Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

sylwai 21:01, 22 sty 2018

Danusiu,wiesz co to za drzewa ?
https://pl.pinterest.com/pin/512566001326614694/
mira 22:01, 23 sty 2018

Danusiu jak tam bliżej do wiosny ?
Wyczytałam dziś że na 2018 kolor fioletowy ogłoszono jako modny/obowiązujący hehe.
To chyba jesteśmy w trendzie poczynając od krokusów.

pozdrawiam
paniprzyroda 22:06, 23 sty 2018

Wobec tego trzymajmy kciuki za wiosnę w marcu Pozdrawiam.
basia3012 23:30, 23 sty 2018

Danusiu mam jeszcze oprócz tego pytania o flizelinę drugie pytanie : kupiłam dzisiaj w Biedronce 3 ciemierniki białe . Czy , gdy będzie odwilż i kilka stopni na + , to będą mogły stać na dworze ? Pozdrawiam serdecznie . .
eda 17:56, 24 sty 2018

Danusiu już dziękuję wiem że jesteś zajęta wspólnymi siłami na razie znaleźliśmy rozwiązanie drzewa wycięte a na wiosnę będziemy pryskać i zobaczymy czy znów będzie je widać pozdrawiam
Gardenarium 21:42, 24 sty 2018

basia3012 napisał(a)
Danusiu ja też mam pytanie i prośbę . 7 lat temu , gdy zakładaliśmy ogród to rozłożyliśmy na tej części z rabatami flizelinę , taką trochę grubszą niż do osłaniania krzewów na zimę .Czarną . Ale nie jest to jakaś z tworzywa jak mata szkółkarska taka bardziej podobna do tej co się osłania rosliny . Przytwierdziliśmy ją szpilkami . Jednak potwierdziło się to co pisałaś w jednym z wątków , nie pamiętam którym , że ziemia pod flizeliną zrobiła się zbita , korzenie krzewów wyszły całkowicie z ziemi i są tuż pod flizeliną . Chcielibyśmy ją w tym roku usunąć .Jeszcze nie wiem jak będziemy to robić . Mam pytanie czy można to w ogóle zrobić ze względu na te korzenie na powierzchni , czy one pójdą w głąb ziemi ? I ewentualnie drugie o termin tego usuwania . czy najlepiej wiosną , latem ? Będę wdzięczna za radę . Pozdrawiam . .

Wycinać nożem i wyrywać. ściółkować i będzie dobrze.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 21:42, 24 sty 2018

Wiolka5_7 napisał(a)
Witaj Danusiu, zajrzyj proszę do mnie doradzić ,bo już sama nie wiem jakie drzewa posadzić w rogu,gdzie ma być placyk? Graby Fastigiata czy buki co obok-Dawyck Purple? Pozdrawiam

Buki.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 21:43, 24 sty 2018

sylwai napisał(a)
Danusiu,wiesz co to za drzewa ?
https://pl.pinterest.com/pin/512566001326614694/

Pokrojem to może być prawie wszystko co kolumnowe.

Ale moim zdaniem buki.

Graby na 20%, buki na 80%. Nie mam powiększenia liści a z daleka nie widać, czy skórzaste i gładkie, czy nie.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 21:44, 24 sty 2018

mira napisał(a)
Danusiu jak tam bliżej do wiosny ?
Wyczytałam dziś że na 2018 kolor fioletowy ogłoszono jako modny/obowiązujący hehe.
To chyba jesteśmy w trendzie poczynając od krokusów.

pozdrawiam

Mam, mam ale na to nie patrzę, swoje mody sobie wyznaczam

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 21:45, 24 sty 2018

basia3012 napisał(a)
Danusiu mam jeszcze oprócz tego pytania o flizelinę drugie pytanie : kupiłam dzisiaj w Biedronce 3 ciemierniki białe . Czy , gdy będzie odwilż i kilka stopni na + , to będą mogły stać na dworze ? Pozdrawiam serdecznie . .

Te ciemierniki nie są zahartowane, były w pomieszczeniu. Nie można ich wystawiać, bo zapomnisz i nocą przymrozi. Nie padną, ale nie będą ładne, kwiaty staną się czarnawe.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies