Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 21:03, 19 wrz 2015

Na początku wszystko mi się podobało, zapisywałam na kompie obrazy z cudzych ogrodów, potem już się pogubiłam w ilości zdjęć.
Potem odkryłam, co mi się podoba na obrazku lub w innym ogrodzie, a co potrafię przenieść do mojego ogrodu.
Dojrzałam z czasem do samodzielnych decyzji. Moja wiedza wzrosła niesamowicie. Dziś, jak patrzę na inspirację, potrafię rozpoznać typy roślin, analizować fotki pod kątem nasadzeń, zaczynam się bawić roślinami z pełną świadomością ich możliwości
I nie boję się przesadzać, jak coś mi nie pasuje
Tego wszystkiego nauczyłam się dzięki wam, dzięki waszym radom, wsparciu, dzięki waszym wątkom, wpisom, dzięki Danusi i jej dobrym radom.
Mój ogród tak by dziś nie wyglądał, jak wygląda obecnie, gdyby nie moje największe wsparcie w ogrodowych zmaganiach - Zbyszek, mój mąż. Razem ze mną zaczął z wielką cierpliwością tworzyć Nowy Ogród. Cierpliwie karczował krzewy i drzewa, z którymi sama bym sobie nie poradziła. Wspierał mnie przy tworzeniu nowych nasadzeń i nigdy nie marudził, jak kupowałam nowe roślinki. Czasem sam się dorzucał do zakupów ogrodowych

Dostałam też wsparcie dobrych duszków: roślinki, nasionka.
Dziękuję Małej Mi, Gosi, Anie, Dorotce, Beatce, a najbardziej Ewie za te wszystkie dobrodziejstwa, które cieszą w ogrodzie moje oczy każdego dnia.
Dziękuję za dobre słowo, doświadczenie, serce i roślinki.
Wielkie dzięki wszystkim

Nowego wątku na ten moment nie będzie. Jeszcze nie teraz. Kończy się sezon, wiec zimą będzie dobry czas na podsumowania i nowy wątek. Teraz pora zakończyć to, co się zaczęło.
Pierwszy wątek - to tworzenie od nowa.
Drugi - mam nadzieję że będzie o dojrzewaniu. Ale na to ja sama muszę dojrzeć
Katkak 21:04, 19 wrz 2015

I ja przybiegam z kwieciem na równy tysiączek . Niech wszystko zdrowo i pięknie rośnie, a Ty nigdy nie przestawaj czerpać radości z pracy w ogrodzie .
Iwk4 21:18, 19 wrz 2015

Katkak napisał(a)
I ja przybiegam z kwieciem na równy tysiączek . Niech wszystko zdrowo i pięknie rośnie, a Ty nigdy nie przestawaj czerpać radości z pracy w ogrodzie .

Kasiu, wielkie dzięki
Postaram się pomóc w spełnieniu tych życzeń
Iwk4 21:18, 19 wrz 2015

Anusia napisał(a)

Iwonka jak patrzę na te zdjęcia to jakbym była co raz w innym ogrodzie. Vanilki piękne, w przyszłym roku zakupię, decyzja zapadła. Nie wiem gdzie je posadzę. One też nie lubią za dużo słońca.

Aniu, Vanilki są piękne, ale słoneczko lubi je przypalać, zwłaszcza jak jest taka temperatura, jak tego lata U mnie rosną w półcieniu. To znaczy od strony wschodniej, jak słoneczko wchodzi w południe, dom rzuca tam cień. Dopiero wieczorem rabata jest znowu w słońcu, które doświetla od zachodu.
Ale też zaobserwowałam, że latem, gdy słońce stoi wysoko, cień jest krótki i za dnia czasem promyki łapią szpaler.
Rok temu sadziłam i słabo sobie radziły. Szybko je przypaliło, musiałam je palikować, bo się kładły. W tym roku są silniejsze, stoją prosto i ładnie się zagęściły. Wiosną cięłam je kaskadowo i podsypałam kompostem wymieszanym z obornikiem Później dostały jeszcze granulki nawozowe dla roślin kwaśnolubnych.
Margo 21:18, 19 wrz 2015

Iwonko, gratulację na ten pierwszy tysiączek i skromny kwiatuszek ode mnie

bacowa 21:24, 19 wrz 2015

Iwona, gratuluję !!!, nie tyle 1000 stron , co pięknego ogrodu.

malgorzata_s... 21:29, 19 wrz 2015

Zmiany w Twoim ogrodzie są niesamowite Roboty włożyłaś ogrom ale efekt bosssski
Gratki
Iwk4 21:35, 19 wrz 2015

Margo napisał(a)
Iwonko, gratulację na ten pierwszy tysiączek i skromny kwiatuszek ode mnie

Gosiu, wielkie dzięki.
Jeśli tak wygląda twój ogród, jak ten w tle, to żałuję bardzo, że go skrywasz.
Anusia 21:38, 19 wrz 2015

Iwk4 napisał(a)

Aniu, Vanilki są piękne, ale słoneczko lubi je przypalać, zwłaszcza jak jest taka temperatura, jak tego lata U mnie rosną w półcieniu. To znaczy od strony wschodniej, jak słoneczko wchodzi w południe, dom rzuca tam cień. Dopiero wieczorem rabata jest znowu w słońcu, które doświetla od zachodu.
Ale też zaobserwowałam, że latem, gdy słońce stoi wysoko, cień jest krótki i za dnia czasem promyki łapią szpaler.
Rok temu sadziłam i słabo sobie radziły. Szybko je przypaliło, musiałam je palikować, bo się kładły. W tym roku są silniejsze, stoją prosto i ładnie się zagęściły. Wiosną cięłam je kaskadowo i podsypałam kompostem wymieszanym z obornikiem Później dostały jeszcze granulki nawozowe dla roślin kwaśnolubnych.

Są przepiękne! Po przemyśleniu mam tylko jedno wolne miejce w półcieniu. Tam prawdopodobnie znajdą schronienie. Już się cieszę na samą myśl

Anusia 21:38, 19 wrz 2015

Gratki na tysiąc