Basieńko, dawno u Ciebie nie byłam. A tu tyle piękności. I roślinne i te wiszące. Mam na myśli i mostek i to piękne coś na ścianie domku. Jar cudny. A to na zdjęciu to bez czarny?
Oj, tak. Na pewno tak. Pięknie tu jest.
U mnie też hortensje jeszcze w powijakach ale już coś tam jest widać. Spóźnione są bardzo w tym roku. A ogrodowe mniej kwiatów niż rok temu. Nie wiem czemu. może te majowe przymrozki tak zrobiły?
Rutewka to może z wiekiem nabiera masy, nie wiem. Mam ich kilka w różnych miejscach to przeważnie takie jakieś wiotkie, delikatne. A jedna kępka już chyba ze 3 lata to taka masywniejsza jest.
Pięknie masz Agatko, w każdym kątku zadbane, roślinki przemyślane pod każdym względem, i koloru, faktury, wielkości. Dopięte na ostatni guzik.
Dziękuję Ci za fotki piękny ja dzisiaj kupiłam zawilca mieszańcowego ale w kolorze białym ,spody kwiatków ma fioletowe ,śliczny jest
A na tego Twojego będę polować
Rabata przed tarasem. Złotlina przekopię przed brzozy, bo strasznie dużo odrostów daje, a tam może rozrastać się do woli. Jeżówki w takiej masie są cudne. A ile na nich motyli.
Dawno nie wstawiałam zdjęć, więc ostatnie lipcowe foteczki robione przez moją mamę, która mnie odwiedziła.
Postęp jest, wkopane słupki pod siatkę leśną, ale do skończenia potrzebuję pomocy męża, więc czeka. Za to winogrona już mają rozciągnięte druty. Kosmosy miałam przesadzać w łąkę - nie zdążyłam. Teraz jeszcze między nimi masa siewek rudbekii. Wzdłuż ogrodzenia przechowalnia bylin.
Domek do malowania, ale musimy poczekać aż minie fala upałów. Tu też potrzebuję pomocy, bo sama się boję. Pewniej się czuję jak mąż drabinę trzyma. A on akurat nieczasowy jest teraz.
Dziś otrzymałam przesyłkę z hortensjami bukietowymi Limelight i tak się zastanawiam, dlaczego nie mają żadnych kwiatów? Nie są już takie małe bo mają około 50 cm, a teraz jest pora kwitnienia. Mam inne, o wiele mniejsze sadzonki kupione w tym roku, które obecnie kwitną..Jaka może być przyczyna, że te które otrzymałam dziś nie kwitną?
I kilka szerszych kadrów z lipcowo/sierpniowego ogrodu.
Z drzewami na poniższym zdjęćiu temat jest otwarty, muszę je połączyć w jakąś jedną dużą rabatę i dołem wszystko podsadzić Mam tu 5 drzew (od lewej): wiąz holenderski 'Wredei', brzoza szczepiona 'Youngii', za nią buk pospolity 'Dawyck Purple', potem dereń pagodowy variegata, a lekko za nim rozłożysty dereń kousa 'Satomi'.
Rozarium mieści się w mieście Uetersen na północ ok 40 km powyżej Hamburga w centrum miasteczka, pzzy Berlinerstrasse. Ma formę dużego pięknego parku z mnóstwem ławek, altanek, mostków, zakątków i jest dostępne bezpłatnie. Obok znajdują się duze wygodne parkingi, też bezpłatne.