Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Prawie - jak ogród

Prawie - jak ogród

ewa004 09:17, 22 wrz 2015

A może na ten słup hortkę pnącą .
U Irenki ona bardzo ekspansywnie rośnie ,a jak piękna jest .
A bluszcz swoją drogą możesz posadzić ,zawsze to zimozielone będzie .
szemusia 11:23, 22 wrz 2015

ewa004 napisał(a)
Chociaż już troszkę się po Twoim ogrodzie popanoszyłam ,to jednak wypada się przywitać
W takim razie witam się i lecę oglądać dalej

Witaj, Ewa
Nie sposób ogarnąć wszystkich ogrodów, więc ja też tak czasami mam, że zaglądam i nic nie piszę
Pozdrawiam serdecznie
szemusia 11:28, 22 wrz 2015

dominika_ napisał(a)
Jejku jakie Ty masz duże te kostrzewy, moje przy Twoich to liliputy

Dominika, kostrzewy są z własnej uprawy Ubiegłorocznej oczywiście. Sama jestem w szoku, jak przybrały na masie, bo sadziłam jako kilkuźdźbłowe sadzonki.
Wydawało mi się, że kostrzewa lubi słonce i suszę. A u mnie właśnie nie bardzo. W tym miejscu, które pokazałam ma właśnie takie warunki i zbrzydła. Na zdjęciu tego nie widać, ale ma mnóstwo suchych źdźbeł, dlatego chcę ją usunąć. A tam, gdzie ma trochę cienia i częściej podlana wygląda ładnie. I bądź tu człowieku mądry

A jak u Ciebie się sprawuje?
szemusia 11:29, 22 wrz 2015

lojalna_ napisał(a)
Hehhe cirpliwosc towar deficytowy )))) pozdrawiam buziolki ))

Wczoraj byłam się odstresować w ogrodzie i od razu mi lepiej
pozdrówka
szemusia 11:41, 22 wrz 2015

Iwk4 napisał(a)

Beatko, jak zobaczyłam to zdjęcie, zaraz pomyślałam o miskantach.
A potem przeczytałam, że właśnie w ten sposób kombinujesz. To bardzo dobry pomysł
Pytanie tylko, którego wybrać?
Ja bym wybrała z kwitnących - może Graizella?
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/96/967864/original.JPG
Właśnie dziś mi Ewa go opisywała, że sam nie jest zbyt wysoki, ale potem na długich łodygach wysoko, nawet na 2 metry wyrastają pędzelki. Ja będę go miała na wiosnę Ewa twierdzi, że szybko kwitnie, więc dłużej by był efekt i pasowałby do brązowych trawek

Kombinuję z miskantami, bo jakoś najbardziej mi tam pasują. Cieszę się Iwonko, ze masz podobne spostrzeżenia Martwi mnie tylko to ze wiosną będzie łyso, ale zakupiłam już tulipanów i będą robiły za wiosenne gwiazdy rabaty

Czytałam o Waszych dylematach miskantowych i sama jestem zdziwiona, że tyle pomyłek w szkółkach się pojawia. Ale z drugiej strony często się zdarza, ze sprzedawcy nie wiedzą w ogóle co sprzedawają...
Tak też kupiłam miskanta, który wydawał mi się gracillimusem, ale zaczyna kwitnąć (jest jeszcze w doniczce) i myślę, ze może być to Graizella. Miskant kupiony wiosną, a że sadzonka była ładna - podzieliłam i mam już 3 sztuki. I myślę, ze właśnie te wsadzę. Obędzie się bez dodatkowych zakupów

Hortensji już tam nie wcisnę. To dość wąska rabatka. Myślałam ewentualnie o jakiś kwitnących, typu jeżówki, które mogłyby rosnąć w bronze form, na tle miskantów dobrze by wyglądały. Ale to już plany przyszłoroczne
szemusia 11:45, 22 wrz 2015

MirellaB napisał(a)
Beatko wyzwanie przed Tobą.
Całego słupa wiadomo, że nie zakryjesz
A bluszcz od dołu by mógł być puszczony na bezpieczną wysokość?

Wczoraj wróciłam z wakacji wypoczęta,a dzisiaj już jestem padnięta

bluszcz już tam rośnie, ale małe sadzonki, więc jeszcze nie widać. Zaletą bluszczu jest to, ze ciągle zielony

Czytałam, czytałam, ze w wir pracy już się rzuciłaś. To nie wiesz, że po wakacjach to trzeba stopniowo, powolutku do pracy się wdrażać?!
szemusia 11:53, 22 wrz 2015

Ewkakonewka napisał(a)
Słupy wstrętne, i weź tu człowieku kombinuj potem. U mnie powstał pomysł, żeby kokornakiem obsadzić, ale przez cały sezon nigdzie nie spotkałam. Tylko nie wiem, czy pnącze Cię interesuje. Pomysł z wysokimi trawami fajny wizualnie, tylko dopiero w lecie efekt dadzą. Nie zmieści się tam nic, a nic zimozielonego?
Życzę cierpliwości i więcej czasu bo widzę, że mocno Ci potrzeba
Cmok

Ewcia, ale mnie tu nazwą zaskoczyłaś. Aż musiałam posłużyć się wujkiem gugle I dałaś mi do myślenia. Ten kokornak rośnie szybko, ładny do tego, ale nie zimozielony Więc zostanę chyba przy tym bluszczu, który już rośnie, ale go nie widać.
Z zimozielonymi kombinowałam już - była posadzona trzmielina, coby się pięła, ale za bardzo pstrokatoo się zrobiło. Wsadziłam też sosnę, która w zamyśle miala być mocno cięta (bo miejsca brak), a zasłoniłaby całorocznie skrzynkę. Ale też wypadła, bo przy tym szpalerze iglaków nie wyglądała dobrze...
I ostatecznie stanęło chwilowo na trawach. Ze świadomością, ze wiosną po wycięciu będzie pusto. Zobaczymy, czy ta pustka bardzo mnie będzie denerwować...
Dzięki, Ewcia za głos w sprawie
szemusia 11:56, 22 wrz 2015

Kacha123 napisał(a)
Miskanty to byłby ładny, lekki akcent

I kolejny głos za miskantami
Więc pewnie zostaną
Kaśka, Ty wiesz, ze trawami to ja inspiruję się u Ciebie Taką kolekcję już zgromadziłaś, ze jest w czym wybierać
szemusia 11:59, 22 wrz 2015

ewa004 napisał(a)
A może na ten słup hortkę pnącą .
U Irenki ona bardzo ekspansywnie rośnie ,a jak piękna jest .
A bluszcz swoją drogą możesz posadzić ,zawsze to zimozielone będzie .

Hortensja pnąca, to też jest myśl, bo miejsca zbyt dużo w poziomie nie zajmie. A w pionie niech sobie rośnie Hortensje mam po drugiej stronie wjazdu, więc ładnie by nawiązywała do reszty... Pomyslę nad tym rozwiązaniem...
A teraz lecę do Cię
szemusia 12:24, 22 wrz 2015

Trochę dzisiejszych migawek...

Niezawodne anabelki... Nie dość, ze zakwitły pierwsze, to nadal mają ładny kolor. Myślę, ze to kwestia nasłonecznienia - słońce tylko do południa, więc nie były narażone na przypalenie.

Tę rabatę widać podczas wchodzenia do domu, więc tym bardziej mnie cieszy, ze hortensje nadal się ładnie prezentują

Gracki ładnie nabrały masy...

I stipa w promieniach zachodzącego słońca...

W doniczce ostało sie tylko vertigo, ale dolne liście obsychają... Pewnie ma zbyt sucho, ale korzenie tak mocno wysunęły roślinę do góry, ze cała woda spływa... I jak mam ją dobrze podlać?