Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Małymi krokami-Ogród Wioli 20:27, 05 sie 2020

Do góry

Dzień dobry ☺ u mnie również zaraz bedzie powstawac rabata z Hakone w roli głównej..jeszcze tylko muszę stworzyć ramy do rabat- chyba takie właśnie krawężnikowe- i tu moje pytanie: jak wysoko osadzane są krawężniki (na betonie?) wzgledem trawnika i rabat? Tzn ile będą wystawac ponad trawę tak żeby dobrze było ją kosić? Pozdrawiam podglądam i sadzę dalej..

Brzozowy raj 20:26, 05 sie 2020

Do góry
Ogród w remoncie 20:26, 05 sie 2020

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Testuję zestaw hortki Bobo i bodziszki

Cudny zestaw, będziesz zachwycona jak Ci to wszystko bujnie! Mam takie połączenie u siebie i wygląda zjawiskowo! Jakiego masz bodziszka? U mnie jest Rozanne, pięknie oplótł hortensje Bobo.
Pachnący ambrą 20:25, 05 sie 2020

Do góry

Anna i Ogród 20:22, 05 sie 2020

Do góry
Kasya napisał(a)
Gdzie hortensje nowe ?

Tu gdzie była przymiarka. Na razie mało widoczne. Muszą się rozrosnąć bo rośliny przed je zasłaniają za bardzo.

Tych seslerii tu nie będzie (kiedyś) więc mogłam je rozsunąć
Pachnący ambrą 20:20, 05 sie 2020

Do góry
Oto co udało nam się do tej pory zrobić. Najpierw kilka zdjęć tyłu działki, przed i po (robione telefonem bo aparatu nie posiadam):

2017rok

początek 2018

jesień 2018

2019

2020

Brzozowy raj 20:19, 05 sie 2020

Do góry
Sierpniowe zdjęcia
Ogrodowe wariacje 20:19, 05 sie 2020

Do góry
Wiaan napisał(a)
Dokonałam kilka zmian w tylnej części działki. Posadziłam hortensje limelight w szpalerze i podsadziłam danicami na przemian z rozplenicą hameln gold. Nie miałam jej dotąd i jestem ciekawa jak będzie się sprawować przy żwirowej bardziej iglastej rabacie w korze rosną wrzośce, które są po ścięciu i teraz nie wyglądają aktrakcyjnie, ale za to wczesną wiosną są super...tak to teraz wygląda:

Witam serdecznie i od razu spytam- jak były wykonane te kostkowe obrzeża rabat? Czy osadzane na betonie? Planuje zrobić takie lub z krawężnika. I jeszcze: jaka mieszanka trawy była siana? Chyba że z rolki?
Pachnący ambrą 19:54, 05 sie 2020

Do góry
Dzień dobry,
dwa lata temu wprowadziliśmy się do naszego wymarzonego domu, a od zeszłego roku, powoli bo własnymi siłami, staramy się stworzyć ogród. Szukając ogrodowych inspiracji trafiłam na to forum i przepadłam
Postanowiłam stworzyć swój wątek, bo w pewnym momencie zaczęłam się gubić w nadmiarze informacji i roślin, które chciałabym u siebie upchać. Mam nadzieję, że pomożecie mi wszystko trochę uporządkować.

Zaczynając od początku. Działka z domem ma niecałe 10 arów. Ziemia gliniasta. Sporo miejsca z przodu to podjazd wyłożony kostką. Za domem mamy całkiem duży taras, a na końcu działki z jednej strony znajduje się domek i plac zabaw dla naszych trzech synów, a po drugiej stronie malutka szklarnia i ogród warzywny. Od strony południowej, prawie na całej długości, poprzedni właściciele działki zasadzili pas thuji szmaragd, które są już całkiem wysokie. Niestety są posadzone w sporej odległości od ogrodzenia, tyłem spokojnie przejdzie dorosły mężczyzna, przez co marnuje się sporo miejsca, ale tak już musi zostać- nie będę ryzykowała przesadzania.

Wklejam poglądowe mapki, gdzie starałam się zaznaczyć linie rabat i umiejscowienie "architektury" ogrodowej.
Północ znajduje się na górze mapy. Wjazd do domu od zachodu, taras od wschodu.

Suche ogniska na trawniku zamkn 19:35, 05 sie 2020

Do góry
Bardzo proszę o pomoc w zdiagnozowaniu problemu, z jakim walczę od dłuższego czasu. Trawnik założony trzy lata temu. Z rolki, więc nie znam za bardzo składu. Od początku nie był idealny, ale ogrodnik twierdził, że dojdzie do siebie. Rok po założeniu miałem wysyp grzybów, w kolejnych latach już ich niebyło, ale na części trawnika pojawiły się dziwne ogniska. Wiosną było ok, wczesnym latem po kilku deszczowych dniach trawa zaczęła miejscami żółknąć, ostatecznie zostawiając placki z częściowo przesuszonymi źdźbłami w odcieniu według mnie różowawym. Nawożenie i nawadnianie raczej prawidłowe, ph zbliżone do obojętnego, koszenie dwa razy w tygodniu. Wrzucam poglądowe zdjęcia.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 19:04, 05 sie 2020

Do góry
Hakonki All Gold mają chyba z metr średnicy...

To zdecydowanie moje ulubione niższe trawy.
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 18:54, 05 sie 2020

Do góry
Takiemu to dobrze, zero zmartwień.... No może tylko czy miska napełniana o właściwej porze
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 18:50, 05 sie 2020

Do góry
Pomidorków dużo, nierówno idą, niektóre spadają jeszcze zielone

Ogród pod lasem 18:39, 05 sie 2020

Do góry
To pięciornik ??
Jaka paprotka ładna
Czyż nie podobny kwiatek ?
Ogród pod lasem 18:34, 05 sie 2020

Do góry
Dziś nowa część wyspy została zasypana korą. Chyba się nabzdryngolę na tę okoliczność;D

Przy okazji, czy rozpoznajecie tego pięciornika?

Ogród pod lasem 18:31, 05 sie 2020

Do góry
Pozdrawiam Was z kwartetowego tarasu, siostry

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 18:04, 05 sie 2020

Do góry
Kasya napisał(a)
Czy ma to sens ?

Ma .
Też uważam, że w razie czego to sobie poprzesadzasz .
Ogrodowe wariacje 17:52, 05 sie 2020

Do góry
Wiaan napisał(a)
Zaplanowałam przestrzeń wokół tarasu i proszę o poradę czy wg Was jest sensownie. Nie ma zbyt dużo roślin, chcę aby współgrały z resztą ogrodu.
Na pierwszym zdjęciu jest tył tarasu, który chcieliśmy nieco rozbudować, ponieważ bardzo późnym popołudniem świeci tutaj słońce i jest bardzo przyjemnie. Po zejściu z niego będzie ścieżka prowadząca do placyku z leżakami ( w planowaniu oczywiście ).Dodatkowo będą murowane donice. Te świerki na pniu już rosną, stąd tam się znalazły. Pozostałe planowane gatunki to kulki danica lub cisy, które nie wiem czy uda mi się kupić. Dodatkowo trawy jak mniejsze rozlenice lub selserie, hakonki, lawenda, cis formowany z tyłu bo tam mało słońca w ciągu dnia i w donicach ze świerkiem jałowiec płożący, a w białych donicach hortensja ogrodowa dla koloru.
Wydzieliłam też miejsce na palenisko.

Drugie zdjęcie pokazuje część, którą już wcześniej kombinowałam. Podpowiadałyście aby przysłonić elewację, ale chciałabym jednak coś niskiego w tym miejscu: kulki i hakonki i miejsce do przeciskania się aby umyć okna bo są nieotwieralne Poniżej donic lawenda. Ten formowany jałowiec wypadnie stąd i muszę upolować jakiś inny gatunek i ładniejszy okaz, bo nie mam już do niego cierpliwości. Ciągle coś mu dolega.

Co o tym myślicie, może zupełnie inaczej to widzicie. Czy te roślinki co wybrałam są ok?

Myślę, że fajnie zaplanowałaś te rabaty

Chociaż ja bym zrobiła szersze te rabaty pod oknami
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 17:49, 05 sie 2020

Do góry
Wolę nie mieć namiarów buahaha ale dzięki

Miałam Black knight, dwumetrową, za duża.. te moje są karłowe, ciekawe co jutro przyjedzie???

Tu je widać:

Pozdrawiam
Małymi krokami-Ogród Wioli 17:40, 05 sie 2020

Do góry
Wiaan napisał(a)
Wiola czy rozpoznajesz może jaka to hakone, kupiłam bez nazwy w casto. Nie wiem czy to all gold czy jakaś inna. 8

Wyglądają na All gold
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies