Kurcze dobry pomysł z tym poletkiem. Może i ja gdzieś u siebie coś takiego zrobię? Mam dużo rabat do obsadzenia więc może zamiast wydawac miliony na sadzonki samemu coś wysiać w przyszłym roku na wiosnę?
U mnie przrzimowała, ale pewnie nie wszędzie. Resztę z siewek urosło. Wiesz, ja teraz dużo werbeny wywalam i tak nie zwracam na nią uwagi. Pozwalam jej być pod murem i tam gdzie Kindziowe hortensje z patyczków.
O siewki się nie martw, kiedyś też u mnie od lipca bujnęły jak szalone
Wszystkim powtarzam że ona lubi wilgotne miejsca. Bo kiedyś myślałam że ona na suche stanowisko.
Wiesz, dokupiłam drugą dębolistną i Vanilka wreszcie jesienią opuści schody. Będzie gwiazdorzyć na ogrodzie
Dębolistna
A tu od Ciebie stipa i turzyca, która mam namnożoną ale stanowisko trzeba też jej inne dobrać, nadmiar słońca odbiera jej zieloność
Witam , kiedyś ktoś pytał o róże pizmowe i obiecałam foty, troszkę z opóźnieniem Heavenly Pink, wybierajcie ostrożnie jej miejscowke, bo zdecydowanie rośnie wieksza
Kto mi powie co to jest? Siałam oregano, bazylię, majeranek, rukolę i miętę a wyszło mi jedno takie cudo ☺️ to rozmaryn? Taki trochę dziwny chyba.. nie jestem pewna ☺️
Ależ się u Ciebie bujnęło! Przecież te brzozy to przed chwilą były ledwo widoczne przecinki! I do tego rabata po prawej stronie już się rozrosła...
Za chwilę będziesz miała ogród cienisty!
Tak, dziewczyny, busz mnie zarasta, i nie ma kiedy poluźnić- ciągle przekropne dnie.
Ptaszka dostałam od zięcia w ub, roku na imieniny. Też mi się podoba, był cały czarny, ale przez rok trochę nabrał naturalności. Patrolował narcyze, muszę przenieść w inne miejsce.
W rzeczy samej gipsówka Flamingo , po nazwie skojarzyłem że będzie coś z kolorkiem więc dorzuciłem w ciemno do wózka, bo bez wózka nie ma co tam chodzić (Wipisowo k/Olsztyna)
Super to zdjęcie z lustrem No i anabellki... Wszędzie widzę anabellki
Ilość kwiecia na pozostałych zdjęciach niesamowita. I te żółte coraz bardziej mi się podobają
U mnie Edenka narazie ma pokrój krzaczasty. Mam je ze 3-4 lata. Wielkość 1m szer i 1m wysokości bo mocno tnę wiosną. Mi odpowiada że jest szeroka bo mam dużo miejsca przy murze. 1 sadzonkę mam od innego producenta i jakoś inaczej się zachowuje, chyba będą przenosiny tylko nie wiem narazie gdzie.
Typowo jak pnącą nie prowadzę....ona się sama prowadzi
To te dwie ładne
To dobrze że coś już widać. Latam z tymi roślinami z miejsca na miejsce. Robię rzeczy nieplanowane a zaplanowane czekają albo coś nie idzie jak trzeba, bo zamysły początkowe biorą w łeb. Do jesieni planuję otworzyć 2 nowe rabaty, rośliny w dużej części są skompletowane i czekają. W sumie to będę miała rozgrzebanych 5 rabat do udoskonalania
Jedna z nich to ta co wiosną planowałam. Pamiętasz te dylematy iglaste. W sumie żaden iglasty wariant nie pasował i wczoraj wymyśliłam choinę kanadyjską. To nie mocna przysłona ale kupiłam 3szt. A przed nimi będą buki. I tak musi to spasować. A jak choiny nie będą chciały rosnąć to się wtedy pomyśli. Zresztą nie wiem czy dożyje ich dużych rozmiarów.
Najbardziej chciałabym wyjść z przedogródka ale tam dużo sadzonek mi potrzeba i najdłużej schodzi. Lawenda w zeszłym roku się nie przyjęła.
Jeżówka urosła po deszczach, nigdy takiej wysokiej nie było
Dziewanna. Muszę tu dosadzić te które tkwią jeszcze w przedogródku a żal mi teraz przenosić bo kwitną. Więc bałagan w przedogródku dalej trwa.
coś się dzieje z naszą Magnolią Coates - nie wiemy tylko co...
Drzewko wsadzone w zeszłym roku, bardzo ładnie rosło ( przyrost ok 50 cm ). Na wiosnę tego roku kwitła i zaczęła rosnąć. Pierwsze listki jednak zaczęły świadczyć o chlorozie. Została zatem zasilona Yara Mila Complex na początku czerwca z bardzo dobrym efektem. Kolejne liście bardzo ładne, przyrost tegoroczny to ok 25cm. Na początku lipca została ponownie zasilona nawozem ( po 30 dniach ). Ostatnie tygodnie były dość mokre jak wiemy, więc nie była podlewana.
A teraz do problemu - od ok tyg. liście na niej wiszą, są wiotkie typowo jakby brakowało jej wody ale to raczej niemożliwe biorąc pod uwagę ostatnie opady oraz to, ze od pojawienia się objawów zaczęliśmy ją podlewać. Liście wyglądają bardzo ładnie, nie widać szkodników, spadają natomiast te pierwsze które wyrosły. Wydaje się też jakby przestała rosnąć.
Jakiś pomysł co jej dolega?
W końcu rozkwitła lilia trąbkowa 'Regale Album'. Znalazłam taki opis:
"znana jest również jako "lilia królewska". Ta odmiana jest bardzo łatwa w uprawie, rośnie dobrze w każdej ziemi. Kwiaty są białe, z żółtym środkiem, w kształcie lejka. Gdy się "zadomowi", może osiągnąć nawet 2 metry wysokości. Wydziela piękny, bardzo intensywny zapach."
Haniu cudownie masz a kolor tej monardy mnie powala wręcz
widzisz jakoś nie myslałam o czesaniu stipy a przychodzi moment że przestaje mi się ona po prostu podobać , to już wiem c trzeba zrobić
uczesać panienkę