Zawilce tu odpadają, będą się pokładać, za mało miejsca. Tawułka moim zdaniem tu nie pasuje i za dużo słońca, szybko zrobi się brzydka, ona lubi półcieniste miejsce i wilgotne.
Teraz pytanie ..kiedy chcesz by było tu najładniej?? Byliny kwitną tylko jakiś czas.
Wiosną tu najpuściej i najsmutniej bo nie ma traw. Może narcyzy (narcyze - nigdy nie wiem jak to się odmienia) drobnokwiatowe Pepeperziva White lub typu żonkil Mount Hood lub średnie Thalia. Kwitną w kwietniu, przełom kwietnia/maja
Wada - długo żółknące liście
Zaleta - kwitną bardzo wcześnie, długo i narcyzów nie trzeba wykopywać
Osobiście uwielbiam połączenie traw z czosnkami, czosnki Everest trzymają się sztywno pomimo swojej wysokości. Będzie fajne uzupełnienie rabaty przed wzrostem traw. Czosnki będą górowały nad trawami. Zasychające liście dziewczyny ucinają bez szkody dla czosnków.
Z pozostałych bylin moim zdaniem nadaje się tu tylko jeżówka. Połączenie jeżówek i traw zawsze jest eleganckie. Jeżówki długo kwitną.
Pasują tu o sztywnych pędach by się tak łatwo nie pokładały i do głowy mi przychodzi White Swann (do metra).. i Secret Pride (do 60cm).
Wydaje mi się, że wysoka tu też będzie pasować i nie musi być posadzona niska jeżówka, którą stłamsi trawa.
Może udałoby Ci się wcisnąć czosnki i jeżówki. Jak za 3 lata zrobi Ci się za gęsto to to wszytko podzielisz.. cały asortyment tyle wytrzyma bez wykopywania.
Z niższych i sztywnych jeżówek poleciłabym Ci jeszcze Green Jewel, nie jest białą tylko limonkowa, kwitnie najpóźniej z jeżówek, jest bardzo sztywna.
Jeżówki nie maja drobnych i małych kwiatków, ale pasują do traw.
Edit. Jeżówki kwitną od początku lipca do końca września, jak będziesz przycinać przekwitłe kwiatostany to pojedyncze kwiaty będą jeszcze dłużej. Green Jewel zaczyna o miesiąc później i miesiąc dłużej kwitnie.
Białe orliki są tylko niskie, do 20cm i orliki lubią raczej półcieniste stanowiska, na słońcu szybko brzydną, potem brzydko zasychają. Liście orlików (bujne) będą leżeć na liściach jeżówek i z tego powodu jeżówki będą potem chorować..
Czosnki też mają liście, ale jeszcze przed jeżówkami, które potem cale się szybko wycina. I trzeb wyciąć by jeżówki nie łapały grzyba.
Orliki nadają się na szersze rabaty gdzie potem zginą w tłumie.
Liatry.. mam do nich ciągle mieszane uczucia. Liatry do traw raczej nie pasują, bo jedne i drugie są strzeliste.. dwa smukłe akcenty ...na wąskiej rabacie to za dużo. Ja liatry już przesadzam po raz kolejny, jakoś nie mogę ich wkomponować..
Tak samo z białych są fajne odętki, ale to też smukły i wysoki pokrój który nie pasuje do traw.
Jak coś wymyślę to napiszę, ale myślę że jeżówki i czosnki..