Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:44, 24 sty 2018

Do góry
mira napisał(a)
Danusiu jak tam bliżej do wiosny ?
Wyczytałam dziś że na 2018 kolor fioletowy ogłoszono jako modny/obowiązujący hehe.
To chyba jesteśmy w trendzie poczynając od krokusów.

pozdrawiam

Mam, mam ale na to nie patrzę, swoje mody sobie wyznaczam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:43, 24 sty 2018

Do góry
sylwai napisał(a)
Danusiu,wiesz co to za drzewa ?
https://pl.pinterest.com/pin/512566001326614694/

Pokrojem to może być prawie wszystko co kolumnowe.

Ale moim zdaniem buki.

Graby na 20%, buki na 80%. Nie mam powiększenia liści a z daleka nie widać, czy skórzaste i gładkie, czy nie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:42, 24 sty 2018

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Witaj Danusiu, zajrzyj proszę do mnie doradzić ,bo już sama nie wiem jakie drzewa posadzić w rogu,gdzie ma być placyk? Graby Fastigiata czy buki co obok-Dawyck Purple? Pozdrawiam

Buki.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:42, 24 sty 2018

Do góry
basia3012 napisał(a)
Danusiu ja też mam pytanie i prośbę . 7 lat temu , gdy zakładaliśmy ogród to rozłożyliśmy na tej części z rabatami flizelinę , taką trochę grubszą niż do osłaniania krzewów na zimę .Czarną . Ale nie jest to jakaś z tworzywa jak mata szkółkarska taka bardziej podobna do tej co się osłania rosliny . Przytwierdziliśmy ją szpilkami . Jednak potwierdziło się to co pisałaś w jednym z wątków , nie pamiętam którym , że ziemia pod flizeliną zrobiła się zbita , korzenie krzewów wyszły całkowicie z ziemi i są tuż pod flizeliną . Chcielibyśmy ją w tym roku usunąć .Jeszcze nie wiem jak będziemy to robić . Mam pytanie czy można to w ogóle zrobić ze względu na te korzenie na powierzchni , czy one pójdą w głąb ziemi ? I ewentualnie drugie o termin tego usuwania . czy najlepiej wiosną , latem ? Będę wdzięczna za radę . Pozdrawiam . .

Wycinać nożem i wyrywać. ściółkować i będzie dobrze.
Lilia meksykańska - Beschorneria yuccoides 21:38, 24 sty 2018

Do góry
Ja jej nie mam. Przesadź ją koniecznie i wstaw pod południową ścianę, na słońcu albo w szklarni gorącej.
Jeżówka - Echinacea 21:37, 24 sty 2018

Do góry
Ja miałam w tym roku jeżówkę, nie bladła choć była pomarańczowa. Nie wiem jak się nazywała. A dlaczego bledną?
Paprocie ogrodowe 21:36, 24 sty 2018

Do góry
Tak, wywaliłam go czym prędzej. Właśnie pióropusznik strusi to jest to, co najgorsze wymieniasz. Rozłazi się i jest szalenie ekspansywny. Zainteresuj się narecznicą samczą, zamiast piórpusznikiem.
Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 21:31, 24 sty 2018

Do góry
Pod odmianą Pendula sadź niskie rośliny, bo ich nie będzie widać.
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 21:30, 24 sty 2018

Do góry
Nie to samo. Bo przecież inny producent. Ale próbuj i pisz czy dobrze działa.
Nie znaczy że inne są gorsze, ale porównywać nie będę, bo mam doświadczenie że mój pomaga odbudować bukszpany.
Cis - Taxus 21:22, 24 sty 2018

Do góry
Nie trzeba zabezpieczać.
Metamorfoza- nowy ze starego 14:44, 24 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Na podstawie ostatniego zdjęcia widzę, że pasują proste linie, takie sektory, prostokąty, kwadraty, coś wyżwirowane, a coś pokryte zielenią z pióropuszami traw.
Tylko kamienie nie mogą być białe, bo biją po oczach aż boli.

Czyli chyba idę w dobrym kierunku. Tu mam na tym żwirku miskanty i trawy pampasowe, kolumnowe drzewka owocowe i te nieszczęsne tuje przed którymi długo się wzbraniałam. Na płocie pnie się bluszcz i powojnik żeby zasłonić ogród sąsiadów. Póki co ogrod jest przezroczysty. Problemem jest te duże drzewo, za nim są róże ale myślę o żurawkach lub funkii żeby je jeszcze dookoła zasadzić...Ale jestem wdzięczna i szczęśliwa że natrafiłam na twoja skarbnice wiedzy, inspiruje mnie do działania
Lilia meksykańska - Beschorneria yuccoides 14:22, 24 sty 2018

Do góry
To coś dla ciebie Piotrze

link
Lilia meksykańska - Beschorneria yuccoides 14:18, 24 sty 2018

Do góry
W ogrodzie Tresco Abbey wygląda imponująco, ale to w końcu ciepła wyspa.

zdjęcia
Lilia meksykańska - Beschorneria yuccoides 14:16, 24 sty 2018

Do góry
Byłam w sierpniu, nie mam niestety dobrego zdjęcia, bo skupiałam się na moim zdaniem atrakcyjniejszych kwiatach i chyba nie kwitła. Znalazłam jedynie takie zdjęcia.

Przypuszczalnie oznaczyłam strzałką

Pasuje w takich aranżacjach, w końcu pochodzi z Meksyku.

Lilia meksykańska - Beschorneria yuccoides 13:53, 24 sty 2018

Do góry
Wielkość jaką osiągnie zależy od wielkości donicy. Możesz posadzić w dużej, czarnej i zakopywać ją do gruntu.

Rośnie w ogrodzie angielskim Coleton Fishacre -byłam w nim. Poszukam czy mam zdjęcia.
Lilia meksykańska - Beschorneria yuccoides 13:51, 24 sty 2018

Do góry
Poprawiłam nazwę

W necie wygląda imponująco, natomiast u nas zapewne jest za krótkie lato i za mało upałów. Nigdy nie osiągniemy takich wyników, chyba że w szklarni z kaktusami. Upał jest konieczny.

Zdjęcia

Ja bym nie szła w uprawę takich roślin, które są skazane na niepowodzenie. Mieć, ale nie jest ładna, to jednak trzeba się mocno nabiedzić, żeby coś wybudować, pod szkłem oczywiście

Ciekawe, że ona pochodzi z rodziny Asparagaceae.
Liście ma mięsiste, czyli tylko z wyglądu przypomina jukkę.

Wiem, że lubisz takie ciekawostki, ale dla mnie to wyłącznie ciekawostka chyba że masz palmy do zimowania, to zimuj razem z nimi. KIlka stopni na plusie. Ja w tym roku zimuję palmę w namiocie foliowym. Ziemia nie jest zmarznięta, ale nocą spada poniżej zera.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies