Podziwiam róże w wielu ogrodach na Ogrodowisku. Róża to Królowa Kwiatów i nie wyobrażam sobie ogrodu bez róż. Jednak jak to Królowe wymagają one odpowiednich warunków, których brakuje w moim leśnym, niewielkim ogrodzie. Poza tym nie lubię cięcia róż, w poprzednim ogrodzie miałam różankę. Róże porosły olbrzymie i cięcie ich to był horror. Usunęłam róże i wyleczyłam się z różanki
W Casa Verde od 3 lat reanimuję różę, która wyciągnęłam z przysłowiowego kąta i posadziłam w miarę słonecznym miejscu i w dobrej ziemi. Na wiosnę obcięłam ją właściwie do zera, bo była schorowana. Doczekałam się jednego pączka, ale za to zdrowiuteńkiego:
Mam do was pytanie jak pomóc mojej Wiśni. Jakiś czas temu obcinałem z pnia dzikie gałęzie i nie posmarowałem żadnym środkiem grzybobójczym. Kiedy z 3 miejsc zaczęła lać się żywica to zeskrobałem ją do żywego i posmarowałem maścią z Topsinem. Dodatkowo wlałem pod korzeń miksturkę z Topsinem. To pomogło wiśnia i już nie płacze. Oczywiście jest słabsza i mniejsza niż pozostałe 3 które kupiłem ale tego się spodziewałem.
Natomiast dziś zauważyłem że zaczęły jej żółknąć liście. Czy wiecie co jej może dolegać i jak jej pomóc ?
Przez te ulewy jest plaga ślimaków i pomimo, że sypie niebieskimi kuleczkami to i tak zjadły mi astry, cynie, niektóre dalie. Nigdy nie miałam nadiaru komarów no to teraz mam i pogoda ostatnio dopisuje no to nie posiedzisz do nocy Ale jest jak jest, róże do cięcia, nawozenia ale poczekam aż się chłodniej zrobi
Po deszczach trawy dobrze rosną, elata i hakonki są ładne w tym roku, bardzo urosły też wrzosy widać lubią wodę
Angele giganty pomimo dużego cięcia na wiosnę, pięknie pachną.
Mam piaszczystą ziemię. Od jakiegoś czasu sadzę rośliny stosując kompost, dużo kompostu i widzę, że jest lepiej. Róże bardzo lubię chociaż do tej pory gustowałam w różowych odcieniach. W tym roku zachwycają mnie wszystkie.
Bardzo lubię moje drewniane stodoły
Dzięki nim i staremu domowi mam wiejski ogrodowy smaczek na podwórku. Staram się tak dobrać rośliny, żeby zapanował sielski klimat, bo go wprost uwielbiam. Czuję się w nim bezpiecznie, to powrót do wspomnień z dzieciństwa.