Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:47, 02 kwi 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

ale co będziesz cięła czy tak zrobimy jak ostatnio?

Przesadzimy cale kepy juz sie ladnie rozmnozyla i jest poukrywana pomiedzy serbami czy szmaragdami zmykam do ogrodu mam dzisiaj opoznienie ,pospalam dzwon jakbys dzisiaj przyjechala czy jutro albo kiedy tam chcesz
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:40, 02 kwi 2016

Do góry
Krys napisał(a)

Dzięki Madzenka Renia to przybywaj po runiankę

ale co będziesz cięła czy tak zrobimy jak ostatnio?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:40, 02 kwi 2016

Do góry
Luteczka napisał(a)
Reniu, zaglądam i pozdrawiam

Ewa ja zaraz wybywam po torf i ukorzeniacz i może jeszcze jedną wielodoniczkę kupię bo ... braklo mi miejsca na stipę, którą zaczęłam pikować ... i biorę się ostro do pracy w ogrodzie tym bardziej, ze piekne słońce dziś jest Miłej pracy
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:38, 02 kwi 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Trudno za tobą nadążyć
Krys runiankę ciachaj i przesadzaj, nic jej nie bedzie.

Marzenko nic wielkiego sie nie dzieje - wygrabiłam trawnik a teraz zastanawiam sie co mu zaaplikować obsadziłam donice i kupiłam 3 rodki i tyle Pozdrawiam i miłej pracy życzę w dzisiejszy słoneczny dzień
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:31, 02 kwi 2016

Do góry
jankosia napisał(a)

Zaraz ci napiszę... Chociaż tobie już też mówiłam Sklerotyczka Notesik ci kupię następnym razem... zamiast kwiatka

To dla mnie też notesik poproszę
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:22, 02 kwi 2016

Do góry
jankosia napisał(a)
Ten torf z Mickieeicza... po 250 litrów jest- takie kostki duże na których ja sobie siadam często przy warzywniku On jest dobry bo tanio wychodzi, ale tak naprawdę nie jest dobry. Ja go kupuję do większych powierzchni i ściółkowania. Do różaneczników kupowałam lepszy, bardziej włóknisty, wysoki. On ładnie trzyma wilgoć. Ten w dużych worach jest przy nim jak pył Pisałam ci już Renia który torf z tego naszego sklepu jest dobry, pamiętasz?

Nie
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:21, 02 kwi 2016

Do góry
Krys napisał(a)
Renia szmaragdy sa kwasnolubne,serby nie.ja torf kwasny kupuje na Mickiewicza wieelkie wory nie pamietam ile litrow,jeden Ci wystarczy ,a bukszpany Jankosia wyjasnila,ja tez tak robie

O Any trzeba zapytac o runianke bo kwitnac u mnie zaczela a chcialam Ci troche dac tylko czy teraz mozna przesadzac ?

No widzisz a ostatnio pani z Mickiewicza przekonywała mnie, że nie można im zakwaszać bardzo gleby (zrozumiałam, że ziemia powinna byc taka jak dla bukszpanów)... będę dzisiaj tam to kupię torf dla rodków i ukorzeniacz. Dokupiłam tez jednego graba ... dam go pomiedzy te dwa co już rosną i może spróbuję wsadzić przy nim te bukszpaniki ... może się uda? Z runianką możemy poczekać Ana pisala, ze nie tnie runianki tylko czasami jak ramy nie trzyma to ciacha
Ogród na glinie 22:59, 01 kwi 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

A cięcie było konkretne czy oszczędne? Pytam bo ja jutro się za to biorę i cały czas nie wiem czy porządnie ciachnąć czy jednak asekuracyjnie

takie pół na pół
hortensjom bardziej rozkrzewionym usuwałam najcieńsze pędy, ale i tak po kilka zostawiłam
najgrubsze pędy ma ta hortensja, która mi kot obgryzł
ma tylko 3 pędy, ale za to grube
chyba warto na początku przyciąć mocniej
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:41, 01 kwi 2016

Do góry
jankosia napisał(a)
Renia, a nie masz skrawka ziemi gdzieś w cieniu? Na pewno masz. Tam powsadzaj te gałązki. One ci się w większej części przyjmą bo ukorzeniają się łatwo tylko długo I bez sensu pamiętać przez najbliższe dwa lata o podlewaniu pojemniczków. I też daję ukorzeniacz do zdrewniałych - tak na wszelki wypadek Ale powiem ci że moja babcia robiła obwódki z bukszpanu bez ukorzeniacza i od razu w miejscu docelowym i wszystko jej się przyjmowało bez fochów Tylko ona mega ciężką gliniastą ziemię miała to trzymała wilgoć
Powodzenia.
P.S. To ty jeszcze bukszpanów będziesz dosadzać? Gdzie? Czyżbyś znowu planowała poszerzać rabaty? No popatrz

Dzięki za rady
Nie będę poszerzać rabat ale ... jak ukorzenianie się powiedzie to coś się wymyśli
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:37, 01 kwi 2016

Do góry
polinka napisał(a)

Nie. Dzisiaj skończyłam odkurzanie Hurrra!
Cięcie planuję w następnym tygodniu?

A Ty już po czyszczeniu i cięciu? Tniesz pionowo i poziomo?

Ja przez te moje życiowe perypetie nie dałam rady z czyszczeniem ... utkwiłam tak w połowie roboty ... a wydaje mi się, ze już czas najwyższy ciąć i dać nawóz ... będę ciąć poziomo i trochę pionowo też
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:34, 01 kwi 2016

Do góry
Krys napisał(a)
i ta i ta ja na razie nie mam miejsca na rodki

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:34, 01 kwi 2016

Do góry
Krys napisał(a)

To jest przepis Bozenki na rh ale sklad jest dla kwasnolubnych i nie zaszkodzi np.hortensji,szmaragdom czy innym kwasnolubnym

Ok ale smaragdy to chyba nie lubią takiej typowo kwaśnej gleby?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:33, 01 kwi 2016

Do góry
Krys napisał(a)
Tez daje ukorzenia do zdrewnialych

no to już wszystko jasne
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:33, 01 kwi 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Dziękuję polinko
A cięłaś już tuje?

Nie. Dzisiaj skończyłam odkurzanie Hurrra!
Cięcie planuję w następnym tygodniu?

A Ty już po czyszczeniu i cięciu? Tniesz pionowo i poziomo?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:31, 01 kwi 2016

Do góry
ana_art napisał(a)
kuleczki to kwiatki (tak kwitnie bukszpan) ja bym dała w ukozeniacz...

Słyszałam o tym kwitnieniu bukszpanów ale nie myślałam, ze to o tej porze To zrobię z ukorzeniaczem
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:29, 01 kwi 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
no macie rację, mieszałam kwaśny torf z kompostem i ziemią rodzimą, a mimo to nie zachwycają.
Mam jakiś nawóz konkretnie do rododendronow, jutro poczytam jaki skład i kiedy stosować.

Ale kilka postów wyżej Krysia napisała co stosuje ... a uwierz mi ona wie co robi rodki ma cuuudne
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:29, 01 kwi 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

A ja myślałam, że widziałam Grandiflorę ... ale może Nova Zembla też była
i ta i ta ja na razie nie mam miejsca na rodki
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:28, 01 kwi 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

A czy to przepis tylko na rodki czy na wszystkie rośliny, które tracą wigor?

To jest przepis Bozenki na rh ale sklad jest dla kwasnolubnych i nie zaszkodzi np.hortensji,szmaragdom czy innym kwasnolubnym
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:28, 01 kwi 2016

Do góry
polinka napisał(a)
Śliczne nowe nabytki
Macham Reniu!

Dziękuję polinko
A cięłaś już tuje?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:27, 01 kwi 2016

Do góry
Krys napisał(a)
Renia bardzo ladne i zrowe te rodki z l,w insekcie byly okropne i przesuszone,bylam dzisiaj w l i bilam sie po lapach aby jakiegos nie kupic a kusily,Nowa Zembla byla tez dorodna

A ja myślałam, że widziałam Grandiflorę ... ale może Nova Zembla też była
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies