Mi 10:03, 27 wrz 2015

Juzia napisał(a)
Najpierw orliki, a później jeżówki bym obstawiała

A może liatry???

Białe orliki są tylko niskie, do 20cm i orliki lubią raczej półcieniste stanowiska, na słońcu szybko brzydną, potem brzydko zasychają. Liście orlików (bujne) będą leżeć na liściach jeżówek i z tego powodu jeżówki będą potem chorować..

Czosnki też mają liście, ale jeszcze przed jeżówkami, które potem cale się szybko wycina. I trzeb wyciąć by jeżówki nie łapały grzyba.

Orliki nadają się na szersze rabaty gdzie potem zginą w tłumie.

Liatry.. mam do nich ciągle mieszane uczucia. Liatry do traw raczej nie pasują, bo jedne i drugie są strzeliste.. dwa smukłe akcenty ...na wąskiej rabacie to za dużo. Ja liatry już przesadzam po raz kolejny, jakoś nie mogę ich wkomponować..

Tak samo z białych są fajne odętki, ale to też smukły i wysoki pokrój który nie pasuje do traw.

Jak coś wymyślę to napiszę, ale myślę że jeżówki i czosnki..
Kuba 10:08, 27 wrz 2015

Idziesz w kfiatki?
Pomysł Ani bardzo bardzo
Juzia 10:16, 27 wrz 2015

Ja mam metrowe białe orliki.... no chyba, że chodziło o liście tylko?
A że bujne te liście to fakt.