Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogródek Iwony 23:17, 22 wrz 2015

Do góry
Olu, to Klon jesionolistny Odessanum. Kupowałam go latem
Szukałam drzewka o cytrynowym kolorze i dziewczyny mi poleciły tego klona. Karol też
Wymaga jednak cięcia, jeśli się nie chce wielkiego drzewa
Ogródek Iwony 23:11, 22 wrz 2015

Do góry
Iwonka, co to za drzewo?

Iwk4 napisał(a)

Ogródek Iwony 23:05, 22 wrz 2015

Do góry

Ogródek Iwony 23:05, 22 wrz 2015

Do góry

Ogródek Iwony 22:54, 22 wrz 2015

Do góry

Ogródek Iwony 22:45, 22 wrz 2015

Do góry
Hortensję ogrodową musiałam przesadzić o pół metra, tzn. zamienić miejscami z drugą wyższą.

Trochę oklapła na początku, ale bardzo szybko się podniosła i dalej cieszy oczy. Przed hortensjami mam żółte berberysy miniaturowe podsadzone fioletową żurawką

Ogródek Iwony 22:32, 22 wrz 2015

Do góry
Limelight:

Anabelka wypuszcza młode kwiaty Śnieżnobiałe

Anabelle różowa invincibelle sadzona latem próbuje jej dorównać

Ogródek Iwony 21:58, 22 wrz 2015

Do góry
Irga cudownie wybarwiła owoce

Wymyśliłam sobie, ze w przyszłym roku wysadzę stąd wrzosy prosto pod koreankę, a tu zrobię rabatę rozplenicowo - rozchodnikową. Irga zostanie Wrzosy są tu zbyt płaskie. I na tej rabacie ciągle wyrasta mi skrzyp. Nie mogę sobie z nim poradzić

Ogródek Iwony 21:50, 22 wrz 2015

Do góry

Rabata wschodnia - miałam ją prostować. Nawet wytyczyłam linię sznureczkiem. Ale już chyba nie zdążę. Bukszpany muszę przesadzić i nie wiem, czy nie poczekać z tym do wiosny.

Ogródek Iwony 21:41, 22 wrz 2015

Do góry
Tyle świeżej pracy w ostatnim czasie
To teraz czas na świeże fotki ogrodu - jeszcze nie widać u mnie jesieni
I w końcu sprawiedliwie: wiosna zaczynała się u mnie dwa tygodnie później, to teraz jesień też niech się spóźni
Na początek rabatka Vanilkowa Fotki z dziś
Nic się nie przypala, Vanilki są na słoneczku o poranku

Z tych ID pobrałam dziś młode sadzonki na baronową
Początkowo chciałam wykopać trawkę i podzielić, ale jak się przyjrzałam, przy głównej roślince pojawiły się młode sadzonki, wystarczyło je oderwać.

Co rusz pojawiają się nowe, świeże białe kwiaty

Ogródek Iwony 21:31, 22 wrz 2015

Do góry
Toszka napisał(a)
nie spieszcie się teraz z pieleniem stipy. Nie wiadomo ile przetrwa zimę. Na wiosnę zawsze można wypielić

Ja pielenie zostawiam do wiosny, tzn. stipy.
Faktycznie nie wiadomo, co przetrwa zimę i kiedy ona się zacznie
Ogródek Iwony 21:29, 22 wrz 2015

Do góry
Aniaaa napisał(a)
Stipa u mnie też ma młode siewki,z nasion czym prędzej ją ewakuowałam..dosyć już walczę z siewkami rozplenicy
Ale działasz Iwonko,masz niespożyte siły
I też mam miskanta i nie wiem co to za "jegomość"..on czy ona..Graziella czy Gracillimus

Aniu, zastanawiałam się, gdzie się podziewasz
Rozplenica też się wysiewa? Ojej
Tej jeszcze mam mało
Działam, ale już mnie to męczy Nie mogę pracować intensywnie, dziś dokończyłam rabatę, ale jak widzę, ile jeszcze przede mną, to zastanawiam się, czy sobie nie odpuścić ?
Dopiero co skończyłam nasadzenia na rabacie żółto-niebieskiej (Zbyszek by powiedział, że zielonej ):

Teraz temat następny, to ognista rabata z baronami w roli głównej
Ogródek Iwony 21:17, 22 wrz 2015

Do góry
Margo napisał(a)

U mnie z okolicznych nieużytków nasiewa sie tyle mniszka, ostów itp dziadostwa, że stipa przy nich to będzie szczegół. A pielić i tak muszę

Gosiu, też zbieram z ziemi siewki.
A widzisz, ja się zastanawiałam, skąd u mnie mniszek - z pola
No tak, wiosną się nadwyżki wypieli. Tylko pamiętam, jak serce bolało tych, co stipy nie mieli i czytali, że ktoś wyrzucił ją na kompost
Ogródek Iwony 21:12, 22 wrz 2015

Do góry
frezja napisał(a)

zdarzają się bardzo często..;

Ja w zeszłym roku kupiłam stipę, która okazała się turzycą włosową 'Frosted Curls' - Toszka ją rozpoznała
Ogródek Iwony 21:09, 22 wrz 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
stipe trzeba co rok wyrzucać i sadzić nowe siewki

Iwk4
aby ograniczyć imperatę wystarczy szpadlem poprzecinać to, co się wypuściło za daleko i wyrwać

Też ze stipą doszłam do tego wniosku.
Z Red Baronem zrobiłam od strony bukszpanu ogranicznik po tym, jak zobaczyłam go po wykopaniu z ziemi Znalazłam odpady kafli, takie połówki, wpasowały się w sam raz.

Ogródek Iwony 20:47, 22 wrz 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Ciekawa jestem efektu ) czekam na fotki ....
Tez myslalam ze nigdy tego nie powiem ...wkurza mnie stipa!

Jolu, efekt będzie w przyszłym roku, niestety.
Tyle zrobiłam wczoraj:

Na razie posadziłam materiał na ładną rabatę w przyszłości.
Bukszpan - ładne sadzonki, z których będę robić wiosną kulki. Ale za to kosztował mnie grosze
Sadzonki Ice Dance - młode uzyskałam z roślinek posadzonych wiosną
Będą tu rosły: Red Baron, trytomy i miskant Variegatus, muszę tylko wykopać jeszcze cebulki gladioli
posadziłam też sadzonki roczne bukszpana, z którego przy bylinach będzie obwódka, ładnie się ukorzeniły z własnej hodowli. Obwódka odgradzać będzie byliny:
jeżówki, pysznogłówkę, bodziszki, firletkę, orliki, serduszkę
Muszę jeszcze dosadzić na rabatę tulipany. I wysypać korą.

Przy trawkach Bronzita dosadziłam jeżówki.

Zbieram żwirek i przygotowuję miejsce do ścianki wodnej. Ale ściankę już będę robić wiosną . No i trzeba dosadzić tuje. I zrobić trawnik - wiosną

Do raju daleko - u Ewy 19:57, 22 wrz 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ewa, Silver Dolar u Sebka się przebarwiają na róż. Dlatego zamiast nich brałam Limelight wiosną.
Ładnie sobie poczynasz. Buźka.

No nie! Miały się nie przebarwiać na róż, dlatego je wybrałam, bo w tym miejscu nie pasuje mi ten kolor. Dziwne. Sprawdzimy w praktyce. Moje na razie białe są
Do raju daleko - u Ewy 18:20, 22 wrz 2015

Do góry
Ewa, Silver Dolar u Sebka się przebarwiają na róż. Dlatego zamiast nich brałam Limelight wiosną.
Ładnie sobie poczynasz. Buźka.
Prawie - jak ogród 17:58, 22 wrz 2015

Do góry
Beatko,ładne widoczki masz na ogród.
Anabelki są piękne, długo kwitną, u mnie jeszcze wypuściły nowe kwiatki.
Milutko u Ciebie
Prawie - jak ogród 11:41, 22 wrz 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Beatko, jak zobaczyłam to zdjęcie, zaraz pomyślałam o miskantach.
A potem przeczytałam, że właśnie w ten sposób kombinujesz. To bardzo dobry pomysł
Pytanie tylko, którego wybrać?
Ja bym wybrała z kwitnących - może Graizella?
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/96/967864/original.JPG
Właśnie dziś mi Ewa go opisywała, że sam nie jest zbyt wysoki, ale potem na długich łodygach wysoko, nawet na 2 metry wyrastają pędzelki. Ja będę go miała na wiosnę Ewa twierdzi, że szybko kwitnie, więc dłużej by był efekt i pasowałby do brązowych trawek

Kombinuję z miskantami, bo jakoś najbardziej mi tam pasują. Cieszę się Iwonko, ze masz podobne spostrzeżenia Martwi mnie tylko to ze wiosną będzie łyso, ale zakupiłam już tulipanów i będą robiły za wiosenne gwiazdy rabaty

Czytałam o Waszych dylematach miskantowych i sama jestem zdziwiona, że tyle pomyłek w szkółkach się pojawia. Ale z drugiej strony często się zdarza, ze sprzedawcy nie wiedzą w ogóle co sprzedawają...
Tak też kupiłam miskanta, który wydawał mi się gracillimusem, ale zaczyna kwitnąć (jest jeszcze w doniczce) i myślę, ze może być to Graizella. Miskant kupiony wiosną, a że sadzonka była ładna - podzieliłam i mam już 3 sztuki. I myślę, ze właśnie te wsadzę. Obędzie się bez dodatkowych zakupów

Hortensji już tam nie wcisnę. To dość wąska rabatka. Myślałam ewentualnie o jakiś kwitnących, typu jeżówki, które mogłyby rosnąć w bronze form, na tle miskantów dobrze by wyglądały. Ale to już plany przyszłoroczne
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies