Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:27, 08 gru 2014

Do góry
ja molinię używam do opatulania. Najpierw agro, a na to snopek moliniowy i sznurek. Cieplej i nie ma paskudy białej dającej po oczach.

ja jeszcze na dobre nie wyszłam z ogrodu ( jeszcze 40% zywopłotu czeka na mnie)a juz zaczynam tęsknić powoli.

Lilie w leasingu- dobre!
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:09, 08 gru 2014

Do góry
Oj ile tu wpisów! Pozdrawiam wszystkich razem i każdego z osobna.

Bogdziu, skoro rozsądek dominuje u rodziców, to i dzieci można trafić rozsądne, które się poddają takiemu wychowaniu. Z drugim trudniej, inny charakter

Magnolia, dni tak krótkie, że niewiele się da zrobić, nawet sobota za krótka zanim wstanę i podgotuję obiad w domu, to już południe. Ogólne prace porządkowe teraz się trafiają (kto to wszystko poroznosił!?) Wczoraj wkładaliśmy karbid do otworów w ziemi (chyba się kiedyś zapadniemy, jak ser szwajcarski mamy ziemię wokół domu podziurkowaną!) Muszę kupić coś mocnego.
U nas małe katary też były, ale na razie bez zarywania szkoły. Ogólnie nie można narzekać na pogodę. Teraz dwa dni nocnych minusów zapowiadają, a potem znów na plusie. Ma to swoje zalety, ale ja jednak czuję, że musi być taka konkretna przerwa od ogrodu, żeby nie kusiło wyjść, że można jeszcze coś zrobić. Żeby porządnie zatęsknić do ogrodu.

Magda, taka ze mnie rozsądna kobita, że kupiłąm sobie kilka opakowań cebulek na próbę przy zakupach tulipanów i krokusów, a teraz nie mam gdzie ich wcisnąć. Tu będę przekopywać, tu też szykuje się rewolucja i wychodzi na to , ze nie mam miejsca. Jeszcze mi zostały te trzy lilie w leasingu Muszę chyba w doniczki dość duże i do ziemi, bo docelowo mam obmyślone miejsce, ale tam jeszcze chwastowisko.

Agnieszka, Pozdrawiam. Jak kiedyś sąsiad usłyszał, że stonkę zbieram z ziemniaków, to się za głowę złapał, że aż tak ekologicznie. Aż tak... Hmm... albo ekologiczne albo nie, wg mnie nie ma połówkowych rozwiązań. Jak mam pryskać, to po co mi ta robota, mogę od teściów takie mieć.

U mnie nie ma co pokazywac, więc cicho siedzę. Skupiam się powoli na świętach, ale bardzo powoli. W sobotę wyrwałam upadłe kwiatostany moliniom i zrobiłam suchą wiązankę. Fajnie to wygląda, w połowie przewiązana i tyle. Prosta, ale ładna ozdoba.

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:17, 08 gru 2014

Do góry
pisałaś u Mdżen że pogodę macie łądną. Cos działacie ogrodowo jeszcze?

My zaliczamy przeziebienia, katary, zatoki, wirusy żołądkowe.
Wieczorem parę ze średnim śsobie przejażdżkę na hulajnogach, fajnie było.
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 16:52, 07 gru 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Małgoś, znalazłam numer magnolii gdzie było o werbenie.. i Danusia pisze, że można trzymać ja w ciemnym, byle nie przesadzić z wodą.

Też się doszkoliłam , magnolia z listopada
Ogród prawie romantyczny 15:14, 07 gru 2014

Do góry
monteverde napisał(a)
A ta magnolia jest duża? ja nigdy nie okrywałam moich poza pierwszą zimą po posadzeniu, jeżeli Twoja jest młoda i rośnie w przewiewnym miejscu i choruje to ja okryj tylko nie zapomnij zdjąć otuliny na wiosnę kiedy ma kwitnienie? Bogdzia bardzo dobrze radzi z rodkami tylko jakby jeszcze napisała czemu torf tylko nasz, bo mnie to ciekawi pozdrówka

Magnolia młoda i nieduża, odmiana susan. Przesadzona dwa lata temu i dotąd na zimę okrywana. Rośnie na skraju rabaty i na pewno narażona jest na wiatr, ale ponieważ od lata dręczyły ją choroby grzybowe, a u nas na razie nie zapowiadają wielkich mrozów, zastanawiam się czy okrycie jej w tej chwili, nie stworzy dobrych warunków dla rozwoju jakiejś choroby

Pozdrawiam Aniu
Ogród pod trzema dębami 11:30, 07 gru 2014

Do góry
Ciemierniki zeszłoroczne. Mam cztery sztuki i wszystkie będą kwitły. Niestety, jak wiele rzeczy u mnie, popodgryzane przez ślimaki. Liczę, że kolejne kwiaty będą już ładne, bo mróz ostateczne ślimaki przegonił.

Magnolia na jednej gałązce m więcej pąków, niż w zeszłym roku całe drzewo. Skorzystałam z Marzenkowej rady i pospałam ją Magiczną Siłą
Ogród prawie romantyczny 11:28, 07 gru 2014

Do góry
A ta magnolia jest duża? ja nigdy nie okrywałam moich poza pierwszą zimą po posadzeniu, jeżeli Twoja jest młoda i rośnie w przewiewnym miejscu i choruje to ja okryj tylko nie zapomnij zdjąć otuliny na wiosnę kiedy ma kwitnienie? Bogdzia bardzo dobrze radzi z rodkami tylko jakby jeszcze napisała czemu torf tylko nasz, bo mnie to ciekawi pozdrówka
Ogród prawie romantyczny 19:08, 06 gru 2014

Do góry
yolka napisał(a)
Moja tez ma grzyba. Gdzieś czytałam zeby pryskać na wiosną zanim paki nabrzmieją, a teraz już nie wiem kiedy lepiej. Ociepliło się z okrywaniem mozna poczekać

Magnolia chorowała od połowy lata, ale wiosną profilaktycznie opryskam razem z różami
Czytałam, że zapowiadają opady śniegu na najbliższe dni
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:46, 05 gru 2014

Do góry
Gosia ale magicznie w ogrodzie! Swiątecznie jakby, szaro/biało i koronkowo.... ach!

Co małej pod choinkę.... bardziej umiem napisać co dużej. A może to samo obu- perfumy, ksiązkę ( małej to raczej serię mamoko)i ciuchy ( chociaż tu ławto wtopić u dużej)

U Agi, nie tylko w ogródku.. 12:25, 02 gru 2014

Do góry
WIOSNA.. ciąg dalszy
w dużej mierze "nowobogacki" kamień pod roślinami.. z czego do końca nie jestem zadowolona, ale coś z tym trzeba było zrobić jak już został wysypany. Te zielono-żółte kępy świetnie dają sobie na nim radę
pierwiosnki..

magnolia.. w tym roku postanowiła zakwitnąć i wychodzące nieśmiało zaspane piwonie

hiacynty.. i śliwa ozdobna

żurawki i berberysy.. uwielbiam ich kolory i nie z(a)mordowany rodek

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 10:08, 01 gru 2014

Do góry
Napia napisał(a)
Ładna ta asperkowa już jestem ciekaea, jak będzie wyglądać wiosną, gdy zakwitną cebulowe

Asperkowa potrzebuje kilku lat, żeby pokazać swoja urodę, w sumie posadziłam 4 asperki, zastanawiam się czy robić okrywy hortensjom, bo to ich pierwsza zima będzie, rabata jest wyściółkowana, ale zrobię test okryję dwie, a pozostałe dwie zostawię, krzewy hortensji były dość duże jak kupiłam, to może to wystarczy, sadzone wiosną, więc są już wystarczająco ukorzenione...wiosną zakwitnie na asperkowej magnolia, a dla ozdoby rabaty dosadziłam jeszcze krokusiki, żeby nie było smutno

Jesień nie była tak kolorowa jak rok temu, rabaty są już szarobure i ponure, albo we mgle, albo w kroplach deszczu.

na śnieżek już czekam

Kwiatowy ogródek Monteverde 13:19, 30 lis 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Magnolia wywołała do tablicy kamasję i wraca do łask Ale że kwitnie dwa razy to nie wiedziałam. Moja kwitnie tylko raz.. kupiłam jako konkretną odmianę a dostałam zupełnie co innego.

U mnie była aż do mrozu, mróz skosił ostatnie pąki
Kwiatowy ogródek Monteverde 10:13, 30 lis 2014

Do góry
Magnolia wywołała do tablicy kamasję i wraca do łask Ale że kwitnie dwa razy to nie wiedziałam. Moja kwitnie tylko raz.. kupiłam jako konkretną odmianę a dostałam zupełnie co innego.
Pszczelarnia 23:37, 27 lis 2014

Do góry
anka_ napisał(a)
Ewo ze względu na ilość stron nie jestem w stanie wczytać się dokładnie w wątek, ale o ogromnym zainteresowaniem będę śledzić '12 miesięcy w domu i w ogrodzie'.
Masz Ewo wspaniały ogród, z cudownym drzewostanem i pięknym strumieniem, i te stoliki. Tylko karczownika nie zazdroszczę.

Witaj!
Ten drzewostan to w chwili obecnej przedmiot naszych największych zabiegów.

Karczownika poskromimy.
Dla Ciebie drzewo - kalkomania cienia na ścianie. Magnolia.

Ogrodnik Mimo Woli cd 15:12, 27 lis 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Nasz dach ma jakieś 25 stopni. Teraz już "dachlawinen" nie ma Założyliśmy łapacze śniegu i spokój. Z impetem to waliło, jak zjeżdżał śnieg pod wpływem odwilży. Najgorzej było w rejonie koszy, tam najwięcej sie zbierało śniegu. Ogólnie to najgorszy był metr od okapu. W przedogródku wszytko mi łamało więc zimą stały drabiny i inne konstrukcje.. Kupiliśmy przez internet łapacze, wyszło nie tak drogo i jest spokój.
Na stromym dachu zjeżdża od razu, a na takim jak mój zbiera sie, zbiera i sru jazda bez trzymanki, że strach było wyjść z domu czy psa wypuścić by nie zabiło.
Tak wisiało....

A tak spadało..

dzięki Mała, jesteś super. Musze zgłebic temat walenia z dachu takiego typu- rozległy, dość płaski, wielospadowy. Ja mam dwuspadowy, pod dośc ostrym kątem- też śnieg siedzi na nim, a potem wali jak szalowny przy odwilży, tyle że dalej niż na metr- na ok 1.5 m
Ogrodnik Mimo Woli cd 14:28, 27 lis 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
Anka znów Cię pomęczę- Ty masz dom z czterospadwym dachem, dosyć płaskim, prawda?
Jak jest ze spadaniem śniegu- wali z impetem? Jak daleko od ściany czy okapu jest ta linia spadania?

Jeszcze wyczytałam że opisujesz się jako Kurdupla- Mała nie drażnij niewysokich babek. Nie kurdupel, tylko kobieta kieszonkowa!

Nasz dach ma jakieś 25 stopni. Teraz już "dachlawinen" nie ma Założyliśmy łapacze śniegu i spokój. Z impetem to waliło, jak zjeżdżał śnieg pod wpływem odwilży. Najgorzej było w rejonie koszy, tam najwięcej sie zbierało śniegu. Ogólnie to najgorszy był metr od okapu. W przedogródku wszytko mi łamało więc zimą stały drabiny i inne konstrukcje.. Kupiliśmy przez internet łapacze, wyszło nie tak drogo i jest spokój.
Na stromym dachu zjeżdża od razu, a na takim jak mój zbiera sie, zbiera i sru jazda bez trzymanki, że strach było wyjść z domu czy psa wypuścić by nie zabiło.
Tak wisiało....

A tak spadało..

Ogrodnik Mimo Woli cd 14:11, 27 lis 2014

Do góry
magnolia napisał(a)

Jeszcze wyczytałam że opisujesz się jako Kurdupla- Mała nie drażnij niewysokich babek. Nie kurdupel, tylko kobieta kieszonkowa!

Fajne określenie pierwszy raz się z takim spotykam,przyswoję na swój użytek
Ogrodnik Mimo Woli cd 12:38, 27 lis 2014

Do góry
Anka znów Cię pomęczę- Ty masz dom z czterospadwym dachem, dosyć płaskim, prawda?
Jak jest ze spadaniem śniegu- wali z impetem? Jak daleko od ściany czy okapu jest ta linia spadania?

Pszczelarnia 19:58, 26 lis 2014

Do góry
magnolia napisał(a)

Raczej ostnica trzcinnkowata- stipa calamagrostis. Na trzcinnika za niska

Stipa brachytricha to trzcinnik krótkowłosy innna nazwa Calamagrostis brachytricha

Rozwieję wątpliwości co do nazwy trawy, o którą pytała Ola, to Calamagrosis acutiflora "Waldenbuch". Rzeczywiście jest niższy od "Karl Foerster" ale podobny z wysokością do paskowanych (przynajmniej tak jest u mnie)Różni się jeszcze tym od innych trzcinników, że układa się w walcharz, nie jest pionowy jak inne. Bardzo go lubię, jest ślicznie zielony i bardzo wcześnie startuje wiosną.
Twoje wspomnienia podróżnicze przywołały też moje piękne, czerwcowe chwile

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 13:20, 26 lis 2014

Do góry
agniecha973 napisał(a)

Naprawdę tak czuć ode mnie tym zdrowym rozsądkiem???

Zdrowym rozsądkiem zdecydowanie, ale nie tylko tym... bystra i ciepła dziewczyna. Lubię takie 'kompozycje'ludzkie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies