Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Małymi krokami-Ogród Wioli 15:00, 14 sie 2020

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Knautia z nasion mi w końcu zakwitła , piękny ma kolor

Piękna jest a posadzona że zwiewnymi trawami to jest to. Kupiłam też nasiona, ale nie wysialam w tym roku przez tego wirusa wiele rzeczy nie zrobiłam szczególnie w siewach może jeszcze w folii posieje.

U nas swierzbnica macedońska jest u ogrodnika po 20 zł taka wypasiona może kupię chociaż że 2 szt aby mieć wyrazie nieudanych wysiewie.
Napisz kiedy wysialas i kiedy zakwitła czy dobre wschody sa. Bo nieraz wysiejesz a guzik wschodzi.
Posiałam naparstnice i dosyć ładnie po wschodziła po niedzieli po flancuje do doniczek i do folii.

Masz nowoczesny ogród ładny zadbany może mniej. Ja z roboty nie wychodzę. Siedzę teraz i piele czyli opaleniznę utrwalam po powrocie znad morza.
Mój ogród taki sobie większy ale go lubię.

Odnośnie trawy Memory szczegółowo opisałam na moim wątku.

Pozdrawiam i zdrowia życzę w tych zakręconych czasach
To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:59, 14 sie 2020

Do góry
antracyt napisał(a)

Haniu, czy morwę masz jakąś odmianową i czy szczepioną? Chodzi mi odrosty. Napisz mi jeszcze proszę jak szybko rośnie.

To morwa biała. Najzwyklejsza. Odrostów nie daje. Jesienią przebarwia się na miodowocytrynowo.
W październiku wyglądała tak

Wsadzałam ją jako metrowy patyczek 4 lata temu.
Ptasi gaj 14:49, 14 sie 2020

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Elu ,ale piękny busz masz na rabatach ! trawniczek zieloniutki,że aż nierealny w tą suszę

Jak to jest z tym miskantem Memory,bo widzę,że i twojemu od dołu źdźbła przysychają.... ten typ tak ma czy to z suszy,bo i mnie to samo ,hmmm ?

Pozdrawiam

U mnie na pierwszej fotce to prześwitujące słońce. Ale trochę mi podsuszyli jak mnie nie było. Ten na 1 fot tam jest sucho i i bardzo dobra ziemia rośnie w gumisie.
Tak się zastanawiam bo dzisiaj jeszcze patrzyłam moze on taki z urody bo dolne pede ok 30-40 cm od dołu ten z foty górnej ma zdrewniałe pędy opadające liście i tego nie widać.

U dołu mam Memory w innym miejscu tam było i jest zawsze mokro i wilgotno i ziemia byle jaka

Dla porównania pokazuje Melopartusa który rośnie obok Memory z 2 i 3 fotki
Górka zielona dół też

Trzeba obserwować w następnym roku jakoś nie zwracałam na to uwagi że żółknie nawet jak ma wilgotno. Moim zdaniem jak wysoki to i pędy drewnieją i liście zasychają. Moje mała ok 2 metrów.

Pozdrawiam
Zaczynam po raz kolejny... 14:46, 14 sie 2020

Do góry
Pomidorki

To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:44, 14 sie 2020

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Na tle burzowego nieba uroczo prezentowała się katalpa i morwa.

Haniu, czy morwę masz jakąś odmianową i czy szczepioną? Chodzi mi odrosty. Napisz mi jeszcze proszę jak szybko rośnie.
Bez/Lilak - Syringa 14:38, 14 sie 2020

Do góry

Lilak japoński, zdjęcie z połowy czerwca
To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:36, 14 sie 2020

Do góry
I takie tamy na koniec.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:31, 14 sie 2020

Do góry
Na tle burzowego nieba uroczo prezentowała się katalpa i morwa.

Jarzębinie też ten kolor nieba służył. Kosy jeszcze nie podskubują owoców. Wolą zajadać się aronią.

Piękne młode przyrosty ma klon Henry'ego.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:26, 14 sie 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)
Normalnie aż mi się coś skręciło w środku z tęsknoty za ogrodem i Właścicielką
Barbulka już kwitnie popatrzę sobie w oczekiwaniu na moją.

Upały mnie wykańczają. Aktywność ogrodowa ograniczona do minimum - podlewanie.

Frontowa zegarowa cudna, te kopuły hortensji chłodzą i odświeżają

I ja i ogród jesteśmy do Twojej dyspozycji, gdybyś była w okolicy.
Wczoraj i dzisiaj przeszły nad nami burze. Dały trochę ulgi zmęczonym płucom, bo już nie ma czym oddychać.
Hortensje w tym sezonie szczęśliwe nad wyraz.

Wypadła mi przy tej pergoli kolejna róża Zephirine. Może da się znaleźć jakiś powojnik do półcienia?

Klon Ginnala ze swoimi nasiennikami ładnie współpracuje z hortensjami.

Ptasi gaj 14:20, 14 sie 2020

Do góry
CD

Ptasi gaj 14:17, 14 sie 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Mnie gryzą i też żadne smarowidła nie pomagają. EM to z domu po 16 nie wychodzi jest brunetem i tak go sobie upodobały że obsiadają go chmarami.
Na szczęście nad morzem komarów nie było.
Trzeba sobie kupić strój pszczelarski jak tak dalej będzie.

Tylko i wyłącznie brak wody podłej je solidnie. Mój jeden Memory też żółknie ale dzieci nie podlały i zaczął żółknąć. Jak ma zdrowe liście to tylko brak wody.

Kalina Watanabe bardzo w tym roku urosła długo w ziemi siedziała i nie rosla na dodatek wiosna jej kwiaty przymarzły.
Ta szara roślina to Santolina trochę nie wyraźną bo przesadzana późno zeschła i nowe odrosty wypuscila

Młode jeżówki po prawej

Gaura biała (stsrs panna) dużo siewek ma w tym roku i różowa (młódką tego roczna)

Elu co robisz z gaurą na zimę? Zabezpieczasz ją jakoś? Mam pierwszy rok, w zasadzie dopiero wsadziłam małe sadzoneczki. To dobra wiadomość, że się sieje
Ogród w mieście-ogrodzie 14:14, 14 sie 2020

Do góry
Ogród w mieście-ogrodzie 14:13, 14 sie 2020

Do góry
Ptasi gaj 14:13, 14 sie 2020

Do góry
CD

Memory ma bardzo szerokie liście pieknie zwisające a jak się ukladaja

Ogród w mieście-ogrodzie 14:13, 14 sie 2020

Do góry
Ogród w mieście-ogrodzie 14:12, 14 sie 2020

Do góry
zrobiły się nieaktualne (przełom lipca/sierpnia)

Ptasi gaj 14:05, 14 sie 2020

Do góry
CD

Tsuga opadła z igieł taka piękna była może za mokro miala

Ptasi gaj 13:58, 14 sie 2020

Do góry
CD

Już koniec kwitnienia

Blaski i cienie nowego życia 13:56, 14 sie 2020

Do góry
Urszulla napisał(a)
U mnie narazie tylko tyle
Jakie mielibyście pomysły na wykorzystanie ? Kiedyś kryto domy słomą, w dzisiejszych czadach pogodowych to chyba zbyt delikatny materiał. Tak sobie myślę.

Materiał na dachy nadal dobry - trwałość do 30 lat. Ale nie ma rzemieślników, którzy to potrafią (są w Holandii i północnych Niemczech) i nie tak się robi słomę na dach. Mój stryj - dekarz, wie, jak to się robi (kiedyś i takie dachy robił) ale taką słomę to trzeba inaczej wyhodować i żnąć. Z żyta najlepsza ponoć.

Z tej swojej zrobisz chochoły do róż. Wyściółkujesz truskawki, pustą glebę między siatką a żywopłotem a jak posiekasz, to i jako ściółka na rabaty będzie dobra. W balocie może też sama się rozłożyć od środka ale to trzeba czasu i przerośnie chwastem na zewnątrz.

Ptasi gaj 13:52, 14 sie 2020

Do góry
CD

Dęby błotne 3 czy ,4 rok dają czadu spore przyrosty gęstnieją

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies