Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Za drzwiami do ogrodu... 11:12, 11 lip 2020

Do góry
anpi napisał(a)

To proszę jeszcze płotkowe widoczki

O matko! Jak z bajki! Mogę się gapić na to cały dzień. Aż mnie kusi, żeby wymienić płot!
Anna i Ogród 11:01, 11 lip 2020

Do góry
Floksy wiechowate też zaczynają kwitnąć.
Moje perełki

Blind Lion

Green Lion

Anna i Ogród 10:58, 11 lip 2020

Do góry
Poza tym jarzmianka Rosensinone, której kolor mi pasuje

Czyściec wielkokwiatowy Superba zaczyna kwitnąć

Krwawnica Robert

Gaura znowu pochłania ścieżkę
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:50, 11 lip 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Czy to tez krwawnica?Piekna jest!

Gratuluje 10 lat!
Anna i Ogród 10:50, 11 lip 2020

Do góry
Cleopatra

Milkshake

I Magenta Pearl ale jeszcze w pąkach są jak Milshake.

Jeszcze jeden krzak w pąkach, który obserwuję bo liczę, że to Big Kahuna ale jeszcze chwilę aby być pewną.
Anna i Ogród 10:45, 11 lip 2020

Do góry
Ten rok zapowiada się jako "Rok Rozszyfrowywania" roślin w moim ogrodzie

Teraz na tapecie jeżówki.
Mam zapisane w zeszycie różne i próbuję odnaleźć je choć czuję, że 2 rodzaje albo mi zanikły albo wyrwałam przez przypadek ponieważ od roku walczę z odmianą pospolitą jeżówki która rozsiała się po rabacie i pochłania mi inne rośliny.
I tak może przez przypadek jakąś wyrwałam choć liczę

Na razie jestem pewna takich
Southern Belle

Blackberry Truffle
W moim małym ogródeczku - Dorota 10:44, 11 lip 2020

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Hansestad Rostock, w opisie było, że rośnie do 60 cm, u mnie jest wyższa. Godna polecenia, zdrowa róża.
Ryzykowna sprawa z tym przesadzaniem roślin teraz.

Tak myślałam, że to ona. Mam ją na liście i jest na pierwszym miejscu. Powiedz proszę, czy ona równo kwitnie tzn czy kwiaty są jednej wysokości? Nie raz rabatówka lubi wypuszczać takie dłuższe pędy, które jeszcze nie kwitną, a zasłaniają te kwitnące. I tego chciałabym uniknąć. Twoja firletka jest piękna, wysoka i ma duże kwiaty. Czy ona wymaga nawożenia? Wydawało mi się, że ona lubi ubogą glebę i w takiej ja mam, ale u mnie jest niska i ma bardzo małe kwiaty. Jest jeszcze młoda i pierwszy raz u mnie kwitnie, może potrzebuje czasu? Czy nawozu?
Dębowe zakątki 10:34, 11 lip 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Dziękuję. Troszkę ich mam. Du zo dopiero zaczyna
To jakaś azajatka.Ale nie pamiętam odmiany.

Ta róża NN mnie denerwowała.Wypuszczała długie baty w różance i zasłaniała inne róże. To ją na wiosnę przesadziłam pod siatkę w drodze nad staw.
Tam może sie rozpychać .Ale pachnie cudnie

Przyłączam się do zachwytów Ani nad tą różą, jej kolorem i tym połączeniem z ostróżką. Nie raz NN to najlepsze róże.
Podwórkowa rehabilitacja 10:25, 11 lip 2020

Do góry
Ewa, Sylwia dziękuję
Stipie we wszystkim ładnie.
Szkoda tylko, że mi gaurę zdusiła i nie mogę podjąć decyzji co eksmitować
Sezon 2017 u Hanusi 10:10, 11 lip 2020

Do góry
Bardzo dziękuję za miłe zaproszenie
wizerunek w naszym wieku
ma całkiem malutkie znaczenie.
Liczy się to, co nam w duszy gra
i to, co w łepetynie ma.

Ogród bez reguł 10:09, 11 lip 2020

Do góry
Dziewczyny, koty nadal zabunkrowane za szafą Zrobię im z sypialni tymczasową bazę, żeby miały wszystko pod łapą i były troszkę odizolowane od nas.
Musiały opuścić swój dom, bo mały synek właścicieli ma alergię. Jest tak nasilona, że ostatnio koty przebywały same w zamkniętym pokoju albo na zamkniętym balkonie. Wszystko razem - włącznie z przeprowadzką w obce miejsce i do obcych ludzi - musiało być dużym stresem, więc adaptacja do miejsca i do nas potrwa, nie mam co do tego złudzeń. Generalnie, właśnie tego się spodziewałam, jakoś bardzo zaskoczona nie jestem... Tak więc, zanim dojdzie do miziania, jeszcze trochę wody w Warcie upłynie.

Dziś mam w planach opryski i walkę z chwaściorami. Deszczu było trochę wczoraj i przedwczoraj, to dostały turboprzyspieszenia. Grad też był, wcale niemały, ale na szczęście strat w ludziach i sprzęcie nie odnotowano.

Tu koty jeszcze przed przeprowadzką
Sezon 2017 u Hanusi 09:46, 11 lip 2020

Do góry
O, jak miło! Zbyszko z rana u mnie! Zaprosiłabym Ciebie na poranną kawę z wizerunkiem, ale mój wizerunek nie za bardzo do kawy pasuje.
Musi wystarczyć kwiatek do butonierki Miłego dnia dziś i jutro.
Przenawożenie trawy mocznikiem przeniesiony 09:46, 11 lip 2020

Do góry
Witam. Znajomy doradził mi abym trawę posypał mocznikiem. Niewiele myśląc kupiłem 25kg i rozsiałem siewnikiem po trawie. Trawa zajmuje na działce około 1200m2. Powychodziły plamy suchej trawy. Czy coś dalej robić czy sama się odbuduje.
Ogród w dolinie 09:37, 11 lip 2020

Do góry
I porcja nocnych zdjęć od mojego męża Irys nie poczekał na mnie...

Hortensje Wims Red, wciąż jeszcze w doniczkach czekają aż wrócę

Limki

Jeżówka Magnus już prawie

I coś dla brzuszka
Blaski i cienie nowego życia 09:25, 11 lip 2020

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Plany, plany jak u mnie. Tylko ja jeszcze nie zacznę, a już zmieniam. Werbenę lubię, tylko nie bardzo chce zimować. A tak to siewki późno kwitną.
Liliowce masz śliczne.

Werbena z zasady nie zimuje. Zawsze ją na wiosnę wyrywam z rabat. Nowe siewki są późno, najwcześniej w maju widoczne. W tym roku wyjątkowo przezimowała w wielu miejscach.

Plany są po to żeby ulegały zmianom. Ja chcę pewne rzeczy w ogrodzie w tym roku zakończyć bo widzę że ze zdrowiem coraz trudniej. Mam 2 dniowe zrywy ogrodowe, maksymalnie 3 w tym 1 dzień wyrwany na koszenie i nic więcej nie narobię. Wszystko z przerwami. Tak jest od zeszłego roku. Dobrze chociaż że lato mamy chłodniejsze to da się popracować bo przy upałach leżę i się obijam.
Sąsiedzi mówią żeby choć każdego dnia poświęcić 2 godz. Ale co to są 2 godz przy moim areale. Gdybym miała ogarnięte wokół to rzeczywiście- 2 godziny na plewienie i przycinanie -to się da zrobić

Ale też jestem mądrzejsza z rabatami zaczęłam kompostować na kartonach albo w kartonach tam, gdzie tego kompostu potrzebuję. Często mam karton pod tujami schowany i tam chwasty wyrzucam żeby nie biegać daleko. Najwięcej odpadów jest od sierpnia do jesieni i potem wiosenne suchelce. Więc wystarczy zaplanować rabatę latem i do wiosny połowa roboty zrobiona przez naturę. Jak by się miało rozdrabniacz to wogóle super sprawa bo to co suche za pół roku jest rozłożone.. Taki jajby chwilowy bałagan mi nie przeszkadza.

Ten odcinek Mai to ułatwienie mi uzmysłowił. Właściciele bardziej idą w modne obenie pryzmy do upraw. Ja robię płaskie lub lekko wyniesione, tylko tyle ile potrzebuję podnieść rabatę nad trawnik. Powoli odchodzę od kompostownika bo nie mam sił przewozić. Jeszcze chwasty do kompostownika wieźć to nic ale ziemię z kompostownika, to duży problem. Takie moje uproszczenie prac ogrodowych na brak sił.

https://tvnmeteo.tvn24.pl/magazyny/maja-w-ogrodzie,13/odcinki-online,1,1,1,0/anielskie-ogrody-odc-749-hgtv-odc-11-serii-2020,1932228.html

Lato

Ogród kwiatowy 09:14, 11 lip 2020

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Piękny kolorowy pokaz. I ogród z wysoka też. Tyle pięknych połączeń, masz wyjątkowy dar zestawiania takich mocnych kolorów.
Czy własne petunie trzeba bardzo wcześnie siać?
Wiolu proszę zajrzyj do mnie, może uda ci się zidentyfikować roślinę.

Gosia byłam i nie mam pojęcia co to może być. Te liście nie pasują mi do niczego co do tej pory wysiewałam. Musisz poczekać na kwitnienie. Ja swoje petunie wysiewam w połowie lutego i to chyba za wcześnie. Już drugi rok miałam petunie bardzo długie, poplątane i nie mogłam wsadzić ich do gruntu bo było cały czas zimno. Ja w tym toku wysadzałam je dopiero ok. 17 maja. W między czasie były zaatakowane przez wszystko co lata.
Tak wyglądały 9 kwietnia i w takim stanie nadają się do wynoszenia na zewnątrz i wysadzania.

Przez to, że długo było zimno i były przymrozki wysadzane były w takim stanie. Zdjęcie z 11 maja. Na zdjęciu tego nie widać, ale pędy już są długie i poplątane między sobą, mimo że na tatce jest tylko 10-11 petunii.
Hortensjowo 09:06, 11 lip 2020

Do góry
Helen napisał(a)
Byłam w jeszcze jednym ogrodzie - Ogrodzie kwiatowym, u Violi

A ten ogrod to znam bo podglądam
Ale zawsze fajnie spojrzeć innym okiem
Sezon 2017 u Hanusi 08:50, 11 lip 2020

Do góry
Ha ha ha - zrobiło się forum dyskusyjne u Hani na różne tematy, no i super.
Izo dzięki za wsparcie. W moim przypadku bieganie odpada i będę wyznawał nadal chodzenie.
Jolu - emerytura to świetna rzecz i dla chcącego znajdzie się tyle zajęć że 24 godziny na dobę to za mało. Masz jeszcze chwilę czasu, to zsumuj sobie zarobki z okresu pracy i sama wylicz przyszłą emeryturę wybierając najbardziej korzystny wariant ( w necie znajdziesz pomoc). Czasem jest tak, że warto poczekać np. jeszcze rok aby uzyskać korzystniejszy wynik.

Dębowe zakątki 08:41, 11 lip 2020

Do góry
zawitka napisał(a)
Lubię pysznogłówkę ale tak szybko łapie mączniaka.Aniu proszę o nasiona firletki chalcedońskiej a jakie masz kolory ?????/

Elegancki ten Wasz kolorowy świat.Pozdrawiam

Miłość do pysznogłówki większa niż mączniak. U mnie z nim tak strasznie do tej pory nie było.
A filarekę chalcedońska mam taką. Jak chcesz to zbiorę nasionka.

Pamiętasz te pelargonie co kiedyś wzięliśmy ze szkółki na przeciwko ciebie ??

Żyją ciągle

A jak tam twoja hortensja Debolistna ?
Moja już jest taka
W Kruklandii 08:30, 11 lip 2020

Do góry
Juzia napisał(a)
ZONK w lawendzie

Pięknie lawendowo. W takiej wielkiej ilości razem zawsze robią wrażenie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies