Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 09:16, 08 lut 2016

Efffa napisał(a)
Edyta bo ta murowana ścianka nawiązywałaby do ogrodzenia, by było może bardziej spójnie, przy tylu elementach może warto się trzymać 1 "fasonu"?
Edit: czyli wgłebnik też miał być gabionowy?

no właśnie tak, dwa elementy, które miałyby ze sobą współgrać, więc jeśli gabionowa ściana wypada to i wgłebnik też
lindsay80 09:19, 08 lut 2016

Madzenka napisał(a)
Jeśli gabionowa to raczej niska jak u Zety. Wyzsza to jednak murowana

jakoś mam zakodowane w głowie, że to musi być coś wyższego - albo na wysokość ogrodzenia, albo ciut niższa - te 130 cm wydaje mi się na ten moment optymalnym wyborem.

A jakie wymiary Marzenko ma Twoja ścianka i zbiornik? bo u siebie widzę coś trochę szerszego i ze 20 cm niższe.
lindsay80 09:26, 08 lut 2016

ivo napisał(a)
Witam. Jak dla mnie to szara murowana będzie świetna

skłaniam się właśnie w tym kierunku, ale fajnie by było, gdyby udało się zrobić ściankę trochę inną niż wszystkie.

Odkąd u Reni pojawił się pomysł na zaokrągloną ściankę też zaczęłam się zastanawiać, czy u mnie też nie pójść w tym kierunku - rabaty wokół ścianki będą wyprofilowane po łukach, żeby grało to z chodnikami brukowymi.
Znalazłam coś takiego:

Wtedy całość murowana, dwa miejsca z których będzie sączyć się woda wyglądające tak jak na tej inspirce - czyli jakaś lustrzana powierzchnia, albo blacha.

Oczywiście wyprofilowanie tego łuku korespondujące z łukiem rabat, czyli u mnie bardziej łagodnie.

lindsay80 09:37, 08 lut 2016

leon60 napisał(a)

tego samego zdania jestem a wokół mnóstwo traw

No obsadzenie tej rabaty też jest do ustalenia, więc dawaj Ola propozycje.
Czy te stożki cisowe (które chcę tam mieć) mogłyby zostać, a jeśli trawy to jakie?
Myślisz, że te nasadzenia, które są już teraz w bezpośrednim sąsiedztwie moga zostać? Czyli chodzi mi o derenie Ivory Halo i cyprysiki, szczerze to derenie chciałabym tam zostawić, a z cyprysami mogę się pożegnać, jeśli tam nie przypasują.

No i najważniejsze, żeby linię rabat ustalić, bo w garażu czekają wszystkie akcesoria do montowania od wiosny nawadniania trawnika - ubiegłoroczny projekt eMa uwzględniał prostą rabatę, taką jaka jest w tej chwili, wiadomo, że jeśli mu coś tam pozmieniam to i projekt nawadniania musi przejść korektę.
lindsay80 09:54, 08 lut 2016

a czemu tak linia rabat, to wyjaśni zdjęcie z początku mojego wątku, gdzie idealnie widać jak wyglądają ścieżki z kostki

nawigatorka 10:16, 08 lut 2016

Tez nie robilabym gabionowej scianki jesli ma byc taka wyzsza. Zaokroglna scnke trzeba umiejstenie wspisac w linie rabaty.ale efekty mysle da fajny.

A co do wglebnika to bedziecie uzywali gabionowych koszy? Bo by zniesc taki napor ziemi musi byc cos solidnego.taki gabion grodzeniowy chyba nawet mimo silnych fundamentow by nie wytrzymal... a jesli wglebnik bylby gabionowy to trzebab te gabiony gdzieś powtórzyć jednak.
popcorn 10:25, 08 lut 2016

jestem za okrągłymi ściankami i chyba murowane, te gabiony zdażyły mi się już opatrzyć
lindsay80 10:38, 08 lut 2016

nawigatorka napisał(a)
Tez nie robilabym gabionowej scianki jesli ma byc taka wyzsza. Zaokroglna scnke trzeba umiejstenie wspisac w linie rabaty.ale efekty mysle da fajny.

A co do wglebnika to bedziecie uzywali gabionowych koszy? Bo by zniesc taki napor ziemi musi byc cos solidnego.taki gabion grodzeniowy chyba nawet mimo silnych fundamentow by nie wytrzymal... a jesli wglebnik bylby gabionowy to trzebab te gabiony gdzieś powtórzyć jednak.

Wy odradzacie gabiony, ja jakoś ich nie widzę, więc chyba mówimy papa temu pomysłowi.

Oczywiście, wgłębnik gabionowy nie ma wtedy racji bytu, bo to byłby jedyny element gabionowy w ogorodzie, więc ani przypiął ani wypiął - jeśli ścianka murowana to wgłebnik również.

To bardziej jesteś za prostą ścianką, czy zaokrągloną?
anna_t 10:44, 08 lut 2016

nawigatorka napisał(a)

nie zgodze się z Asią co do naporu ziemi, Renia ma donice w środku z płyt i styro i wytrzymują to kamienie by wytrzymały tym bardziej.
a jeśli chodzi o względy estetyczne to murowana fajniejsza
lindsay80 10:49, 08 lut 2016

popcorn napisał(a)
jestem za okrągłymi ściankami i chyba murowane, te gabiony zdażyły mi się już opatrzyć

mi jakoś też, ale z eMem będę miała raczej ciężką przeprawę, on nawet chciał gabionowe ogrodzenie więc jest pod ich dużym urokiem.

Oczyma wyobraźni taka zaokrąglona ścianka też mi tam widzi, ale życia sobie nie ułatwię jak taka będzie ostateczna decyzja, bo pewnie i jeśli chodzi o wykonanie będzie trudniejsza i koszty większe