Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Do raju daleko - u Ewy 16:05, 19 sie 2020

Do góry
Princesse Diana w różnych fazach rozkwitu. Jest cudowna. Polecam każdemu. Mnie zachwyca codziennie

W moim małym ogródeczku - Dorota 16:03, 19 sie 2020

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Dziękuję niestety sierpniowy ogród kiepsko wygląda. Susza jet tak wielka, że nie daję rady uratować roślin. Dziś cały dzień chodziły chmury i nie było deszczu, wczoraj 4km dalej oblało równo - u nas nic. Podczas takich susz odechciewa się ogrodnictwa.

Kluczową jest woda. Tak gdzie rośliny są podlane tam wszystko "buja". Niestety woda jest kosztowna a po drugie podlewanie jest czasochłonne.
Do raju daleko - u Ewy 16:01, 19 sie 2020

Do góry
You &Me Together w różnych fazach rozkwitu.

Do raju daleko - u Ewy 15:57, 19 sie 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Zawsze tymi twoimi widokami się zachwycam

Dzięki Aniu Ja u Ciebie też zachwycam się bogactwem roślin i kwiatów I Twoimi zdjęciami

Do raju daleko - u Ewy 15:55, 19 sie 2020

Do góry
Dominika11 napisał(a)
i tak robie

To będzie je widać w przyszłym roku

Basia - Mój Świat 15:41, 19 sie 2020

Do góry
Onętek diablo

Onętek podwójny

Werbena patagońska z zatrwianem

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 15:36, 19 sie 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

To jest mega widok!!!!
Brzoza 'Doorenbos' - Betula utilis 'Doorenbos' 15:24, 19 sie 2020

Do góry
Witam właśnie dotarła brzoza doorenbos i mam wątpliwości co do miejsca szczepienia te na dole wygląda żle jest tam jakiś brązowy śluz, wygląda to tak jakby podkładka była złamana i ktoś ja reanimował.
Mam jeszcze pytanie o liście mają żółte przebarwienia ale tylko ich nerwy-czy to normalne?
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 14:57, 19 sie 2020

Do góry
Taram stipa wycięta

Lepiej wygląda w koszu? Buahaha

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 14:56, 19 sie 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Pięknie tu

Sylwia co masz tu na brzegu rabaty ? bom ślepa a fajnie to to wygląda
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 14:13, 19 sie 2020

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 14:10, 19 sie 2020

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 14:08, 19 sie 2020

Do góry

Ogród bez reguł 14:08, 19 sie 2020

Do góry
Ranek był chłodny, zachmurzony, ale nie deszczowy, niestety. Później wyszło słońce i zrobiły się tropiki, aż nie do wytrzymania. Udało mi się trochę zrobić, zanim uciekłam z krzykiem

Ogarnęłam doniczki (na szczęście niewiele ich) - zadołowałam prawie wszystkie.
Wycięłam miętę, melisę, liatrę i przetacznikowiec.
Zredukowałam ilość skoszonej trawy leżącej na stercie.
Dokończyłam obsadzanie płotowej rabaty - doszedł kopytnik, kokoryczka, przesadziłam hostę Whirlwind, tiarellę, siewki jarzmianek. Może jeszcze posadzę wietlicę Burgundy Lace, bo sąsiedztwo brunery jej nie służy.

Magnolia już postradała pierwszy kwiat, ale kolejne pąki już w gotowości. Może już nie będzie takich upałów i kwiaty będą cieszyły dłużej
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 14:02, 19 sie 2020

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:59, 19 sie 2020

Do góry

guzikowiec kwitnie i przekwita

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:56, 19 sie 2020

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:54, 19 sie 2020

Do góry
Troszkę kolorków bo ostatnio mało było

Zaczynam po raz kolejny... 13:21, 19 sie 2020

Do góry
andzia458 napisał(a)
Jasiek zasnął więc korzystam z okazji.
I zwątpiłam... Wkopuję w rabatę ten przekompostowany obornik, który zdobyłam żółty piach na głębokości szpadla... Siać w ogóle w coś takiego trawę?

Ponoć na piasku trawnik urośnie a na glinie nie ma szans. Sama nie wiem czy na takim żywym piachu będzie ładny trawnik, może popytaj na wątku trawnikowym.
A ja muszę piasek kupować
Wśród pól i lasów - nieśmiałe początki 13:17, 19 sie 2020

Do góry
Witam Wszystkich,
Jestem szczęśliwą posiadaczką działki o powierzchni 3600 m2. Przez wiele lat pole stało puste. Czas pandemii przyniósł wiele obaw o nasze zdrowie i bezpieczeństwo, ale też spowodował zmiany w podejściu do wielu rzeczy, wymusił aktywności, o których jeszcze kilka miesięcy temu nie myśleliśmy.
Ja po 2 miesiącach na 3-metrowym balkonie stwierdziłam, że mamy skarb w postaci gruntu, który trzeba wreszcie zagospodarować i tworzyć powolutku nasz azyl, odskocznię od miasta i zgiełku
Na chwilę obecną udało nam się ogrodzić działkę. Teraz planuję pierwsze nasadzenia i baaardzo potrzebuję Waszej pomocy i doświadczenia. Działka od północy graniczy z polem, a kawałek dalej jest dom sąsiadów mieszkających tam na stale. Od wschodu mamy drogę. Od południa pole, a za nim las. Od zachodu teren również jest zalesiony. Niestety w granicy naszej działki rośnie tylko jedna sosna - reszta jest za ogrodzeniem.

Działka ma 70 m długości, więc pomyślałam, że jakieś 15 m. od lasu można by zagospodarować w aranżacji leśnej - rośnie tam kilka samosiejek sony i brzozy . Czy warto je zostawić? Będą to docelowo ogromne drzewa, a działka jest spora. Jeśli kiedykolwiek uda nam się postawić tam jakiś domek, to pewnie zdecydowanie bliżej drogi, więc chyba nie powinnam mieć obaw o zbytnie zacienienie ?
Od strony drogi (za ogrodzeniem rosną 4 wierzby). Od wewnętrznej strony chciałabym zasadzić jakieś krzewy, które docelowo nas trochę osłonią. Myślałam o krzewuszkach, albo tawułach.
Na zdjęciu od strony północnej widzicie pas sosen - to siejki z lasu, które kiedyś wsadzili właściciele pola. Musieliśmy je przenieść bo były na granicy ogrodzenia i niestety większość się nie przyjęła Poczekam jeszcze do kolejnej wiosny, bo bardzo ubolewam nad stratą tych drzewek, ale obawiam się najgorszego Mam mnóstwo takich klikunastocentymetrowych samosiejek, mogłabym odnowić to nasadzenie, tylko pytanie czy to dobra opcja na zasłonę od sąsiadów? Małe sosny, mają gęsty pokrój od samego dołu, ale jak będzie za kilka, kilkanaście lat? Trochę za dużo chyba tak wysokich drzew ?? Może zostawić kilka a pomiędzy nimi zasadzić krzewy? Pęcherznice, dereń? Co polecacie? Jakieś niższe drzewka?
Od strony południowej chciałabym posadzić kilka drzewek białego bzu wzdłuż ogrodzenia, może kilka głogów o ciemnoróżowych kwiatach, a niżej krzewy - lilaki, jaśminowce, pęcherznice, dereń biały, budleje, może forsycje?
Niestety nie mam koncepcji jak zrobić to nasadzenie aby dobrze wyglądało. Krzewów nie chciałabym formować, chciałabym żeby miały jak najbardziej naturalny pokrój? Ograniczyć się do jednego gatunku czy może jakoś je przemieszać?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies