Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

polinka 10:18, 27 wrz 2015

Juzia napisał(a)
Najpierw orliki, a później jeżówki bym obstawiała

A może liatry???

Orlików nie lubię...liatry nie znałam, znalazłam i też poczochrana

Jeżówki fajne!
MirellaB 10:21, 27 wrz 2015

Paulinka, nie wiem co się u Ciebie dzieje na wątku - za dużo stron mam do nadrobienia Kwitnących szukasz?
leon60 10:31, 27 wrz 2015

Chyba będą jeżówki
Zobacz sobie jeszcze odmianę Virgin, Papallo White, Purity, Avalanche niższe od poprzednich
polinka 10:38, 27 wrz 2015

Mala_Mi napisał(a)
Zawilce tu odpadają, będą się pokładać, za mało miejsca. Tawułka moim zdaniem tu nie pasuje i za dużo słońca, szybko zrobi się brzydka, ona lubi półcieniste miejsce i wilgotne.

Teraz pytanie ..kiedy chcesz by było tu najładniej?? Byliny kwitną tylko jakiś czas.

Wiosną tu najpuściej i najsmutniej bo nie ma traw. Może narcyzy (narcyze - nigdy nie wiem jak to się odmienia) drobnokwiatowe Pepeperziva White lub typu żonkil Mount Hood lub średnie Thalia. Kwitną w kwietniu, przełom kwietnia/maja
Wada - długo żółknące liście
Zaleta - kwitną bardzo wcześnie, długo i narcyzów nie trzeba wykopywać

Osobiście uwielbiam połączenie traw z czosnkami, czosnki Everest trzymają się sztywno pomimo swojej wysokości. Będzie fajne uzupełnienie rabaty przed wzrostem traw. Czosnki będą górowały nad trawami. Zasychające liście dziewczyny ucinają bez szkody dla czosnków.

Z pozostałych bylin moim zdaniem nadaje się tu tylko jeżówka. Połączenie jeżówek i traw zawsze jest eleganckie. Jeżówki długo kwitną.
Pasują tu o sztywnych pędach by się tak łatwo nie pokładały i do głowy mi przychodzi White Swann (do metra).. i Secret Pride (do 60cm).
Wydaje mi się, że wysoka tu też będzie pasować i nie musi być posadzona niska jeżówka, którą stłamsi trawa.

Może udałoby Ci się wcisnąć czosnki i jeżówki. Jak za 3 lata zrobi Ci się za gęsto to to wszytko podzielisz.. cały asortyment tyle wytrzyma bez wykopywania.

Z niższych i sztywnych jeżówek poleciłabym Ci jeszcze Green Jewel, nie jest białą tylko limonkowa, kwitnie najpóźniej z jeżówek, jest bardzo sztywna.

Jeżówki nie maja drobnych i małych kwiatków, ale pasują do traw.

Edit. Jeżówki kwitną od początku lipca do końca września, jak będziesz przycinać przekwitłe kwiatostany to pojedyncze kwiaty będą jeszcze dłużej. Green Jewel zaczyna o miesiąc później i miesiąc dłużej kwitnie.

Anek coś czułam, że konkretnie pomożesz Lubię to Twoje konkretne podejście do tematu poparte doświdczeniem.

Na wiosnę planuję aby były jakieś cebulowe, myślałam o białych tulipanach ale kiedy one kwitną to oczywiście nie wiem ( taki ze mnie ogrodnik jak z koziej....).Poszukam tych narcyzów o któych piszesz chociaż nie wiem czy te żółknące liście nie będą mnie denerwować...

Czyli wiosną będzie coś kwitnącego, koniec maja będą juz widoczne trawy, na koniec czerwca myślałam o czosnkach główkowatych, które planuję posadzić też w ogrodzie w hortensjach ale wygooglowałam Everesty i myślę, że będą jeszcze lepsze Będą łądnie się komponować z zielonym bluszczem.

Lato to jeżówki. Masz rację, że musi być coś wyższego. Niska bylina zostanie zagłuszona przez ML, które będą coraz większe i szersze więc jezówka Secret Pride odpada ale zostaje White Swann, którą również poleciła Ola
Nie ukrywam, że Green Jewel bardzo mi się podoba! Ta limonkowa zieleń jest śliczna...
Czyli teraz pozostaje mi wybrać między tymi dwoma jeżówkami

Dzięki wielkie za pomoc!
polinka 10:40, 27 wrz 2015

leon60 napisał(a)

Widzę, że już Ania odpowiedziała Białe czosnki i jeżówki to dobry pomysł

Uśmiecham się jak to czytam U mnie w ogrodzie kwitnące??
polinka 10:42, 27 wrz 2015

Dziewczyny na chwile Was zostawię...muszę trochę popracować
ewa004 11:47, 27 wrz 2015

Ja tez obstawiam jeżówki
Chociaż dla nie nr jeden w połączeniu z ML są zawilce ,ale jeżówki tez pięknie.

Ja mam u siebie zwykłe różowe jeżówki posadzone w Ml ,ale chcę wymienić na białe zawilce ,bo mam tam półcień i jeżówki bardzo szybko mi przekwitły .
Teraz straszą badyle ,nie podoba mi się to .
polinka 12:18, 27 wrz 2015

Mala_Mi napisał(a)

Białe orliki są tylko niskie, do 20cm i orliki lubią raczej półcieniste stanowiska, na słońcu szybko brzydną, potem brzydko zasychają. Liście orlików (bujne) będą leżeć na liściach jeżówek i z tego powodu jeżówki będą potem chorować..

Czosnki też mają liście, ale jeszcze przed jeżówkami, które potem cale się szybko wycina. I trzeb wyciąć by jeżówki nie łapały grzyba.

Orliki nadają się na szersze rabaty gdzie potem zginą w tłumie.

Liatry.. mam do nich ciągle mieszane uczucia. Liatry do traw raczej nie pasują, bo jedne i drugie są strzeliste.. dwa smukłe akcenty ...na wąskiej rabacie to za dużo. Ja liatry już przesadzam po raz kolejny, jakoś nie mogę ich wkomponować..

Tak samo z białych są fajne odętki, ale to też smukły i wysoki pokrój który nie pasuje do traw.

Jak coś wymyślę to napiszę, ale myślę że jeżówki i czosnki..

Anek, nie musisz już myśleć Jest dobrze!!
polinka 12:20, 27 wrz 2015

Kuba napisał(a)
Idziesz w kfiatki?
Pomysł Ani bardzo bardzo

Ewka, sama jestem zdziwiona, że myślę o kwiatkach...

Pomysł też mi się widzi Nawet bardzo.
polinka 12:21, 27 wrz 2015

MirellaB napisał(a)
Paulinka, nie wiem co się u Ciebie dzieje na wątku - za dużo stron mam do nadrobienia Kwitnących szukasz?

Mirelka ano i na mnie padło