Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Tu ma być ogród :) 12:37, 08 lut 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Wiem ze lubisz oblisci wiec idz w to

lubie, nie lubię, jestem poniekąd na nie skazana, charakter domu i ułożenie kostki już wymusza pewne rozwiązania, zrobiłam fotki żeby zobrazować jeszcze lepiej sytuację. Rozłożyłam wąż wyznaczając na oko ta linię wyżwirkowanej rabaty.

Na pierwszym zdjęciu spojrzenie w stronę wykuszu z miejsca, gdzie byłaby ściana wodna.

I lekko z boku, tak że widać jak miałaby wyglądać ta rabata - graby są posadzone w odległości 105 cm od miejsca gdzie zaczyna się trawnik, tak więc rabata w najszerszym miejscu miałaby w całości (częśc wykorowana i żwirkowa) szerokość około 4,5 m.

Tu ma być ogród :) 12:27, 08 lut 2016

Do góry
Efffa napisał(a)

Edyta! nie płyń z falą, widać, że jesteś bardziej za prostą

sama jeszcze nie wiem za czym jestem bardziej, ale u mnie jednak te fale są wpisane w ogród

Z ścianką mam taki problem, że przejrzałam masę inspiracji i mam wrażenie że większość jest na jedno kopyto.
Co prawda można osiągnąć super efekt poprzez fajne wykończenie prostokątnej ścianki, ale to co mi się podoba, nie do osiągnięcia cenowo w ciągu tego dziesięciolecia, muszę więc zejść na ziemię i spróbować zrobić coś oryginalnego może właśnie bawiąc się kształtem?
Tu ma być ogród :) 12:20, 08 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Widzę, że ruszyłaś z tematem ścianki wodnej
Wypowiem się na temat pomysłu na gabion ... jeśli jednak ogrodzenie nie jest gabionowe to może należałoby pójść w kierunku zwykłej murowanj ścianki. Jeśli masz tam prostą rabatę to prosta ścianka byłaby ok ... najwyżej roślinami możesz zrobić rabatę falistą

ruszyłam Reniu, ale bez przekonania, zwykle jak mam jakiś pomysł to jest mocno zakotwiony w głowie, a w tym przypadku tak nie jest.
Muszę podjąc jakieś decyzje, bo nawadnianie trawnika trzeba robić i co za tym idzie linia rabat musi być wyznaczona więc temat ściany wodnej trzeba przewałkować.

Jak sadziłam graby jesienią, to z zamysłem, że obejmę je taką falistą rabatą, o ścianie wodnej zaokrąglonej nie myślałam, aż do czasu jak u Ciebie padło takie hasło, ale na razie czekam na Wasze opinie.
Tu ma być ogród :) 11:25, 08 lut 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Wy odradzacie gabiony, ja jakoś ich nie widzę, więc chyba mówimy papa temu pomysłowi.

Oczywiście, wgłębnik gabionowy nie ma wtedy racji bytu, bo to byłby jedyny element gabionowy w ogorodzie, więc ani przypiął ani wypiął - jeśli ścianka murowana to wgłebnik również.

To bardziej jesteś za prostą ścianką, czy zaokrągloną?

Wiem ze lubisz oblisci wiec idz w to
Tu ma być ogród :) 11:16, 08 lut 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

mi jakoś też, ale z eMem będę miała raczej ciężką przeprawę, on nawet chciał gabionowe ogrodzenie więc jest pod ich dużym urokiem.

Oczyma wyobraźni taka zaokrąglona ścianka też mi tam widzi, ale życia sobie nie ułatwię jak taka będzie ostateczna decyzja, bo pewnie i jeśli chodzi o wykonanie będzie trudniejsza i koszty większe

Widzę, że ruszyłaś z tematem ścianki wodnej
Wypowiem się na temat pomysłu na gabion ... jeśli jednak ogrodzenie nie jest gabionowe to może należałoby pójść w kierunku zwykłej murowanj ścianki. Jeśli masz tam prostą rabatę to prosta ścianka byłaby ok ... najwyżej roślinami możesz zrobić rabatę falistą
Typografia ogrodu 11:09, 08 lut 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

a faktycznie, widzę teraz, że tam kłebowisko tych włosków co są przy nasionkach

To ja swoje chyba poucinam przed sadzeniem bo jakoś by mnie drażniły te kłaki

Znowu będę do tyłu, bo posieję dopiero po powrocie z ferii czyli po 20.02.

A Ty planujesz ją dawać do gruntu przed "majowymi ogrodnikami"?

Mysle ze te kilka dni nie xrobi jej roznicy.nie wyobrazam sobie tych klaczkow obcinac to jak czyszczenie nasion werbeny od resztek kwiatu.
Pewnie ze dam wczesniej nie dosc ze bedzie mnie zapewne juz w domu draznila to nie wytrzymam do maja.w ubieglym roku sadzolam werbene do gruntu tez z miesiecznym wyprzedzeniem i bylo ok
Typografia ogrodu 11:03, 08 lut 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Ale co sie polozylo? Stipa?ale skad stoi jak nie wiem co
Byc moze widxisz na ziemi nasionka z wlosami bo ja ich nie prxysypywalam ziemia.druga fotka dla Ciebie.

Musimy dzialac szybko bo z czasem tez nie ma luksusow

a faktycznie, widzę teraz, że tam kłebowisko tych włosków co są przy nasionkach

To ja swoje chyba poucinam przed sadzeniem bo jakoś by mnie drażniły te kłaki

Znowu będę do tyłu, bo posieję dopiero po powrocie z ferii czyli po 20.02.

A Ty planujesz ją dawać do gruntu przed "majowymi ogrodnikami"?
Tu ma być ogród :) 11:01, 08 lut 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

sami byśmy tego nie robili, więc zdałabym się na porady wykonawcy, ale w mojej gowie gabiony coraz bardziej odległe, więc można zarzucić ten temat.

Aniu, a murowana prosta, w sensie prostokąt, czy zaokrąglona?

Szczerze to u Ciebie ta okrągła naprawdę może się fajnie wpasować.
Ogród z pergolą 10:58, 08 lut 2016

Do góry
ale tutaj różany kołowrotek, inspiracje na tą skarpę są świetne, doradcy też, bo same "różane szychy" Cię wspomagają

Osobiście dałabym tam tylko 2 - 3 odmiany i coś na kratkę - Eden Rose?

Pashmina piękna i właśnie kształt kwiatu podobny do ER - ale nie mieszam bo ja mało się znam.

U Ewik cudne inspiracje jeśli chodzi o łączenie róż z trawami i bylinami - zawsze się jej zdjęciami zachwycam.
Typografia ogrodu 10:54, 08 lut 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
nadrobiłam weekendowe i przedweekendowe wpisy, podziwiam, że już działacie, u mnie tak naprawdę to nie było chyba jeszcze ani jednego dnia na tyle ciepłego, żeby chciało się iść działać w ogrodzie.

Stipa szybciutko Ci wzeszła, ale coś się strasznie położyła, jak sobie przypomnę swoją ubiegłoroczną to wszystkie stały na baczność jak żołnierze.

Ale co sie polozylo? Stipa?ale skad stoi jak nie wiem co
Byc moze widxisz na ziemi nasionka z wlosami bo ja ich nie prxysypywalam ziemia.druga fotka dla Ciebie.

Musimy dzialac szybko bo z czasem tez nie ma luksusow
Tu ma być ogród :) 10:52, 08 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

nie zgodze się z Asią co do naporu ziemi, Renia ma donice w środku z płyt i styro i wytrzymują to kamienie by wytrzymały tym bardziej.
a jeśli chodzi o względy estetyczne to murowana fajniejsza

sami byśmy tego nie robili, więc zdałabym się na porady wykonawcy, ale w mojej gowie gabiony coraz bardziej odległe, więc można zarzucić ten temat.

Aniu, a murowana prosta, w sensie prostokąt, czy zaokrąglona?
Tu ma być ogród :) 10:49, 08 lut 2016

Do góry
popcorn napisał(a)
jestem za okrągłymi ściankami i chyba murowane, te gabiony zdażyły mi się już opatrzyć

mi jakoś też, ale z eMem będę miała raczej ciężką przeprawę, on nawet chciał gabionowe ogrodzenie więc jest pod ich dużym urokiem.

Oczyma wyobraźni taka zaokrąglona ścianka też mi tam widzi, ale życia sobie nie ułatwię jak taka będzie ostateczna decyzja, bo pewnie i jeśli chodzi o wykonanie będzie trudniejsza i koszty większe
Typografia ogrodu 10:46, 08 lut 2016

Do góry
nadrobiłam weekendowe i przedweekendowe wpisy, podziwiam, że już działacie, u mnie tak naprawdę to nie było chyba jeszcze ani jednego dnia na tyle ciepłego, żeby chciało się iść działać w ogrodzie.

Stipa szybciutko Ci wzeszła, ale coś się strasznie położyła, jak sobie przypomnę swoją ubiegłoroczną to wszystkie stały na baczność jak żołnierze.
Tu ma być ogród :) 10:38, 08 lut 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Tez nie robilabym gabionowej scianki jesli ma byc taka wyzsza. Zaokroglna scnke trzeba umiejstenie wspisac w linie rabaty.ale efekty mysle da fajny.

A co do wglebnika to bedziecie uzywali gabionowych koszy? Bo by zniesc taki napor ziemi musi byc cos solidnego.taki gabion grodzeniowy chyba nawet mimo silnych fundamentow by nie wytrzymal... a jesli wglebnik bylby gabionowy to trzebab te gabiony gdzieś powtórzyć jednak.

Wy odradzacie gabiony, ja jakoś ich nie widzę, więc chyba mówimy papa temu pomysłowi.

Oczywiście, wgłębnik gabionowy nie ma wtedy racji bytu, bo to byłby jedyny element gabionowy w ogorodzie, więc ani przypiął ani wypiął - jeśli ścianka murowana to wgłebnik również.

To bardziej jesteś za prostą ścianką, czy zaokrągloną?
Tu ma być ogród :) 09:54, 08 lut 2016

Do góry
a czemu tak linia rabat, to wyjaśni zdjęcie z początku mojego wątku, gdzie idealnie widać jak wyglądają ścieżki z kostki

Tu ma być ogród :) 09:37, 08 lut 2016

Do góry
leon60 napisał(a)

tego samego zdania jestem a wokół mnóstwo traw

No obsadzenie tej rabaty też jest do ustalenia, więc dawaj Ola propozycje.
Czy te stożki cisowe (które chcę tam mieć) mogłyby zostać, a jeśli trawy to jakie?
Myślisz, że te nasadzenia, które są już teraz w bezpośrednim sąsiedztwie moga zostać? Czyli chodzi mi o derenie Ivory Halo i cyprysiki, szczerze to derenie chciałabym tam zostawić, a z cyprysami mogę się pożegnać, jeśli tam nie przypasują.

No i najważniejsze, żeby linię rabat ustalić, bo w garażu czekają wszystkie akcesoria do montowania od wiosny nawadniania trawnika - ubiegłoroczny projekt eMa uwzględniał prostą rabatę, taką jaka jest w tej chwili, wiadomo, że jeśli mu coś tam pozmieniam to i projekt nawadniania musi przejść korektę.
Tu ma być ogród :) 09:26, 08 lut 2016

Do góry
ivo napisał(a)
Witam. Jak dla mnie to szara murowana będzie świetna

skłaniam się właśnie w tym kierunku, ale fajnie by było, gdyby udało się zrobić ściankę trochę inną niż wszystkie.

Odkąd u Reni pojawił się pomysł na zaokrągloną ściankę też zaczęłam się zastanawiać, czy u mnie też nie pójść w tym kierunku - rabaty wokół ścianki będą wyprofilowane po łukach, żeby grało to z chodnikami brukowymi.
Znalazłam coś takiego:

Wtedy całość murowana, dwa miejsca z których będzie sączyć się woda wyglądające tak jak na tej inspirce - czyli jakaś lustrzana powierzchnia, albo blacha.

Oczywiście wyprofilowanie tego łuku korespondujące z łukiem rabat, czyli u mnie bardziej łagodnie.

Tu ma być ogród :) 09:19, 08 lut 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Jeśli gabionowa to raczej niska jak u Zety. Wyzsza to jednak murowana

jakoś mam zakodowane w głowie, że to musi być coś wyższego - albo na wysokość ogrodzenia, albo ciut niższa - te 130 cm wydaje mi się na ten moment optymalnym wyborem.

A jakie wymiary Marzenko ma Twoja ścianka i zbiornik? bo u siebie widzę coś trochę szerszego i ze 20 cm niższe.
Tu ma być ogród :) 09:16, 08 lut 2016

Do góry
Efffa napisał(a)
Edyta bo ta murowana ścianka nawiązywałaby do ogrodzenia, by było może bardziej spójnie, przy tylu elementach może warto się trzymać 1 "fasonu"?
Edit: czyli wgłebnik też miał być gabionowy?

no właśnie tak, dwa elementy, które miałyby ze sobą współgrać, więc jeśli gabionowa ściana wypada to i wgłebnik też
Tu ma być ogród :) 23:54, 07 lut 2016

Do góry
Efffa napisał(a)
jestem przeciw gabionowej ścianie w Twoim ogrodzie

też jestem coraz bardziej przeciw - na inspiracjach w necie mi się nie podobały takie ścianki, nie wiem tylko jak eM to zniesie, bo jeśli ściana nie będzie gabionowa to i taki wgłebnik odpada i oznacza to, że znowu jesteśmy w czarnej dziurze i trzeba wymyślać wszystko na nowo.

W każdym razie nic mu nie mam zamiaru mówić do czasu, aż tu się coś konkretnego wykluje.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies