Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogródek Iwony 21:18, 19 wrz 2015

Do góry
Katkak napisał(a)
I ja przybiegam z kwieciem na równy tysiączek . Niech wszystko zdrowo i pięknie rośnie, a Ty nigdy nie przestawaj czerpać radości z pracy w ogrodzie .

Kasiu, wielkie dzięki
Postaram się pomóc w spełnieniu tych życzeń
Ogródek Iwony 21:03, 19 wrz 2015

Do góry
Na początku wszystko mi się podobało, zapisywałam na kompie obrazy z cudzych ogrodów, potem już się pogubiłam w ilości zdjęć.
Potem odkryłam, co mi się podoba na obrazku lub w innym ogrodzie, a co potrafię przenieść do mojego ogrodu.
Dojrzałam z czasem do samodzielnych decyzji. Moja wiedza wzrosła niesamowicie. Dziś, jak patrzę na inspirację, potrafię rozpoznać typy roślin, analizować fotki pod kątem nasadzeń, zaczynam się bawić roślinami z pełną świadomością ich możliwości
I nie boję się przesadzać, jak coś mi nie pasuje
Tego wszystkiego nauczyłam się dzięki wam, dzięki waszym radom, wsparciu, dzięki waszym wątkom, wpisom, dzięki Danusi i jej dobrym radom.
Mój ogród tak by dziś nie wyglądał, jak wygląda obecnie, gdyby nie moje największe wsparcie w ogrodowych zmaganiach - Zbyszek, mój mąż. Razem ze mną zaczął z wielką cierpliwością tworzyć Nowy Ogród. Cierpliwie karczował krzewy i drzewa, z którymi sama bym sobie nie poradziła. Wspierał mnie przy tworzeniu nowych nasadzeń i nigdy nie marudził, jak kupowałam nowe roślinki. Czasem sam się dorzucał do zakupów ogrodowych

Dostałam też wsparcie dobrych duszków: roślinki, nasionka.
Dziękuję Małej Mi, Gosi, Anie, Dorotce, Beatce, a najbardziej Ewie za te wszystkie dobrodziejstwa, które cieszą w ogrodzie moje oczy każdego dnia.
Dziękuję za dobre słowo, doświadczenie, serce i roślinki.
Wielkie dzięki wszystkim

Nowego wątku na ten moment nie będzie. Jeszcze nie teraz. Kończy się sezon, wiec zimą będzie dobry czas na podsumowania i nowy wątek. Teraz pora zakończyć to, co się zaczęło.
Pierwszy wątek - to tworzenie od nowa.
Drugi - mam nadzieję że będzie o dojrzewaniu. Ale na to ja sama muszę dojrzeć
Ogródek Iwony 21:03, 19 wrz 2015

Do góry
Michale, Jazzy, Mirko, Sebku, Kasiu, Olu, Joasiu, Edytko, Ewo - dziękuję Wam kochani za pamięć, za kwiatki, gratki, ciacho i miłe słowa.

Noooo ... nie sądziłam, że tak szybko będzie pierwszy tysiąc.
Choć są wątki, gdzie w rok tysiąc wlatuje.
Ja zaczynałam niemal 16 miesięcy temu. Miałam coś, o czym myślałam, ze to mój ogród. Dopiero kiedy znalazłam Ogrodowisko, uświadomiłam sobie, jak mało wiem, ile potrzebuję zmian, aby to coś nazwać Ogrodem. Znalazłam tu wiele inspiracji.

Zobaczcie, jakie zmiany się dokonały:
To zaledwie jeden zakątek:
rok 2013:

rok 2015:
Ogród Cioci cz. 3 20:48, 19 wrz 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Gosiu, dziękuję za nazwę. Pięknych snów

Lawendowy zawrót głowy 19:38, 19 wrz 2015

Do góry
U mnie też podsychają końce listków.
Ogródek Iwony 15:37, 19 wrz 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Michał, doczytałam u Jazzy. Nawet fotki widziałam.
Mój też ma biały pasek przez środek. Mam jeszcze wątpliwości.
U Jazzy zakwitł na prawie biało. I jest wrzesień.
W necie piszą, że zakwita późno: październik, listopad i ma pędzelki początkowo bordowe.
U Jazzy jeszcze się tak nie wybarwiły. Ale może ...
Potem zrobię fotki na mojego.

Iwonko może są jakieś różne odmiany tego Gracka...
Ogródek Iwony 15:36, 19 wrz 2015

Do góry
Michał, doczytałam u Jazzy. Nawet fotki widziałam.
Mój też ma biały pasek przez środek. Mam jeszcze wątpliwości.
U Jazzy zakwitł na prawie biało. I jest wrzesień.
W necie piszą, że zakwita późno: październik, listopad i ma pędzelki początkowo bordowe.
U Jazzy jeszcze się tak nie wybarwiły. Ale może ...
Potem zrobię fotki na mojego.
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 15:17, 19 wrz 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Pobiegłam zobaczyć mojego Gracilimusa. Ma biały pasek przez środek !!!
Fotki zrobię później szczegółowe mojego. Teraz jestem mocno zajęta.

moej też mają biały pasek przez srodek
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 14:09, 19 wrz 2015

Do góry
Pobiegłam zobaczyć mojego Gracilimusa. Ma biały pasek przez środek !!!
Fotki zrobię później szczegółowe mojego. Teraz jestem mocno zajęta.
Pomóżcie wyczarować mi ogród 13:19, 19 wrz 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Violu, bardzo ci dziękuję za info o trawce. Leonardo śliczny.
A zapomniałam napisać, że sliwa z tymi hortkami cudnie wygląda.

Iwonko, chcę je podmienić na Vanilki, tylko nie wiem ile kupić trzy czy cztery? Ile jest u Ciebie w szpalerze na tym jasnym płocie za bukszpanami?
Ogródek Iwony 12:59, 19 wrz 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Polinko, ja jeszcze troszkę uciekam do ogrodu. Ale jak tydzień u mnie padało, to też nosa nie wyściubiłam. Jak późno wracałam z pracy, to wolałam się położyć i odpocząć. To zależy od dnia. Dziś było pięknie, ale o 17.00 byłam już padnięta i połamana od kopania. Więc sobie dalej odpuściłam. Nie mogę się przemęczać, więc robię małymi kroczkami.
Nie jestem zadowolona do końca, bo brakuje mi krawężników na obrzeża, ale to już chyba zimą skompletuję. Teraz jakoś dno skarbonki się nie chce zakryć
Jutro przygotuję rabatkę dla mojej hortensji Będzie rosła z miskantem Klaine Fontanne

Pięknie u Ciebie Iwonko i ta śliczna trawka
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 12:41, 19 wrz 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ok
Czytałam, że gracki rzadko zakwitają. Ale przy naszym dziwnie szalonym klimacie wszystko jest możliwe. Ja mam dopiero od zeszłego roku . Ma ładny fonntannowy pokrój.

Iwonko zagłębiłem temat miskanta i możesz mieę rację, że to nie Gracek. On nie ma paska przez środek, u mnie jest. Więc może być jednak tak, że producent się pomylił z nalepką, aż nie chce się wierzyć, że tak mogło się stać, choć mój mimo wszystko podoba mi się
Dziękuje za uwagi
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 12:37, 19 wrz 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
A ty też jeszcze nie śpisz ?

Nie pochwaliłam jeszcze rabatki berberysowej. Ładnie wyszła. I to twoje niesamowite tempo

Dziękuję
Lawendowy zawrót głowy 11:07, 19 wrz 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Jolu, podaj twoje typy róż kochana
Czekam z Madzenką razem na twoim tarasiku.
I tak sobie marzę o tych różach. I niby swoje zamówiłam, ale jeszce kasy nie przelałam i też mam cykora sfinalizować wszystko

Iwonko ja znowu przesunelam termin na wiosne , zreszta teraz nie mam czasu na ogrod , na sekunde wpadam cos wykopac .....

O rozach juz pisalam trzy typy mam

Charles de Mils , Cardinal de Richelie i Alan Titchmars I juz !
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 11:03, 19 wrz 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ewuniu, super podgoniłaś rabaty w tym roku. Faktycznie szkoda, ze wszystkie stipy nie wypasiły się. Ładne są, ja je uwielbiam. Ostatnio dosadziłam je w puste miejsca po kwiotkach

I na tym z rabatami koniec, bo więcej pomysłów brak Zima przed nami może coś konstruktywnego się urodzi w głowie
Noooo oczywiście jeszcze sadzenie tulipanów
Stipy wypasiłyby się jakbym je regularnie podlewała pewnie, a susza i nieobecność w domu jednak odbiły się na roślinach. Trudno. Teraz pada niemal codziennie i wyraźnie stan wszystkich roślin się poprawia, także może te słabsze jeszcze dogonią resztę Florovitu im chlapnęłam może to im da jeszcze moc
Buziak
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 09:59, 19 wrz 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ok
Czytałam, że gracki rzadko zakwitają. Ale przy naszym dziwnie szalonym klimacie wszystko jest możliwe. Ja mam dopiero od zeszłego roku . Ma ładny fonntannowy pokrój.

Iwonko Ja znowu ostanio od paru osób słyszałam, że kwitną ... ale w tym roku zastajkowaly wszędzie ... prawdopodobnie ze względu na suszę
Ogródek Iwony 07:04, 19 wrz 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Polinko, no... jest spory,żywopłot. Na początku go słabo cięliśmy, potem już nie chciałam wyższego, to był cięty regularnie. Oddziela ogród przed domem od wejścia
Tutaj fotka z sierpnia - lepiej go widać.

Przy okazji widać różnicę między ML z zeszłego roku i z obecnego. Muszą się zadomowić, by rosły
Na drugiej fotce widać też kulkę, która jest wyjęta z żywopłotu, jak robiliśmy szersze dojście do domu. Staram się, by ją zagęścić mocniej.

Tutaj zaczął przyrastać po cięciu wrzesień:

Iwonka jak patrzę na te zdjęcia to jakbym była co raz w innym ogrodzie. Vanilki piękne, w przyszłym roku zakupię, decyzja zapadła. Nie wiem gdzie je posadzę. One też nie lubią za dużo słońca.
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 01:48, 19 wrz 2015

Do góry
Jazzy, te kwitnące miskanty są śliczne. Jak zwał, tak zwał. Ja się w tym roku zakochałam w pędzelkach.
No to jestem ciekawa, co masz
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 01:45, 19 wrz 2015

Do góry
A ty też jeszcze nie śpisz ?

Nie pochwaliłam jeszcze rabatki berberysowej. Ładnie wyszła. I to twoje niesamowite tempo
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 01:43, 19 wrz 2015

Do góry
Ok
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies