Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 16:04, 23 sie 2020

Do góry
Gulasz w trakcie
Rozpoznawanie roślin balkonowych 15:54, 23 sie 2020

Do góry
Witam. Czy wie ktoś może co to za roślina? Czy jest jednoroczna? Kupiłam w tym roku i jestem zachwycona, nie będę wiedziała czego szukać w przyszłym roku. Pomocy!
W samym słońcu 15:50, 23 sie 2020

Do góry
O, taka zamiana by byla
Czyli 4 mont blanc i drzewa- szkoda że ja sama nie wiem co by tam pasowało :/
Zobaczę jakie drzewa będą. Nie wiem czy judaszowca bym znalazła takiego który by mi odpowiadl
Bo coś z owalna koroną bym chciała
A od strony sąsiada chyba tego klona posadzę, on powinien być łatwiej dostępny niż platan
Kłopoty - problemy z trawnikiem 15:31, 23 sie 2020

Do góry
Serwus.
Mam problem z rocznym trawnikiem.
1. Po nawozeniu jesiennym ( yara jesienny nawóz) zaczęły pojawiac się przebarwienia i miejscami trawa wysusza się- jak temu zaradzic?
2. Zauważyłem, że znacząco rośnie ilość seledynowej trawy( taka, którą łatwo wyrwać ręcznie razem z korzeniami i względem pozostałej trawy rosnie szybciej).
3. Co to za roślina? Zdjecie nr 3.
Czy to jest perz czy chwastnica? - w miejscach gdzie nie urosła trawa, "to coś" pnie się po podłożu i sztucznie zageszcza trawę. Ponadto odkąd kosze trawę wyżej, to zauważyłem, że to coś rozrosło się bardziej niż za czasów, kiedy trawę kosilem nisko.

Dodam, że trawnik nawozilem w tym roku:
Nawóz wiosenny barenbrug
Nawóz letni yara
Nawoz jesienny yara

Na chwasty użyłem - chwastox ew 260 - oprysk na całej powierzchni
Bayer puma universal również na całej powierzchni. Tutaj kolejne ważne pytanie- czy oprysk należy prowadzic punktowo czy po całej powierzchni?

Nie zmierzyłem Ph gleby, zaś wszelkie kroki podejmowalem na podstawie informacji wyczytanych w internecie.
Czas najwyższy zapytać o poradę fachowców!

Z góry dziękuję za pomoc.
Pachnący ambrą 15:23, 23 sie 2020

Do góry
Anda napisał(a)
Dopasowałam się na moim planie do tego, co miałaś na Twoim planie. Wiele nie zmieniłam, jedynie trochę układ. Moim zdaniem nie powinnaś sadzić Annabelle, bo się pokładają. Mają bardzo wiotkie gałęzi i tak jak pisze Sylwia, są dość duże. Poszłabym raczej w mniejsze i sztywniejsze hortensje. Ewa777 ma piękną kolekcję. Zapytaj się jej, jakie poleciłaby na to miejsce. Wg mnie seria Magical four Seasons jest świetna, bo sztywna i niewielka. Mrozy jej też nie straszne

Dodałam zimozielone paprocie. Zimą pięknie zdobią i są raczej bezproblemowe. Jest parę rodzajów i odmian, więc wybór jest. Hosty na zimę zanikają, a goła ziemia czy też mulcz zimą wyglądają dość smutnie.

Cotula dioica jako wypełniacz/zadarniacz pomiędzy płytami i pod drzewem. Oczywiście mogłabyś pójść tu też w Ajugę. Tylko ta kwitnie i jest trochę wyższa jednak, ale ładna

Na takiej rabacie mogłabyś pójść w większą ilość rodzajów bylin, ale nie wiem, czy to Twój kierunek Oczywiście przydałyby się na wiosnę jeszcze cebulowe, np. krokusy, Erythronium, Corydalis, Anemone nemorosa, Leucojum vernum, Ornithogalum nutans itp.

Zbieram szczękę z podłogi! Ta rabata wygląda świetnie! Ewa jak ty to zrobiłaś?! No po prostu jest idealna Hortensje jak najbardziej do zmiany. Podpytam Ewe777, ale te z Serii Magical bardzo mi się podobają. Dziękuję za pomoc!
Małymi krokami-Ogród Wioli 15:10, 23 sie 2020

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Wiolu, to są kłosowce? Zachwycające
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 15:09, 23 sie 2020

Do góry
sarenka napisał(a)
Ewa, gdzie znajdę u Ciebie tego globosuma??

Proszę

Młodziutki egzemplarz, mam go od roku, korona jeszcze nieregularna ale bardxo ładnie zaczyna się zagęszczać
Hortensjada 15:07, 23 sie 2020

Do góry
Dzien dobry. Jestem tu nowa. Zakochałam się w hortensjach od pierwszego wejrzenia w tym roku założyłam ogród. Posadziłam w sumie 21 szt hortensji (18 bukietowych i 3 ogrodowe). W maju kupowałam male sadzonki m in. 3 szt. Polar Bear. Teraz gdy już zakwitły kazda wyglada inaczej i moim zdaniem kazda jest inna odmiana. Proszę pomóżcie mi zidentyfikować odmiany ponieważ chce mieć "porzadek" w ogrodzie.
Hortensja nr 2 jest bardzo niska
Małymi krokami-Ogród Wioli 14:24, 23 sie 2020

Do góry
dorciabe napisał(a)

Wiola przypomnij proszę jakie hakonki tutaj posadzilas?

Tutaj mam zwykłe Macry, udało mi się kupić jakiś czas temu
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 14:17, 23 sie 2020

Do góry
O tak takie ukojenie ludzi tez duzo nie bylo.

nad woda zaczynaja sie pojawiac wazki, taka sliczna piekna tam fruwa ale jeszcze jej nie namierzylam aparatem
za to taka mniejsza czerwona mam
Małymi krokami-Ogród Wioli 14:06, 23 sie 2020

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Uwielbiam ten twój froncik
Ogródek przed domem - wejście 14:00, 23 sie 2020

Do góry
Mieszkam w Holandii więc Klimat można określić jako umiarkowany z charakterystycznym chłodnym latem( ale zdarzają się upalne) i łagodną zima. Wystawa południowo zachodnia, ziemia nie jestem pewna lecz tu kiedyś było pole i trochę terenów mokrych, z chodnika wchodzę na moją ścieżkę, bez ogrodzenia, budynek nie posiada historii taką klinkiere dostaliśmy w zestawie obok sąsiedzi mają biały i szary kolor wstawiam jeszcze zdjęcie z dalszej perspektywy.
Osiedlowy ogródek 13:59, 23 sie 2020

Do góry
Viola, nie wiem jak rozpoznasz po doniczce bo to zwykła 3l.
Ta szałwia na zdjęciu po lewej.
Po prawej wysiana z nasion fioletowa błyszcząca. Bardzo podobne liście tylko jaśniejsze, dopiero będzie kwitła. Zebrałam nasiona na Maderze, tam była dość wysoka ale myślałam że przez ich łagodny całoroczny klimat.

Zieleń, drewno i antracyt 13:59, 23 sie 2020

Do góry
Nie tylko w ogrodzie widać już początki jesieni
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 13:38, 23 sie 2020

Do góry
Potrzebna porada fachowców: usychają cyprysiki... Sadzone w kwietniu z donic...podlewane co 3dni
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 13:15, 23 sie 2020

Do góry
Green Jewel w końcu

A powojnik tak też mnie zachwyca. Te kwiatuszki się ścina?

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 13:10, 23 sie 2020

Do góry
Little Lime zaspały w tym roku

A na rozchodniku widać już jesień

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 13:08, 23 sie 2020

Do góry
Trochę porannych po deszczu

Pachnący ambrą 12:31, 23 sie 2020

Do góry
Dopasowałam się na moim planie do tego, co miałaś na Twoim planie. Wiele nie zmieniłam, jedynie trochę układ. Moim zdaniem nie powinnaś sadzić Annabelle, bo się pokładają. Mają bardzo wiotkie gałęzi i tak jak pisze Sylwia, są dość duże. Poszłabym raczej w mniejsze i sztywniejsze hortensje. Ewa777 ma piękną kolekcję. Zapytaj się jej, jakie poleciłaby na to miejsce. Wg mnie seria Magical four Seasons jest świetna, bo sztywna i niewielka. Mrozy jej też nie straszne

Dodałam zimozielone paprocie. Zimą pięknie zdobią i są raczej bezproblemowe. Jest parę rodzajów i odmian, więc wybór jest. Hosty na zimę zanikają, a goła ziemia czy też mulcz zimą wyglądają dość smutnie.

Cotula dioica jako wypełniacz/zadarniacz pomiędzy płytami i pod drzewem. Oczywiście mogłabyś pójść tu też w Ajugę. Tylko ta kwitnie i jest trochę wyższa jednak, ale ładna

Na takiej rabacie mogłabyś pójść w większą ilość rodzajów bylin, ale nie wiem, czy to Twój kierunek Oczywiście przydałyby się na wiosnę jeszcze cebulowe, np. krokusy, Erythronium, Corydalis, Anemone nemorosa, Leucojum vernum, Ornithogalum nutans itp.
Małymi krokami-Ogród Wioli 12:24, 23 sie 2020

Do góry

Wiola przypomnij proszę jakie hakonki tutaj posadzilas?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies