Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 12:12, 11 lut 2016

ren133 napisał(a)
Edytko
Jak będziesz ciąć hortki to krzycz

ja patyki chce ukorzenic, wiec jeszcze sie wstrzymuje, a Ty?

Mam pytanie o cięcie grabów Fastigiata w celu zagęszczenia, bo widzę, że się ruch robi w kwestii grabów żywopłotowych.
Czy Fastiigiaty też już ciąć, a jeśli tak ma ktoś jakąś instrukcję takiego cięcia?
I jeszcze pytanko jaki jest najlepszy termin na przesadzanie tych grabów?
nawigatorka 12:42, 11 lut 2016

Czyli jednak przesadzasz graby? A jak chcesz je prowadzic? Ja swoje tne dosc wąsko przy pniu by sie zageszczaly.
lindsay80 12:56, 11 lut 2016

nawigatorka napisał(a)
Czyli jednak przesadzasz graby? A jak chcesz je prowadzic? Ja swoje tne dosc wąsko przy pniu by sie zageszczaly.

jeszcze, nie przesadzam, bo konkretów brak w sprawie rabaty, ale biorę to pod uwagę i dlatego rozpytuję.

Chciałabym żeby kiedyś miały kształt walca, wkleję poniżej fotkę ze szkółki, w której kupowałam, bo jak sadziłam je u siebie to były już łyse prawie.

A Ty cięłaś już swoje fastigiaty, bo wydawało mi się, że coś było ale o tych żywopłotowych wspominane?

Jeśli by się zdarzyło, że je będę przesadzać, a wcześniej przytnę to może im to zaszkodzić?

nawigatorka 13:07, 11 lut 2016

Jak maja byc walce to tnij tym bardziej ostro.ja swoje przycielam juz wtaz z zywoplotem ale to bylo kosmetyczne ciecie.mysle ze i Twoim ono nie zaszkodzi.ale jak wolisz mozesz poczekac i ciac latem ale ja bym nie tracila czasu.moje fastigiaty przez rok sie akalimatyzowaly zanim zaczely szybciej przyrastac
lindsay80 13:15, 11 lut 2016

nawigatorka napisał(a)
Jak maja byc walce to tnij tym bardziej ostro.ja swoje przycielam juz wtaz z zywoplotem ale to bylo kosmetyczne ciecie.mysle ze i Twoim ono nie zaszkodzi.ale jak wolisz mozesz poczekac i ciac latem ale ja bym nie tracila czasu.moje fastigiaty przez rok sie akalimatyzowaly zanim zaczely szybciej przyrastac

tylko, że teraz wszystko mokre od deszczu i śniegu, w najbliższych dniach ma być podobnie, jak zrobie to po 20.02 to będzie jeszcze dobrze, nie za późno?
zieloniutka 14:27, 11 lut 2016

lindsay80 napisał(a)

jeszcze, nie przesadzam, bo konkretów brak w sprawie rabaty, ale biorę to pod uwagę i dlatego rozpytuję.

Chciałabym żeby kiedyś miały kształt walca, wkleję poniżej fotkę ze szkółki, w której kupowałam, bo jak sadziłam je u siebie to były już łyse prawie.

Czy możnaby prosić namiary na tą szkółkę z grabami fastigiata?
Też mnie wsumie ciekawi czy należy je ciąć od młodego czy nie.

Dziękuję
lindsay80 14:40, 11 lut 2016

zieloniutka napisał(a)

Czy możnaby prosić namiary na tą szkółkę z grabami fastigiata?
Też mnie wsumie ciekawi czy należy je ciąć od młodego czy nie.

Dziękuję

wysyłam info na prive
nawigatorka 15:04, 11 lut 2016

lindsay80 napisał(a)

tylko, że teraz wszystko mokre od deszczu i śniegu, w najbliższych dniach ma być podobnie, jak zrobie to po 20.02 to będzie jeszcze dobrze, nie za późno?
mysle ze spokojnie.Marzena yez jeszcze chyba swojego zywoplotu nie ciela
lindsay80 15:49, 11 lut 2016

nawigatorka napisał(a)
mysle ze spokojnie.Marzena yez jeszcze chyba swojego zywoplotu nie ciela

no to tak zrobię, chyba że w sobotę będzie trochę ciepełka i sucho.
lindsay80 15:49, 11 lut 2016

Kopiuję sobie od Oli, cenne porady odnośnie oprysków

Waldek napisał:
"Wczesnowiosenny oprysk 1% roztworem miedzianu należy do działań profilaktycznych. Są to najskuteczniejsze i polecane przeze mnie metody ochrony roślin. Starajmy się stwarzać takie środowisko wokół roślin, które nie będzie sprzyjało rozwojowi patogennych grzybów oraz bakterii. Środowisko w którym szkodniki roślin nie znajdą odpowiedniego dla siebie miejsca do zasiedlenia, pobierania pokarmu czy rozrodu. Aby nasze zabiegi przynosiły jak najlepsze rezultaty i aby cechowała ich wysoka skuteczność, muszą być one wykonane w pewnych określonych warunkach. Dla miedzianu takim warunkiem jest całodobowe utrzymywanie się temperatury powietrza przez kilka kolejnych dni powyżej 5-6*C. "
"Ja w przeważającej części używam miedzianu do ochrony drzew owocowych i ozdobnych przygotowując 1% roztwór środka w wodzie deszczowej. Ponieważ bardzo poręcznym do tego typu prac jest 5l plastikowy pojemnik po wodzie, to wsypuję do niego małą torebeczkę miedzianu tj 50g. Tobie proponuję zmniejszyć stężenie środka do 0.5% i do podanej ilości wody dodać 25g miedzianu.

1% roztwór-10g miedzianu w 1l wody
0,5% roztwór- 5g miedzianu w 1l wody
1% roztwór-100g miedzianu w 10l wody
0.5% roztwór-50g miedzianu w 10l wody
1 łyżeczka-ok 3g miedzianu."

I jeszcze Toszka napisała:
"Promanalem można jeśli temp. jest ok 12 stopni. Poniżej jest to bezcelowe. Powyżej parafina się rozpuści i spłynie. Spokojnie jeszcze i do połowy marca można nim pryskać."

Waldek:
"...Przyroda będzie nam wszystko podpowiadać. Opryski olejowe robi się przed fazą pękającego pąka i przynajmniej trzy dni po oprysku miedzianem. "