Na wątku polecany na żywopłoty jest Hicksi... nigdy, przenigdy tego cisa nie polecę nikomu na żywopłot. Chyba, że ten żywopłot może mieć metr szerokości.
Powiem więcej - wszędzie na zachodzie Europy sadzi się żywopłoty z baccata....
Elu, nie mam pojecia, ale tutaj bambusy rosna w wielu ogrodach. Niektore sa ogromne, okazale, inne mniejsze...Nigdy im sie dokladniej nie przygladalam, nie moge ich miec u siebie, nie mam miejsca
Tak pomyliłam to brzozy maja płytki system Korzeniowy . Sosny palowy .
Za 20-30 lat to niech się inni martwią co posadzić.
Dalam różne propozycje co można posadzić. W każdym razie przy wszystkim trzeba robić jak się zaniedbania to i bukowy czy Grabowy żywopłot też będzie brzydko wyglądał. Cis baccata co metr?
Dzisiaj zrobilam foty moich brabantow kupowanych w Zlotoklosie wiesz gdzie .wstawię na mój wątek.
Dziękuję za odwiedziny i kolejny głos w sprawie drzew
Rozważam wszystkie możliwości może do kwietnia coś wymyślę sensownego
Jako parawan tam będą cisy ,bo do połowy płotu już są ,a pozostałe czekają w skrzyniach warzywnych na sadzenie .....nie wiem czy by to dobrze wyglądało połowa płotu żywopłot z cisów ,a połowa z choin ? .......tym bardziej ,ze cisy już mam
A nad drzewami cały czas sie zastanawiam - powyżej napisałam jakie tam mam drzewa ( na odcinku połowy płotu )
5 metrów to ma być ich docelowa wielkość raczej myśle o zakupie takich 2,5-3 m max
Buki czerwone mam zaplanowane tez w innym miejscu tu - czyli w przedogródku chciałabym kolumnowe drzewa ,ale żebym była w stanie utrzymać je na wysokości ok 4 metrów najlepiej ....ech .....muszę doczytać jeszcze duuuuuużo
Elu, ciesze sie ze moglam Ci to pokazac, nawet tak nie mysl Gdzies na watku mam jeszcze jedna fotke, stary budynek i przed nim, piekne, duze hortensje...Musialabym poszukac, jak znajde to Ci pokaze
Ten klematis to Montana Rubens, moja ukochana roslina w ogrodzie i moja wielka duma
Mam go juz tyle lat, nigdy nie mialam z nim najmniejszego klopotu. Tamtem rok jednak, a raczej majowe przymrozki, zniszczylo w Polsce kilka rubensow Pisaly o tym dziewczyny i u mnie na watku, i na watku o rubensie. Zaczelam wierzyc, ze nie jest on tak niezniszczalny jak u mnie w ogrodzie, i w moich okolicach. Kocham go jednak tak bardzo, ze wybacze mu wszystko
Elu, napisz prosze jakie kolory roz preferujesz i na co zwracasz uwage, to moze cos podpowiem, tz moge Ci powiedziec jakie ja mam roze i jak sie zachowuja
Magda jestem po lekturze łaciny. Więc tak jeżeli to jest ta wiśnia co napisałaś to ona dosyć szybko rośnie, też ją mam i co sezon po okwitnieciu ja tnę bo mi cień na skalniak sieje.
Marek podał klon pospolity piękny jest Gold więc bardzo ładnie się przebarwienia. Również klon czerwony jest przepiękny acer rubrum.
Klony maja większe liście łatwiej wybierać.
A co z zimą nie potrzebna osłona. Możesz posadzić większe choiny kanadyjskie, też ladne i zielone zima, jak się przyjmą to możesz ciszy przesadzić w inne miejsce.
Rozważ wszystko.
To tyle. Nie przejrzałam wątku ale może jutro.
Czytałam o tych drzewach oslonowych. To droga impreza Marek rzucił jakieś Acer też muszę zajrzeć jaki to rodzaj bo łaciny nie znam. 5 6 metrów to duże drzewa widzę jak sądzą na osiedlach czy w parkach donice jak baniaki po 100litrow donice koparka trzeba dół wykopać i przewieźć do dołka, a jak tam wjechać.
Ja to jestem uczulona na drobne liście w żwirku trzeba odkurzacze wszystko zbierać. Graby są bardzo ale dęby czerwone też trzeba sprawę przemyśleć. A może buki czerwone, blisko gór a buki to królowie gór.
Nic nie kasuj wszystko się przyda. Co to za bambus taki jak ręką. Ma widocznie dobry klimat aby mógł rosnac wszerz i wzwyż. U nas to zimnica każdy krzak kupuje do strefy temp.
Cudowny park. Mam też 2 szt bugenwilii zima przetrzymywane w domu. Zaczynają wypuszczać liście i kwiatostany. U mnie też kwitną ładnie, ale te na fotkach to już starsze okazy.
Piękne to poletko lawendowe a w środku też stare okazy drzew oliwkowych pięknie.
Kasiu dzięki serdeczne. Coś pięknego jadę w moje strony więc bardzo mi zależało, aby moja siostra zobaczyła jak można nieczynna stodole upiększyć. O szaleje jak zobaczy foty. Nic nie usuwaj wszystko się przyda.
Jak się cieszę nie chciałam być natretna.
Bambus też piękne jeszcze nawet nie czytałam tylko przeskoczylam do ciebie.
To u ciebie te piękne klematisy rosną co u nas nie są w stanie po zimie się odróżnić zapomniałam nazwy różowe.
Przed chwilą siedziałam w szkołach i spisywałam róże jakie kupię, cholere wszystkie ładne jestem w rosterce.
Wyraziłam swoją negatywną opinię o brabantach po doświadczeniu z okazami mającymi ponad 20 i 30 lat. Niestety brabant jest tym typem tui, która z wiekiem mocno traci na urodzie. Jedynym ratunkiem jest systematyczne, co ok. 6 tygodni cięcie. Bez częstego, systematycznego cięcia dośc szybko przypomina, że jest przecież drzewem - łysieje od dołu, traci zwarty pokrój.
Elu, chyba pomyliłaś system korzeniowy sosny ze świerkami... lub brzozami.
Sosny mają głęboki, nawet na 3m. system korzeniowy. Zwłaszcza nasza sosna zwyczajna- Pinus sylvestris i czarna - Pinus nigra. Bywa, że sosny górskie (Pinus mugo) mają płytki i rozległy system korzeniowy, ale to w przypadku kiedy podłożem są strome, kamieniste podłoża.
To nie ich sąsiedztwo może być problematyczne, a ubogie podłoże.
To podstawowe nazewnictwo łacińskie to znam Acer, betula itd tylko odmiany to już muszę poszukać w necie.
Miskant będzie ładny, ale sadziec jak kupisz ładny kolor kwiatu jeszcze ładniejszy, lubi mokre podłoże i wilgotne powietrze. Ja go nie mam ale widziałam takiego olbrzyma nad wodą przepiękny.
Bananowiec nie to musi być coś zwiewnego. Ja też dużo pozmieniałem po projektantce. Nie chciałam projektu bo miałam go w głowie, ale firma jak zobaczyła moje szkice która miała kopać moje doły powiedziała albo projekt albo rezygnuja. Więc projekt.. Też sobie pofolgoeala z roślinami które nie nadają się tutaj. Np w projekcie w legendzie zapisała 160 szt barwinka, ja w ciągu 2 lat zrobiłam pięknych dorodnych 80 szt. A teraz usuwam go i kosze kosiarka.
Kamień płaski dobra rzecz trzeba mieć dobry dostęp do oczka na początku. Ja mam otoczaki miałam je zmienić ale zrezygnowałam już nie mam potrzeby tak częstego grzebania w oczku a po drugie tojeść rozesłana pięknie je latem okrywa. Mam odkurzacz solidny z wyższej półki co 2 tygodnie oczyszcze jak się glony zalega szczególnie przy brzegu i po krzyku.