Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Małymi krokami-Ogród Wioli 21:15, 29 lip 2020

Do góry
effka napisał(a)

Właśnie wiem, że na tym forum kest niepolecany a ja teraz po doświadczeniu ze zwyklym nawozem bardzo go polecam, nie ma niebezpieczeństwa przenawożenia. Trawa po nim jest soczyscie zielona i rośnie bardzo intensywnie.

Ja tam się nie znam na nawozach,ale chyba mam ten sam nawóz co Ty i trawnik fajnie po nim rośnie, a że upadlo mi trochę granulek w 3 malutkich miejscach to nic,bo po za tym trawniczek wygląda super

Chwasty w trawniku 21:14, 29 lip 2020

Do góry
Jarecki napisał(a)

Trawnik ma 10 Dni. Sporo dziadostwa rośnie. Wyrywać? Czy poczekać i jakiś oprysk?

Wyrywać - na oprysk trawnik jest za młody
Choroby i szkodniki platanów, platan - Platanus 21:11, 29 lip 2020

Do góry
Piterson napisał(a)
Dzień dobry

Szukam opinii - pomocy.
Moje platany i laurowiśnie coś wyniszcza? Zaczęło się od laurowiśni i teraz platany

Ja mam trzy teorie :
1. Rośliny są w gliniastej glebie - bardzo dobrze tam wodę trzyma i po tych czerwcowych ciągłych opadach zaczęło coś brać te roślinki ... za dużo wody ?

2. Jakiś grzyb? Odkopałem jedną nie widać by coś zeżarło korzenie :/

3. Za dużo nawozu - zastosowałem osmocote substral, którego niby nie da się dac za dużo

Proszę w Waszą pomoc ...

Pozdrawiam
Piterson
Wymarzony sielankowy ogród..... 21:11, 29 lip 2020

Do góry
buziaki zostawiam i pozdrawiam słonecznie

Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 21:11, 29 lip 2020

Do góry
Budowa domu dobiegała końca, ale pracy jeszcze sporo.

Wymarzony sielankowy ogród..... 21:10, 29 lip 2020

Do góry

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 21:10, 29 lip 2020

Do góry
Zostawiam dziś kawałek dziecięcego zakątka ogrodu, bo na razie kiepsko z resztą Tutaj raczej jest w stronę bajki niż minimalizmu i nowoczesności

Dostały się dzieciakom jeżóweczki

Magical Mont Blanc Kolmamon

Montaż wiaty niestety jest opóźniony właściwie o miesiąc, wiec jeszcze czekamy. Mamy jednak przez to czas na naprawienie pomyłki z wymiarami...
Wymarzony sielankowy ogród..... 21:09, 29 lip 2020

Do góry
króluje też żółć

Wymarzony sielankowy ogród..... 21:07, 29 lip 2020

Do góry
wszystko w kwitnieniu nabrało rozpędu... chwasty też, chociaż plus taki, że na niektórych rabatach ich nie widać, no ale gdzie niegdzie jeszcze dają o sobie znać...

W Kruklandii 21:06, 29 lip 2020

Do góry
Juzia napisał(a)
Jeżówkowy busz

Bosko
Z naszego wypadu do szkółek byłam mega zadowolona
Robinia akacjowa 21:06, 29 lip 2020

Do góry
Favor napisał(a)
Witajcie,
stałem się posiadaczem sympatycznej działki, która jest de facto polaną w lesie. W związku z tym 95% powierzchni pokrywa "trawa", a powiedzmy 5% to taki mini zagajniczek składający się w całości z robinii akacjowej. Jako że robinia ta to jedyna roślinność wysoka i na dodatek bardzo pasuje mi lokalizacja i sam fakt jej istnienia do koncepcji zagospodarowania przyszłego ogrodu, chciałbym aby jak najwięcej jej pozostało. Niestety jest z nią problem tego typu, iż poprzedni właściciel kosił całą powierzchnię kosiarką rotacyjną doczepioną do traktora i nie zwracał uwagi na te drzewa w związku z czym wszystkie z nich (poza dosłownie jednym) mają większe lub mniejsze uszkodzenia kory na wysokości 10-20 cm nad ziemią. Zastanawiam się jak bardzo te uszkodzenia zniszczyły rośliny i czy jest w ogóle co myśleć o tym, że będą zdrowo rosły. Czy jest jakiś znany sposób na zaleczenie takich starych ran, czy przygotować się na sadzenie nowego "zagajniczka" (bo ta koncepcja zagościła na dobre).
Proszę o radę.
Pozdrawiam.

Wymarzony sielankowy ogród..... 21:05, 29 lip 2020

Do góry

Wymarzony sielankowy ogród..... 21:03, 29 lip 2020

Do góry
jeżówki wymiatają

Wymarzony sielankowy ogród..... 21:02, 29 lip 2020

Do góry
Teraz to chyba najlepszy czas dla ogrodu, bzyczków masa, wszystko się rusza

Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 21:00, 29 lip 2020

Do góry
Marcowy i majowy widok. Spokój i cisza - to lubię

Wymarzony sielankowy ogród..... 20:59, 29 lip 2020

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

O masz, a ja myślałam, że to przetacznik

Co do turzycy, to chciałam dziabnąć ją hurtem samą w rabacie.
Dzięki za to porównanie, nie mogłam się dogrzebać właśnie do takich zdjęć. Mam ciut wątpliwości, czy te szkółkowe carexy to goldband Jak obstawiasz?

Ale masz masę roślin!! Super to będę zaglądać, bo na glinę masz już sporo sprawdzonych.

A co do stipy, to owszem sieje się, ale ja ją chciałam w większej ilości w innym miejscu niż jest aktualnie A siewki się czasem obrażają i padają po przeniesieniu

Nie wiem czy to Gold band, jeśli ma jednak bardziej wyraziste obrzeże kremowo-złote to tak... Asiu u mnie bardziej piaszczysta gleba, gliny to u mnie brak... a stipa to tak czasami ma, że raz się przyjmie a raz będzie kaprysić, u mnie może dlatego, że gleba lekka to sama się roznosi po rabatach pozdrawiam

Wymarzony sielankowy ogród..... 20:53, 29 lip 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Monia ogród cudny, a końca jego nie widać
Placyk pod ognisko superowy Ja bym mogła spróbować sypnąć stipy w łąkę bo na rabatach nie chce u mnie rosnąć, może by na górze łąki chciała tam inna ziemia, tylko nie wiem jak by wyglądała w łące....

Sylwuś spróbować można, w sumie to nic nie kosztuje, a czasami ładne zestawienia wychodzą, może w łące stipa też dobrze wyglądać, jak chcesz to te nasionka zostawię i ci przywiozę jak się będziemy miały zobaczyć... buźka

lipcowe widoczki, wszystko kwitnie, jak by jeszcze komary nie kąsały to już by było cudownie

Małymi krokami-Ogród Wioli 20:41, 29 lip 2020

Do góry
m_gocha napisał(a)
Wiola! Po cichutku podglądam Na wpisy z reguły czasu brak
Pięknie u Ciebie ! Hakonki szleją na maxa Cis niwaki przeuroczy

Nowe rabaty podziwiam m.in. za konsekwencję w doborze roślin i szybkość decyzji i działania

Czym różni się hakonka Greenhils od zwykłej Macra?
A Albostriada od Allgold?

Fajnie,że zagladasz Gosiu nawet po cichu
Ja też mam zaleglosci na O.

Pięknie dziękuję za pochwały
Hakonki szaleją to prawda cis niwaki to podarek od mamy , bardzo go lubię

Staram się cały czas tak robić kolejne rabaty właśnie żeby były ze sobą spójne

Hakonki....
Greenhills zauważyłam ,że się różni od Macry-zwykłej tym ,że ma młode źdźbła jasnozielone a Macra ma zielone....
No i jesienią Greenhills przebarwia się intensywniej....

Greenhills

Macra-zielona

Albostriata jest gigantyczna, zielona z kremowym paskiem a All gold mniejsza i żółta, w cieniu i półcieniu limonkowa

All gold

Albostriata

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:08, 29 lip 2020

Do góry
Z kolorami w ogrodzie chwilowo ubogo.

A tutaj jeszcze udało się zatrzymać trochę koloru.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:02, 29 lip 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)
Jak ładnie floksik zerka zza trawki
Energetyczny masz ten ogród naprawdę Jednak ta duża ilość deszczu się przydała. U mnie, mam wrażenie, już przedsionek jesieni. Więc sobie popatrzę u ciebie na piękne rośliny

Taka jestem zabiegana, że nawet nie bardzo mam czas, żeby omiatać.

Tradycyjnie o tej porze ogarniam generalne porządki. Okropność, ale wolę to mieć z głowy. Dzisiaj odhaczałam przetwórstwo owocowe, wypiek chlebów, pranie i mycie okien na zewnątrz. Czuję się z lekka jak walnięta worem.

Ketmia zakwitła. Z przegorzanem jej do twarzy.

Dopiero u Ciebie na zdjęciach zauważyłam te gwiazdki na końcówkach kolców.

Te nasze zegary i postumenty idealnie wpasowały się między hortensje.

Stipę chyba muszę wyczesać drugi raz, bo znowu naprodukowała nasion.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies