Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosolkowa Pasja

Kosolkowa Pasja

Iwk4 15:09, 11 lut 2016

Ola, jak ta rabata wygląda z góry? O wymiary mi chodzi. Masz plan?
I pytanie: gdybyś miała coś z bukszpanami zrobić, wolałabyś kulki, czy kostki?
Gardenarium 15:10, 11 lut 2016

kosolka napisał(a)

Tutaj brakuje czegoś na wysokości, jakby fruwających kulek i z powodu tego co już jest proponuję aby była to żółć, trzmieliny na pniu, na róznej wysokości i nie krzywe patyki bo to ważne. Patyki proste. Trzeba dużo włożyć starań aby to wyglądąło.;

Instagram Ogrodowiska
Toszka 15:12, 11 lut 2016

o proszę Danusia była pierwsza - super i jakże unikalny pomysł (zapewne do tego czasu)
ren133 15:23, 11 lut 2016

kosolka napisał(a)
Kopiuję dla przypomnienia ubiegłoroczny post:

Waldek napisał:
"Wczesnowiosenny oprysk 1% roztworem miedzianu należy do działań profilaktycznych. Są to najskuteczniejsze i polecane przeze mnie metody ochrony roślin. Starajmy się stwarzać takie środowisko wokół roślin, które nie będzie sprzyjało rozwojowi patogennych grzybów oraz bakterii. Środowisko w którym szkodniki roślin nie znajdą odpowiedniego dla siebie miejsca do zasiedlenia, pobierania pokarmu czy rozrodu. Aby nasze zabiegi przynosiły jak najlepsze rezultaty i aby cechowała ich wysoka skuteczność, muszą być one wykonane w pewnych określonych warunkach. Dla miedzianu takim warunkiem jest całodobowe utrzymywanie się temperatury powietrza przez kilka kolejnych dni powyżej 5-6*C. "
"Ja w przeważającej części używam miedzianu do ochrony drzew owocowych i ozdobnych przygotowując 1% roztwór środka w wodzie deszczowej. Ponieważ bardzo poręcznym do tego typu prac jest 5l plastikowy pojemnik po wodzie, to wsypuję do niego małą torebeczkę miedzianu tj 50g. Tobie proponuję zmniejszyć stężenie środka do 0.5% i do podanej ilości wody dodać 25g miedzianu.

1% roztwór-10g miedzianu w 1l wody
0,5% roztwór- 5g miedzianu w 1l wody
1% roztwór-100g miedzianu w 10l wody
0.5% roztwór-50g miedzianu w 10l wody
1 łyżeczka-ok 3g miedzianu."

I jeszcze Toszka napisała:
"Promanalem można jeśli temp. jest ok 12 stopni. Poniżej jest to bezcelowe. Powyżej parafina się rozpuści i spłynie. Spokojnie jeszcze i do połowy marca można nim pryskać."

Waldek:
"...Przyroda będzie nam wszystko podpowiadać. Opryski olejowe robi się przed fazą pękającego pąka i przynajmniej trzy dni po oprysku miedzianem. "

Pozwolisz Olu, ze skopiuję sobie te cenne informacje na temat oprysków?

W sprawie rabaty widzę, że Danusia już doradziła

Jeśli chodzi o bukszpany ja uwielbiam stożki i kulki Pewnie bym próbowała zrobić je z tego co już masz. Ale to ja zafiksowana trochę jestem w kwestii kulek bukszpanowych
lindsay80 15:48, 11 lut 2016

i ja sobie skopiuję te cenne porady o opryskach.
Ja podobnie jak Kasia, jak spojrzałam na tą rabatę to pomyslałam żeby ją powiększyć, dodasz to co Szefowa radzi i super będzie.
kosolka 16:25, 11 lut 2016

Gardenarium napisał(a)

Tutaj brakuje czegoś na wysokości, jakby fruwających kulek i z powodu tego co już jest proponuję aby była to żółć, trzmieliny na pniu, na róznej wysokości i nie krzywe patyki bo to ważne. Patyki proste. Trzeba dużo włożyć starań aby to wyglądąło.;

Danusiu, tam są róże.. Widziałaś? Trzmieliny na pniu chętnie bardzo, już w ubiegłym roku je zapisałam na listę pod kątem tej rabaty.. A co myślisz o tym pasie bukszpanow?
kosolka 16:39, 11 lut 2016

Iwonka, narysuje i zmierzę. Może wieczorem. Teraz mamy urodziny mojego synulka Dzieci zajęte to chociaż poczytać mogę
Nallar 16:49, 11 lut 2016

kosolka napisał(a)
Iwonka, narysuje i zmierzę. Może wieczorem. Teraz mamy urodziny mojego synulka Dzieci zajęte to chociaż poczytać mogę

Urodzinowe życzonka dla synusia.
Planowanie, rozmieszczanie, dobór roślin i niby ja miałabym Ci pomóc? Ja w tej dziedzinie to kulawa jestem. Prześledzę propozycję dziewczyn i wypowiem się co mnie się podoba najbardziej. Może być?
Wpadnę wieczorkiem.
Pszczelarnia 17:21, 11 lut 2016

Jestem i się wczuwam. Nie umiem doradzać na gotowo ale staram się coś dodać od siebie.
Sprawdzone rozwiązania sa zawsze dobre.

Jaką mamy sytuację wyjściową do analizy?

1. Chodzi o zagospodarowanie rabaty frontowej usytuowanej po lewej i prawej stronie drzwi wejściowych.
Dł. obu rabat?

2. Jaka wystawa (zakładam południową) Jaka jest wysokość do parapetu zewnętrznego od ziemi?

3. Czy dom zawsze będzie jasny? Jakie są inne kolory w tej okolicy ogrodu?
Masz same mdłe róże i jasną fasadę domu.

4. Rabata ma uskok wykuszowy i wchodzą w nią schody (tak jest po prawej stronie).

5. Jaki ma być jej charakter? Różanka?

I tak na pewno:
CW - out.
Rabatę trzeba poszerzyć.

Bukszpany ładnie zasłaniają uskok i przyszłą opaskę i sa ładnym dolnym tłem. Ale dałabym 3 stożki. Stożki dlatego, że na dachu też masz jakby "stożek" (1. piętro) i nie trzeba wprowadzać dodatkowych kształtów. Na pewno tam gdzie uskok, żeby zamaskować uskok.

Na brzegu zostawiła 'The Fairy' i dała niską szałwię. A r. 'Artemis' połączyła z inną rabatową, np. 'Ascot' (bo mocny kolor) albo coś w innym kolorze i o innej budowie kwiata (szeroki rozetowy kwiat).
I oczywiście 2 miskanty ML - gdzieś z tyłu. Ostróżki granatowe pomiędzy różami z tyłu.

Jak będzie miejsce można postawić prosty obelisk (jak ma Marzena) i dać powojnika niedużego.

kosolka 17:23, 11 lut 2016

Ewa,Zabko,na to liczę właśnie

Reniu, Lindsay, Kasiu, Toszko, dziękuję za podpowiedzi. Myślę że będzie łatwiej gdy narysuje ja z wymiarami. Trochę poszerzyć mogę, ale nie za dużo. O pół metra może.. Liczę na Was nadal.

Danusi pomysł chodził mi mocno po głowie. Wówczas musiałabym pas bukszpanow pociągnąć też po drugiej stronie domu, dokupić trzmielin, ciemnych róż, a dla części aktualnych rożyczek znaleźć nowa miejscowke. Kocimiętka jest fajna, ale tylko w kwietniu/maju, potem już średnio. Więc to też mój dylemat. Ma być ŁADNIE