Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 15:56, 23 maj 2015

Do góry
Nie patrzymy na kostrzewę, bo ją w tygodniu przyciełam

Najmniejszy krzaczek na prozdzie to bugrundy iceber, ale trudno ja dotrzec na tle Louis Odier, który juz jest wielki i calutki zapączkowany. Na tyłąch wielki James Galwey. Oj dobra rózanego tu jest wiele ale jeszcze nie widac. Maluteńkie Lavender Ice nawet glów nad kostrzewy nie wystawiają, claire marshal prawie sie po ziemi płoży... i wiele wiele innych

ALe mam pierwsza piwonię Mimo przesadzania zakwitła, to piwoni z działki mojej mamy, ma chyba z 10 lat i chyba z 5 razy zminiąła miejsce w dwóch ogrodach ale ma jakiś ostry kolor a zawsze była bardziej purpurowa....

Aspirin rose w tym roku beda wieelkie. Podobno sa okrywowe.... ich 4 sezon u mnie

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 15:51, 23 maj 2015

Do góry
Obiecane zdjecia róż w dniu dziisajszym. Mam nadzieję, ze wkrótce zakiwtną

William Sz. Po prawej stronie wielkoluda bukszpana. Rok temu był amlutki, w tym roku ma pełno paków i co ponad 1 m. To ten krzak z bordowymi mlodymi przrostami. Po prawej przed rodgersją rozną baldoróżowe NN

To moja tegoroczna munstead wood. Chyba da czadu

a tu z lekkiego oddalenia - po prawej stronie varelli. Jesienią po obu stronach dosadziłam jeszcze dwa karzaczki ale sa tak malutkie, ze ni widac ich za kosodrzewinami. Po lewej potwór James Galeway. jest tam jeszcze wiele innych jesiennych nabytkwó ale na nie przyjdzie czas

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 15:46, 23 maj 2015

Do góry
Ensata napisał(a)
Hm, a moze przesadzanie? Ja przesadziłam 2 sztuki i wyraznie im nie służy. Masz przetaczniki miniaturowe, ooooo, poka?Ja własnie nie wiem, czy masz przetacznika, czy pustelnika jak mówi Tusiawka. Czekam aż zakwitnie, bo nie pamiętam

Pustynnika aktulnie nie mam. miałam w starym ogrodzie ale ciagle mi wygniwały, dlatego w nowym jeszcze nie ryzykowałam, ale mam na nie ochotę...
Mam przetaczniki miniaturowe - podobno max 15 cm bedą mialy. Kupowłąm u Finki
Na razie icj nie widac, bo dopiero co sadzone

Takie coś limonkowe z Tyłu tytusa za bordowymi żurawkami. Posadizłam na tej rabacie szałwie deep blue, lawendę viva i właśnie te przetaczniki. W tym miejscu rosły wielkie lawendy które padły....

Wiśnie dzisiaj przycięłam... wiec juz różanka tera zinaczej wyglada
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 10:46, 23 maj 2015

Do góry
Jazzy ogrodzenie czadowe, inspirujesz nas!

Co do kostki granitowej... Położyłam na etapie budowy domu.... Potem przez rok nie miałam kasy na meble do domu...... Ale to wyszło na zdrowie wykończeniowe nętrz... Poszłam w umiar

Umbry bez problemu mozesz teraz przyciąc. Jak znajde czas to moje bede za tydzien ciac

Aha 2.06 o 17 spotykamy sie w Zielonymi Centrum. Będzie sporo osób, ktore po raz pierwszy dołącza do naszych spotkan.
Odważysz się ?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:36, 23 maj 2015

Do góry
Ensata napisał(a)
Marzen, co zrobiłaś lawendzie, że przedobrzyłaś? Ja widzę, że u mnie rośnie super tam gdzie mam podsypany piach pod ziemię, a tam gdzie wilgotno, dużo gorzej.

Moja chyba gnije z powodu nadmiaru wody... Rok temu wymieniłam ok 30, w tym roku 20 ale staram sie utrzymywac standard ok 50 szt.

U mnie glina, mokro, dodatkowo przesadzałam lawendy, sadziłam róze i dużo wody lałam jesienia... I padły.... Ale juz nowe z szałwia i przetacznikami miniaturowymi posadzone... Na efekt kwitnienia będe musiała jednka poczekac....

Widzę tez ze w jednym kwadracie przy zraszaczach trawnika tez nie daja rady... Obwodki bukszpanowe musza jeszcze podrosnąć aby je osłaniać od nadmiaru wody ze zraszaczy w czasie wietrznej pogody. Bo niby na nie nie jest ustawiony zraszacz ale cały ale zamiera co roku...
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:33, 23 maj 2015

Do góry
Kondzio napisał(a)
hi hi hi ja wymiękam powoli z tymi filmami ale co sie nie robi dla ogrodu

Kondzio ja tak zawsze reaguje jak do mnie mowią po angielsku... Przynajmniej traktuje te filmy jak lekcje angielskiego
W ogrodzie Lorki za zakrętem 10:30, 23 maj 2015

Do góry
lorka napisał(a)
No powiem Wam,że zgłupiałam.
Chyba rzeczywiście się poradzę Madżenki.
Do tej pory wszystko mi rosnie co posadziłam.. a traktuje na prawdę po macoszemu
Nawet bez wytargany w lesie, który notabene będę przesadzać teraz na jesieni haha
Oliwko, pochwal się balkonem. link do warzywnika ci nie działa, musiałaś coś źle go zapisać!

Lorka wpadaj i pytaj o graby, bez skromności powiem, ze jestem matka chrzestna grabów na ogrodowisku Moje maja juz 5 lat
W ogrodzie Lorki za zakrętem 10:28, 23 maj 2015

Do góry
oliwka napisał(a)
ja też planuję tymczasowe zasadzenie grabów a potem przesadzenie w odpowiednie miejsce.

A odpowiadajac na twoje pytanie: widziałam jak znajomi przesadzali drzewka, które od kogoś dostali i sie nie przyjmowały. Jakość tych drzewek była średnia. Z drugiej strony człowiek, który od lat zakłada ogrody, powiedział mi że mogę teraz sadzić co chcę a potem się przesadzi. Na dowoód widziałam 20 letnie bukszpany giganty, które rok wczesniej dostał od klientki i posadził u siebie.
Agata, myślę że to kwestią tego jak je później potraktujesz przy wykopywaniu. U ciebie one będą najdłużej rok więc raczej nic im się nie stanie.
Ja już bym sadziła u siebie, ale cały czas się zastanawiam czy mi nikt nie rozkradnie wszystkiego. Działka jest daleko, rzadko tam jeździmy. Wkoło wprawdzie są domy, ale słyszałam, ze potrafi wpaść ekipa i ogrodzenie w nocy sciagnąć, a co dopiero powyrywać takie roaliny ....

A ja dzis mam zakwasy w rękach. Wczoraj przewaliłam 300 l ziemi w donicach na balkonie. Powoli zaczyna to wyglądać Na mojej rabatce warzywnej na balkonie zrobiło się już ładnie: sałata już prawie gotowa, cukinia ma już ładne listki. Może dziś uda mi sie zrobić kilka fotek.

Wiele ogrodow na forum jest przykładem , ze wszystko mozna przesadzic
Z bukszpanami nie ma problemu, bo maja płytki system korzeniowy i nawet stare rosliny mozna Przesadzać. Jednak wiekszośc drzew w 3-5 roku po posadzeniu bez ciężkiego sprzetu sa juz niemal nieprzesadzaLne. Do 3 roku maja jeszcze na tyle słabo wykształcony system korzniowy ze bez problemu mozna przesadzac. W szkółkach duze drzewa sa odpowiednie przygotowywane do przesadzania, podcinanie sa im co roku korzenie. W necie mozna poczytac jak przesadzic stare okazy i jak rozłożyć to na 2 lata

Moich 4 letnich brzoz nie mozna było juz przesadzic, musiałabym zrujnować poł ogrodu, wycielam aby posadzic inne...
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:22, 23 maj 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Aniu wiem ze zabiegana jestes, tym bardziej. Ile mi ze zagladasz. Nie wyobrazam sobie dnia bez twego ogrodu
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:21, 23 maj 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Marzenko graby juz tniemy? A w lipcu tez tniesz ?

Jolu ja moim jeszcze z 1-2 tygodnie dam, bo u mnie jeszcze taraz mocno wiotkimi gałazkami przyrastaja. Gdy te gałezie maja duze i sztywne liscie to czas na cięcie. To tak jak w bukszpanach, gdy młode przyrosty zciemnieją wtedy tniemy.
Ale jesli ręce swedzą to za tydzien juz im sie nic nie stanie. Zrób probe już dzisiaj
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:19, 23 maj 2015

Do góry
lorka napisał(a)
Madżenko a ja mam pytanie, dziewczyny poleciły CIebie jako specjalistkę od grabów
pomyślałam sobie ,że kupię już 3 grabiki , które na docelową rabatę przesadziłabym dopiero w przyszłym roku. Teraz wsadziłabym je tylko tak ,żeby sobie podrosły ( taniej kupić mniejsze). No i pytanie. Myślisz ,że zniosą taką przeprowadzkę? Silne to drzewa? Czy się jednak powstrzymać i dopiero kupić jak będzie gotowe docelowe miejsce dla nich?

Silne drzewa, nie obawiaj sie, moje graby były kilka razy przesadzane. Najlepiej przesadz je pozna jesienia. Tylko trzeba przesadzac z duza bryła korzeniowa.
Teraz jkup małe i tanie, posadz, formuj a za rok posadzisz na miejsce docelowe.

Oczywiscie najlepiej byłoby posadzic od razu w miejsce docelowe, bo z rok sie ukorzeniaja a naprawde porzadnie zaczynaja nabierać na masie w drugim roku. Ale jesli masz ograniczony budzet (a zawsze w ogrodzie sa jeszcze inne potrzeby) to działaj
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:16, 23 maj 2015

Do góry
Karolina, Zielona Ania i Kuba zdjecia będa ale mało bo jeszcze róze nie kwitną
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:15, 23 maj 2015

Do góry
Kondzio napisał(a)
dzisiaj oglądnąłem 9 i 10

A ja juz drugi raz zasnęłam przy epizodzie 6 ....
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:14, 23 maj 2015

Do góry
Konstancja30 napisał(a)
ulokowałam się i zamierzam oddać się lekturze na kominkach ... aleeee ... muszem słówko do Polinki ... Polinka ja ciem błagam zrób co Madżen mówi ()choć nie doczytałam co masz zrobić - fszystko jedno !!! ) ... bo fiesz ... tu się nie pertraktuje ... ja tam nie ryzykowałam i natentychmiast z podziemia wylazłam ...

chociaż nie wiem czy TAKIEGO przedpłocia nie byłabym skłonna w ramach wolontariatu plewić ... skoro i tak wisze na tym płocie z nawyku i dla satysfakcji estetycznej

Iza ja zalamana jestem.... Przedpłocie w przyszlym tygodniu (chyba) w calosci pójdzie pod kopane.... Prezcież moje graby tego nie przezyja.... A lewanda cała w pakach...... Twoja lawenda ....
Czasem słońce czasem deszcz 10:12, 23 maj 2015

Do góry
Pieknie obsadziłaś donice, szczegolnie podoba mi sie ta srebrzysta.
Do tytoniu w kolorze pink moze srebrzysta kostrzewa sina. Mam takie polaczenie z werbena i pelargonia w tym kolorze i bardzo mi pasuje
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 10:09, 23 maj 2015

Do góry
Pamajo dzieki Ci za tę cudowna retrospekcje Izusiowych pamiętników ogrodowych
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:03, 23 maj 2015

Do góry
Malgoska dawaj zdjęcia! Ile można wyklina ogladać?
Czy Twoje jezówki wyłazą masowo? Moje wcięło....
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 00:55, 23 maj 2015

Do góry
Milka napisał(a)
Dziękuję zrobiłam 22 sadzonki, dbam o wilgoć

Oho ho to poszalałaś
Ogród niby nowoczesny ale... 00:52, 23 maj 2015

Do góry
Piatek juz jest I fotki SOM
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 00:51, 23 maj 2015

Do góry
Dziekuje za piekna relację różyczkowa.
Czy Ty wiesz że ja juz nie pamietam gdzie ,ktorą róze upchalam......muszę sięgnąć do notatek..
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies