Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Tu ma być ogród :) 15:49, 11 lut 2016

Do góry
Kopiuję sobie od Oli, cenne porady odnośnie oprysków

Waldek napisał:
"Wczesnowiosenny oprysk 1% roztworem miedzianu należy do działań profilaktycznych. Są to najskuteczniejsze i polecane przeze mnie metody ochrony roślin. Starajmy się stwarzać takie środowisko wokół roślin, które nie będzie sprzyjało rozwojowi patogennych grzybów oraz bakterii. Środowisko w którym szkodniki roślin nie znajdą odpowiedniego dla siebie miejsca do zasiedlenia, pobierania pokarmu czy rozrodu. Aby nasze zabiegi przynosiły jak najlepsze rezultaty i aby cechowała ich wysoka skuteczność, muszą być one wykonane w pewnych określonych warunkach. Dla miedzianu takim warunkiem jest całodobowe utrzymywanie się temperatury powietrza przez kilka kolejnych dni powyżej 5-6*C. "
"Ja w przeważającej części używam miedzianu do ochrony drzew owocowych i ozdobnych przygotowując 1% roztwór środka w wodzie deszczowej. Ponieważ bardzo poręcznym do tego typu prac jest 5l plastikowy pojemnik po wodzie, to wsypuję do niego małą torebeczkę miedzianu tj 50g. Tobie proponuję zmniejszyć stężenie środka do 0.5% i do podanej ilości wody dodać 25g miedzianu.

1% roztwór-10g miedzianu w 1l wody
0,5% roztwór- 5g miedzianu w 1l wody
1% roztwór-100g miedzianu w 10l wody
0.5% roztwór-50g miedzianu w 10l wody
1 łyżeczka-ok 3g miedzianu."

I jeszcze Toszka napisała:
"Promanalem można jeśli temp. jest ok 12 stopni. Poniżej jest to bezcelowe. Powyżej parafina się rozpuści i spłynie. Spokojnie jeszcze i do połowy marca można nim pryskać."

Waldek:
"...Przyroda będzie nam wszystko podpowiadać. Opryski olejowe robi się przed fazą pękającego pąka i przynajmniej trzy dni po oprysku miedzianem. "
Tu ma być ogród :) 15:49, 11 lut 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
mysle ze spokojnie.Marzena yez jeszcze chyba swojego zywoplotu nie ciela

no to tak zrobię, chyba że w sobotę będzie trochę ciepełka i sucho.
Kosolkowa Pasja 15:48, 11 lut 2016

Do góry
i ja sobie skopiuję te cenne porady o opryskach.
Ja podobnie jak Kasia, jak spojrzałam na tą rabatę to pomyslałam żeby ją powiększyć, dodasz to co Szefowa radzi i super będzie.
Tu ma być ogród :) 15:04, 11 lut 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

tylko, że teraz wszystko mokre od deszczu i śniegu, w najbliższych dniach ma być podobnie, jak zrobie to po 20.02 to będzie jeszcze dobrze, nie za późno?
mysle ze spokojnie.Marzena yez jeszcze chyba swojego zywoplotu nie ciela
Tu ma być ogród :) 14:40, 11 lut 2016

Do góry
zieloniutka napisał(a)

Czy możnaby prosić namiary na tą szkółkę z grabami fastigiata?
Też mnie wsumie ciekawi czy należy je ciąć od młodego czy nie.

Dziękuję

wysyłam info na prive
Tu ma być ogród :) 14:27, 11 lut 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

jeszcze, nie przesadzam, bo konkretów brak w sprawie rabaty, ale biorę to pod uwagę i dlatego rozpytuję.

Chciałabym żeby kiedyś miały kształt walca, wkleję poniżej fotkę ze szkółki, w której kupowałam, bo jak sadziłam je u siebie to były już łyse prawie.

Czy możnaby prosić namiary na tą szkółkę z grabami fastigiata?
Też mnie wsumie ciekawi czy należy je ciąć od młodego czy nie.

Dziękuję
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 14:16, 11 lut 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

a to to wiem.

No to trochę luzu Ci się zapowiada

niekoniecznie, zapomniałam dodać że to będą półkolonie zimowe czyli opieka w czasie mojego pobytu w pracy :/
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 14:13, 11 lut 2016

Do góry
Paulina, jak kraj długi i szeroki wielu ludzi takich można spotkać, ja mam takich za płotem, choć nie wiem czemu zazroszczą, ja w ubiegłym roku ani razu nie miałam czasu na zaleganie na tarasie, oni cały sezon siedzieli - każdy ma wybór, od tego ile się pracy włoży zależy jak te nasze podwórka potem wyglądają (bo nie mówie o tym, gdy wynajęta firma wszystko zrobi)
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 14:03, 11 lut 2016

Do góry
siakowa napisał(a)

ja już poszalałam na przyśpieszonych i skróconych feriach ostatnio ..w górach z gorączką

a ferie sa przeznaczone dla babć

a to to wiem.

No to trochę luzu Ci się zapowiada
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 14:02, 11 lut 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
zdrowiej, bo ferie za chwile zaczynami i z dzieciakami trzeba poszaleć.

Mam tak samo, chora jestem, a jak była ładna pogoda to tak chciałam się wyrwać i coś pokopać

ja już poszalałam na przyśpieszonych i skróconych feriach ostatnio ..w górach z gorączką

a ferie sa przeznaczone dla babć
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 14:00, 11 lut 2016

Do góry
zdrowiej, bo ferie za chwile zaczynami i z dzieciakami trzeba poszaleć.

Mam tak samo, chora jestem, a jak była ładna pogoda to tak chciałam się wyrwać i coś pokopać
Tu ma być ogród :) 13:15, 11 lut 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Jak maja byc walce to tnij tym bardziej ostro.ja swoje przycielam juz wtaz z zywoplotem ale to bylo kosmetyczne ciecie.mysle ze i Twoim ono nie zaszkodzi.ale jak wolisz mozesz poczekac i ciac latem ale ja bym nie tracila czasu.moje fastigiaty przez rok sie akalimatyzowaly zanim zaczely szybciej przyrastac

tylko, że teraz wszystko mokre od deszczu i śniegu, w najbliższych dniach ma być podobnie, jak zrobie to po 20.02 to będzie jeszcze dobrze, nie za późno?
Tu ma być ogród :) 12:56, 11 lut 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Czyli jednak przesadzasz graby? A jak chcesz je prowadzic? Ja swoje tne dosc wąsko przy pniu by sie zageszczaly.

jeszcze, nie przesadzam, bo konkretów brak w sprawie rabaty, ale biorę to pod uwagę i dlatego rozpytuję.

Chciałabym żeby kiedyś miały kształt walca, wkleję poniżej fotkę ze szkółki, w której kupowałam, bo jak sadziłam je u siebie to były już łyse prawie.

A Ty cięłaś już swoje fastigiaty, bo wydawało mi się, że coś było ale o tych żywopłotowych wspominane?

Jeśli by się zdarzyło, że je będę przesadzać, a wcześniej przytnę to może im to zaszkodzić?

U Agi - czyli słońce i piach 12:38, 11 lut 2016

Do góry
Aga, platany Alpens Globe ma Jola Lojalna zajrzyj sobie do niej

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4837-lawendowy-zawrot-glowy?page=723

Znajdziesz też u Joli połaczenie dereni z zawilcami.

Żurawka Lime Rickey piękna, ale nie do słońca, nie dasz rady wyskubywać przypalonych listków - wiem bo mam i przeniosłam do cienia.
Tu ma być ogród :) 12:12, 11 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Edytko
Jak będziesz ciąć hortki to krzycz

ja patyki chce ukorzenic, wiec jeszcze sie wstrzymuje, a Ty?

Mam pytanie o cięcie grabów Fastigiata w celu zagęszczenia, bo widzę, że się ruch robi w kwestii grabów żywopłotowych.
Czy Fastiigiaty też już ciąć, a jeśli tak ma ktoś jakąś instrukcję takiego cięcia?
I jeszcze pytanko jaki jest najlepszy termin na przesadzanie tych grabów?
Ogród z pergolą 12:02, 11 lut 2016

Do góry
ale stron natrzaskałyście od wczoraj.
Piękne Polar Bear ma Ilonka z wątku "Na Łowieckiej" i pokazywała kiedyś sposób ich cięcia tak, żeby się nie pokładały, oprocz tego, że nad 2 - 3 oczkiem, to dobrze jeszcze przy cięciu uformować krztałt krzaczka, tzn zewnętrzne gałezie niżej, środek lekko wyższy.

Też mam ich 5 i w tym roku będę im robić pierwsze cięcie.

Tu ma być ogród :) 11:43, 11 lut 2016

Do góry
wklejam sobie taki artykulik z przydatną tabelką - na początek mojej zabawy w warzywnik na pewno się przyda:

http://poradnikogrodniczy.pl/jak-uprawiac-warzywa-w-tunelu-foliowym.php
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:32, 11 lut 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
przegorzany w ślicznych kompozycjach miała Beatka, zobacz tutaj:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1718-marzenia-i-plany-vs-rzeczywistosc?page=302

łał jaki piękny ogród i przegorzany i jeżówki - w ogóle - muszę się tam zapisać
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:28, 11 lut 2016

Do góry
przegorzany w ślicznych kompozycjach miała Beatka, zobacz tutaj:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1718-marzenia-i-plany-vs-rzeczywistosc?page=302
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:53, 11 lut 2016

Do góry
u mnie w zeszłym roku też część bukszpanów kwitła
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies