Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

W cieniu - zacieniona 22:08, 30 maj 2011

Do góry
Lilie ucierpiały podczas przymrozków.
Pierwsza zameldowała się Landini.
Japoński ogródek Anety 11:04, 30 maj 2011

Do góry
Lilie powinny już być duże
Japoński ogródek Anety 08:42, 30 maj 2011

Do góry
Anetko a ta lilia to może już wschodzi??? Ja kupiłam sobie w tym roku na wiosnę. posadziłam i ani widu, ani słychu U Ani (Monteverde) lilie po pas, a ja to już nie pamiętam nawet gdzie moja się powinna pokazać Po jakim czasie one wschodzą? Karmnik cudny uwielbiam go, taki niepozorny a jednak...
Mój kawałek raju 19:52, 29 maj 2011

Do góry
Łaaał, jak zakwitną wszystkie lilie będzie cudownie , masz ich niemałą kolekcję
Mój kawałek raju 18:17, 29 maj 2011

Do góry
Lilie wyglądają okazale no i cudne orliki Trzmielina na pierwszym zdjęciu to u Ciebie w ogrodzie tak wygląda czy nowo zakupiona? Bardzo ładna
Mój kawałek raju 17:45, 29 maj 2011

Do góry
moje trzmieliny sztuk 2) to chyba Sunspot

a ta się płoży a ta chyba Silver Queen, zawsze mi podmarza(
kwitnący tymianek

moje lilie , codziennie zbieram czerwonego robala, zawsze ich naleci i kilka listków już dziurawych(
Kwiaty polne 11:39, 24 maj 2011

Do góry
A te przepiękne lilie złotogłów można znaleźć u nas w lesie

oczywiście nie kwitną w styczniu jak sugeruje data - maj 2006
XXXIII Wiosenna Wystawa Ogrodnictwa, Kraków od 6.V - 8.V. 2011. 22:07, 20 maj 2011

Do góry
Też dostałam z informacją- lilia spod płotu-posadź w miejscu które chcesz zapełnić pod płotem.No i mój M. usłyszawszy słowo ,,lilia,"buch ją między lilie na rabatkę.Na drugi rok ,lilie rosną, a na miejscu rzekomej lilijki rośnie badylek.Całe lato rósł,aż w sierpniu zechciał zakwitnąć.Kwiat ciekawy,i nawet kilka kwiatków na łodyżce,otwierających się stopniowo.Ale w porównaniu z liliami-mikrus. wielkości twojego awatarku.Do ekspozycji na pierwszy plan - nie bardzo się nadaje.
POd ziemią wytwarza kłącza -coś jak małe ośmiorniczki.I z takich bulwek wyrastają na drugi rok nowe pędy.U mnie zimowała bez problemu,
Ale ją teraz z grządki dam pod sam płot,Bo całkiem wyrzucić to mi jej szkoda.Wysokość badylka do 50 cm.Rosła na słonecznym stanowisku.Przez 2 lata potroiła ilość pędów.Ale są cienkie,z krótkimi listkami ,to efekt mizerny.Połowę już rozdałam.Chyba trzeba ją podsadzić jakimiś bujniejszymi roślinami o bujniejszym ulistnieniu-na przykład,cynią.
To moje uwagi,może twoje będą inne, sama zobaczysz.
Ogródek Hanusi po zimie 17:15, 20 maj 2011

Do góry
Posadziłam Ellu,Ale jeszcze na efekt trzeba czekać.Emeryturka samotnej kobiety nie na wiele starcza.Hoduję więc własne sadzonki.I już posadziłam "orzeczkę krwistą ,5 krzewuszek ,Różę pnącą żółtą, kilka forsycji.No i uzupełniłam jednorocznymi,żeby pusto nie było:Floksy,aksamitki,cynie, A przede wszystkim dalie w kolorze czerwonym. Sadzonki się przyjęły, jak będzie za rzadko to w przyszłym roku znowu jednorocznymi dosztukuję.I żywopłot się odbuduje,tyle że w innej formie.

A dziś przesadziłam jedną kępę funkii.Siedziała pod tują,i już jej widać nie było.I z jednej wyszło mi 4.Poszły pod kalinę.Niezłe mam tam teraz zestawienie:funkia z białym wzorem,kalina-buldeneż, białe zawilce.Jeszcze plączą się lilie,i liliowiec,ale teraz bez kwiecia.
Ogród średniowieczny i nie tylko 22:30, 09 maj 2011

Do góry
Jeszcze jedno zdjęcie - tylko tyle udało mi się przekopać niestety

Na pociechę pochwalę się że dzisiaj także zrobiłem pierwsze nasadzenia na rabatkach warzywno ziołowo kwietnych Otóż posadziłem jedną lawendę i dwie żurawki, jakie kupiłem po okazyjnej cenie (4 zł) za ładny krzaczek, niestety bezimienne, ale ładne.

Schowałem je za ławą darniową, choć nie wiem czy i tak nie będzie tam za dużo słońca - zobaczymy.
Dodatkowo posadziłem cały rządek niezapominajek, dwa orliki miniaturki i chabry - kwiaty dobieram według specjalnego klucza. Otóż chodzi mi o pokazanie tutaj kwiatów jakie można zobaczyć na starych gotyckich obrazach, mają one też swoje określone znaczenie w ikonografii. Kwiaty te będą w środkowej części i trochę na rabatkach warzywnych aby nie było nudno Będą jeszcze tutaj róże historyczne: Tuscany, Rosa mundi, oraz jak dostanę Rosa gallica officinalis i York and Lancaster Rose te ostatnie planuję zamówić w Anglii bo u nas nie mogę ich nigdzie namierzyć. Dodatkowo planuję Lilie białą i lilie złotogłów goździki, fiołki, i jeszcze kilka innych.
Mój kawałek raju 21:08, 08 maj 2011

Do góry
Lilie wypasione, a narcyzy i hiacynty już u nas przekwitły...
Mój kawałek raju 20:58, 08 maj 2011

Do góry
lilie coraz większe)
jeszcze hiacynty rosną)
narcyzy
Zielony Punkt - ogród Finki 23:49, 05 maj 2011

Do góry
Witam wszystkich!!!

Debiutuję na forum, z resztą to moje pierwsze forum w życiu, z racji pełnionego zawodu nie miewam czasu na dłuższe kontakty z mediami, czytaj: telewizja, internet, codzienna prasa. Wierna jestem tylko radiowej Trójce od wielu, wielu lat, no i moim roślinom.

Dlaczego SZEWC BEZ BUTÓW CHODZI?

Ano dlatego, że ogród mój powstaje przy okazji, bez projektu (specjalizacja: Kształtowanie terenów zieleni), bez większych przemyśleń. Sadzę tam gdzie akurat jest miejsce i żeby moi klienci mogli zobaczyć jak dana roślina wygląda w starszym wieku. Uwielbiam tulipany, lilie i rabaty bylinowe. Nie znoszę za to nasturcji...ohyda...to jedyna roślina, która przyprawia mnie o mdłości. I pomyśleć, że na zajęciach kazali nam ją jeść (w Japonii dodają ją do sałatek i dekorują nimi potrawy). Nie lubię jej zapachu i wyglądu i w ogóle jest okropna.

SZEWC BEZ BUTÓW CHODZI...

bo ogród wciąż jest nieskończony. Na realizację czeka już długo ciek wodny z małym oczkiem ( we wstępnej fazie pozostaje od 5 lat), zarasta tylko chwastami, i trzeba co chwilę go "randapować".

Oczywiście w każdym ogrodzie zawsze będzie coś do zmienienia i przesadzenia, więc żaden ogród nie jest tak naprawdę skończony. Ale ja mam wrażenie, że stoję w miejscu...

Z resztą może w tym wątku sami to ocenicie.

Zapraszam do uwag i dyskusji. Póki co w wątku o tulipanach zamieściłam moją galerię tych roślin. Tutaj też wrzucam linka.

http://www.facebook.com/pages/Zielony-Punkt-Centrum-Ogrodnicze/149012215152324#!/media/set/?set=a.149124888474390.43793.149012215152324

W miarę "cyfrowania" ogrodu, będę dawała znać co w trawie piszczy......

POZDRAWIAM
Mój ogródek na Suwalszczyźnie 21:57, 04 maj 2011

Do góry
Dzisiaj można było trochę popracować w ogrodzie
Próbuje powoli, konsekwentnie realizować rabatę wokół domu. Część rabaty wysypałam korą. W środku na razie pusto, szukam żółtych żurawek

I jeszcze trochę wiosny

lilie

W cieniu - zacieniona 10:53, 04 maj 2011

Do góry
To są lilie.
Moje miejsce na ziemi ;) 01:05, 04 maj 2011

Do góry
monteverde napisał(a)
piękne masz te tulipki Marysiu i już bardzo kolorowo, a odmiany znasz? interesuje mnie ten na przedostatnim miejscu z liśćmi z białą obwódką)

Niestety nie znam nazwy odmian Gdy jestem w sklepie ogrodniczym i widzę wielkie ilości odmian tulipanów , krokusów czy lilii ... to dostaję niemal małpiego rozumu Wprawdzie nie mogę pozwolić sobie na wszystkie ale kupuję przynajmniej po dwie - trzy cebule z gatunków jakich nie mam . Niestety nie zwracam uwagi na nazwy Rozróżniam tylko botaniczne , papuzie , wielokwiatowe , a np. lilie na orientalne , azjatyckie , trąbkowe Do krzewów czy bylin są dołączone "wizytówki" to nazwy łatwiej się utrwalą .
W cieniu - zacieniona 22:47, 03 maj 2011

Do góry
Sebek napisał(a)

Mnie to wygląda na szachownicę albo lilie.

Mi też
Czytam posty od tyłu ,a potem zadaje głupie pytania .Pewnie,że to nie tytoń
W cieniu - zacieniona 22:44, 03 maj 2011

Do góry
Joku napisał(a)

Mi też
W cieniu - zacieniona 22:43, 03 maj 2011

Do góry
Agnieszkowy ogródek 07:14, 21 kwi 2011

Do góry
W pustych miejscach pomiędzy krzaczkami powsadzałam lilie, jeżówki i marcinki. A przy samym ogrodzeniu są floksy, jako najwyższe z nich. Ciekawe jaki będzie efekt?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies