Widzę, że ruszyłaś z tematem ścianki wodnej
Wypowiem się na temat pomysłu na gabion ... jeśli jednak ogrodzenie nie jest gabionowe to może należałoby pójść w kierunku zwykłej murowanj ścianki. Jeśli masz tam prostą rabatę to prosta ścianka byłaby ok ... najwyżej roślinami możesz zrobić rabatę falistą
Ale nie tyle kamienie trzymaja napor w panelach gabionowych co fundanent. Same panele gabionowe maja ok 20-30 cm glebokosci a to mało.mam nie jeden mur oporowy.takze taki ktory sie pochylil pod naporem ziemu jedynie szwrokiej na 50 cm.poza tym producenci cienkuch panelu zalszuja używania ich jako murów oporowych
ruszyłam Reniu, ale bez przekonania, zwykle jak mam jakiś pomysł to jest mocno zakotwiony w głowie, a w tym przypadku tak nie jest.
Muszę podjąc jakieś decyzje, bo nawadnianie trawnika trzeba robić i co za tym idzie linia rabat musi być wyznaczona więc temat ściany wodnej trzeba przewałkować.
Jak sadziłam graby jesienią, to z zamysłem, że obejmę je taką falistą rabatą, o ścianie wodnej zaokrąglonej nie myślałam, aż do czasu jak u Ciebie padło takie hasło, ale na razie czekam na Wasze opinie.
sama jeszcze nie wiem za czym jestem bardziej, ale u mnie jednak te fale są wpisane w ogród
Z ścianką mam taki problem, że przejrzałam masę inspiracji i mam wrażenie że większość jest na jedno kopyto.
Co prawda można osiągnąć super efekt poprzez fajne wykończenie prostokątnej ścianki, ale to co mi się podoba, nie do osiągnięcia cenowo w ciągu tego dziesięciolecia, muszę więc zejść na ziemię i spróbować zrobić coś oryginalnego może właśnie bawiąc się kształtem?
lubie, nie lubię, jestem poniekąd na nie skazana, charakter domu i ułożenie kostki już wymusza pewne rozwiązania, zrobiłam fotki żeby zobrazować jeszcze lepiej sytuację. Rozłożyłam wąż wyznaczając na oko ta linię wyżwirkowanej rabaty.
Na pierwszym zdjęciu spojrzenie w stronę wykuszu z miejsca, gdzie byłaby ściana wodna.
I lekko z boku, tak że widać jak miałaby wyglądać ta rabata - graby są posadzone w odległości 105 cm od miejsca gdzie zaczyna się trawnik, tak więc rabata w najszerszym miejscu miałaby w całości (częśc wykorowana i żwirkowa) szerokość około 4,5 m.